Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

DOBRODRUŽSTVÍ POLDY A OLDY

15.05.2007, autor: Ivo Fencl

Pro Dobrodružství Oldy a Poldy, první z plánovaných vázaných knih těchto dvou čtyřlístkovských hrdinů, byly vybrány epizody z let 1978-1993, tedy ze Čtyřlístků číslo 65-209, ale jsou řazeny na přeskáčku a bez ohledu na původní chronologii, což však nevadí. Základ každého z příběhů je přitom týž a staví na neutuchajícím parafrázování skřítkovy kouzelné průpovídky, která pokaždé začíná slůvky QUIK-QUAK, ale pokračuje pokaždé jinak. Ostatně, i Poldovo kouzlo má pokaždé jiný účel a efekt…




. Sláva, držím v prstech už čtvrtou existující knížku o skřítku Poldovi a chlapci Oldovi. Tedy když nepočítám za knížky Čtyřlístky, ve kterých tyto seriály vycházely v letech 1974-1994. Tím vůbec prvním souborem s příběhy hrdinů nakreslených Jaroslavem Malákem (nar. 1928) byl Polda a Olda na cestách, který vyšel v edici Ilustrované sešity jako svazek č. 119. Obsahuje pět, zřejmě namátkou vybraných dílů. Druhou knížkou o Poldovi a Oldovi se pak stal svazeček Čtyřlístek a jeho přátelé 1/94, ve kterém si děti přečetly dalších pět komiksů, nijak totožných s těmi předchozími. Ještě čtyři další komiksy poté přibyly díky knize Eldorádo kreslených příběhů (2001), ale teprve letošní Dobrodružství Oldy a Poldy se stalo prvním vázaným vydáním. A také zatím nejobsáhlejším - jde totiž o deset dílů tohoto cyklu. Při porovnání s předchozími třemi publikacemi však zjistíme, že díly Na horské túře a Nocují na hradě už vyšly ve zmiňovaných Ilustrovaných sešitech, zatímco Na psí výstavě je zase v Eldorádu. Co dělat! Že by si autoři epizody tolik šetřili? Ne. Domnívám se, že výběr byl spíš opět proveden zcela náhodně. Vraťme se na začátek…

Hlavní zásluhu na vzniku obou postaviček má ekonom a scenárista Petr Chvojka, který se 28. května 2007 dožije sedmdesátky. Tento muž s klukovskou myslí (a autor bezpočtu odborných publikací a statí) začínal už v šedesátých letech jako básník pro dospělé a vydal tehdy dokonce tři sbírky. V letech sedmdesátých už se stal „praktičtějším“. Byl televizním scenáristou i spoluautorem mnoha večerníčků (Šavlojedy, O zvířátkách pana Krbce, Jája a Pája…). Kromě toho se etabloval i jako tvůrce leporel a již ve Čtyřlístku 36/1974 se objevil šestistránkový seriál Polda a Olda se seznamují. Krátce připomeňme, odkud se permoník Leopold vlastně vzal.

Z podzemí? Snad. Ale probudil se až ve starodávných kachlových kamnech, kde prý dřímal spousty let. „Nejmíň devětapadesát,“ zabrumlal při pohledu na kapesní hodinky na jednom z prvních obrázků (všimněme si, že styl kreslíře Jaroslava Maláka se během těch dvaceti let poněkud měnil…). Ze spaní nevytrhl maličkou pohádkovou bytost jen Petr Chvojka, ale snad i sama prozřetelnost, jak se říká... Omšelé stavení s oněmi kamny se totiž hned vzápětí hroutí po útoku bagru a vystrašený Polda se radši změní v plivníka, tedy černé kuře. Ale pozor, všechna následující dobrodružství už s lidovými báchorkami nic společného míti nebudou, naopak, jde o eskapády veskrze moderní a de facto v žánru fantasy! Celek pak dodnes obnáší 504 barevných stran (= 81 dílů), což by byl věru tlustý svazek, který by ale stál určitě méně, než bude stát osm potenciálních svazečků tenčích… (Ne, tím vůbec nekritizuji a dosti obchodní strategii chápu :-))

. Kamarádský (a čtenáři Čtyřlístků kdysi vřele přijímaný) vztah trpaslíčka v rudé čapce k Oldovi vznikl takto. První z těch dvou byl chvíli pokládán za zahradní kýč. Tvora ze sádry. A stěhovák jej „přibalil“ k nábytku a nastěhoval přímo do nového bytu Oldových rodičů. Malý Polda se ovšem umí proměňovat nejen v plivníka, nýbrž i v ohniváčka, takže svého budoucího pána (anebo spíš přítele) Oldu v první chvíli řádně vystraší. Potom se ale oba navždy skamarádí.

Nakladatelství Čtyřlístek má dnes tendenci vydávat soubornou formou hlavně či jenom příběhy Myšpulína, Fifinky, Pindi a Bobíka, takže jsou tvůrci Poldy a Oldy fakticky prvními, kdo prorazili tuto pomyslnou bariéru a mohou se snad i hrdě považovat za autory „druhého nejúspěšnějšího cyklu“ sešitové řady. Mohou, ale pravda by to samozřejmě nebyla…

Pro první z plánovaných vázaných knih byly vybrány epizody z let 1978-1993, tedy ze Čtyřlístků číslo 65-209, ale jsou řazeny na přeskáčku a bez ohledu na původní chronologii, což však nevadí. Základ každého z příběhů je přitom týž a staví na neutuchajícím parafrázování skřítkovy kouzelné průpovídky, která pokaždé začíná slůvky QUIK-QUAK, ale pokračuje pokaždé jinak. Ostatně, i Poldovo kouzlo má pokaždé jiný účel a efekt, že ano. A nakonec, v tom úplně posledním pokračování nazvaném Zuzančina skalka, dojde i na trpaslíkův souboj s jinak milou dívkou, která však hodlala Poldu Oldovi… zkrátka sebrat. Jak souboj dopadne? Dobře. Oba hrdinové loupeži lstí zabrání. Ale je taky jasné, že v potenciálních dalších pokračováních už by se Olda po holkách koukal.




Autor:


Autor článku: Ivo Fencl

Detaily o komiksu:

Titul: Dobrodružství Poldy a Oldy
Scénář: Petr Chvojka
Stanislav Havelka
Kresba: Jaroslav Malák
Žánr: Pro děti (CZ).
Rok vydání: 2007
Počet stran: 64
Formát: 150 x 215
Vydavatel: Čtyřlístek
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


Čtyřlístek
27.02.2013 Čtyřlístek ve filmu: Komiksu chybí záporná postava - 60 %
11.04.2008 ČTYŘLÍSTEK – ROČNÍK 1990
09.04.2008 KOMISAŘ DRÁBEK (ZE STARÝCH ČTYŘLÍSTKŮ 1)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!