Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

SLÁINE: ROHATÝ BŮH 3

07.11.2005, autor: SEB

Trilogie se uzavírá. I přes odmlku vydavatele se přeci jen do našich nedočkavých pracek dostává velkolepé finále boje o záchranu Tir Nan Og – Země mladosti. Poklady Bohyně země jsou připraveny a válka může začít. Sláine se stal Jediným králem i Rohatým bohem a na jeho bedrech teď spočívá osud celého národa...




Celá trilogie si udržuje jistou konsistenci – včetně obtížně čitelné zadní strany obálky nebo papíru, jehož povrchová úprava zjevně padla na oltář ceně. Nenechme ale technickou stránku věci poškodit sladký dozvuk trilogie, která si i tak uchovává svou sílu, živost, epičnost a hlavně originalitu. Ty zajišťuje:
 
Millsův scénář
 
. Sláine Mac Roth. Rohatý bůh. Nejvyšší a Jediný král Keltů, v jehož družině se najdou vládci Oštěpu slunce, Meče měsíce, Kotle krve i Pupku bohyně… Budou zodpovězeny mnohé otázky, ale i položeny tucty dalších. V krvavých bitvách proti Drunovým pánům, následovníkům strašlivého Fega (posledního Rohatého boha), a Donorům, vedeným Balorem zlého oka, zemřou tisíce válečníků. Budou zburcovány síly světů El i pekelného Cythraulu. Červ Crom-Cruach se nakrmí masem i životní energií smrtelníků... Tir Nan Og spolknou vlny Vnitřního moře.. a Ukko přežije vlastní smrt.
 
Ale jednomu muži se to nebude zdát příliš mnoho.
 
. Děj třetího dílu Rohatého boha byl předvídán jako neutuchající akční podívaná, která v podstatě utvoří jen krvavou tečku za nádherným prvním a tajemným druhým dílem. Naštěstí se této trilogii povedlo něco, co málokteré komiksové sérii: scénárista Pat Mills spojil prvky šokující ryzosti jedničky s epickou pralátkou dvojky; v trojce do nich se svým typickým rozevlátým přístupem (za nímž se ve skutečnosti skrývá obří kus práce se zdroji a drakonická oj kreslířů) vkládá nadčasovost, a výslednou směs koření krutě černým humorem, historickými a mytologickými odkazy i kousavou satirou.
 
Vzniká tak dílo, které si vystačí s minimem textů, ale jehož každá stránka křičí emocemi, symboly a odkazy. Nutí vás zastavovat se a přemýšlet, přičemž v každém člověku s trochou mytologického cítění rozechvěje stejnou notu, jako čtení Illiady, Eddy nebo Větví Mabinogi...
 
Velký podíl na tom samozřejmě má další neoddělitelná část:
 
Bisleyho kresba
 
Po dvou dokonalých kusech nelze ke třetímu kousku trilogie nic dodat… snad jen BRAVO! Bisley se ve třetím díle vydává cestou ucelené grafiky celého alba. Každý panel a každé okénko jsou samy o sobě uměleckým dílem, malbou prokreslenou a dokonalou, ať už jde o Sláina popohánějícího vůz do bitvy nebo Sláina nuceného dle starého zvyku popravit vlastní ženu...
 
Jsme tak sice ochuzeni o Bisleyovské zjednodušování a zrychlování děje rozložením obrazu na obrysy a kontrastní prvočinitele, ale zato celek plně dostává epičnosti scénáře. Monumentalita kresby se dá srovnat například s Marvels: Zázraky, ale realističnost zde ustupuje emocionalitě a živoucí průbojnosti. Pokud lze nějaké album považovat za vzor toho, jak má vypadat ztvárnění historizující dark fantasy, pak Rohatého boha 3.
 
Vývoj
 
. Celá trilogie prošla od prvního ke třetímu dílu velkou změnou. Jde hlavně o změny ve stylu kresby, jakoby se více blížila záměrům scénáristy. Konečně vidíme Sláinovu sekeru v pořád stejné podobě (už se v jednotlivých scénách nemění délka a tvar listů apod.), Kelti mají jen meče a jejich oblečení (pokud nějaké) je jednotné a stylové. Nepřátelé jsou také obecně uniformní, ale rozhodně to ve velkolepých bitevních scénách není na škodu. Autoři ubrali na symbolice i tajuplných proslovech, a přidali na mistrně fázované akci a vkládání hlavně obrazových (až podprahových) významů scén. Jednoduše řečeno book působí soudržněji než díly minulé.
 
Celý směr příběhu i kresby se tak upírá hlavně k celkovému osudu Sláinova světa a jeho budoucnosti. Kromě Sláina a Ukka se žádná z postav nedočká významného posunu nebo snad pozornosti (a pokud ano, tak jen výjimečně a drobně – Medbina opětovná zrada, Fegův téměř karikaturní pád, Niamh navracející se k Sláinovi a smrt krále Sennganna...).
 
Navíc se celek odvrací od ústředního tématu – bitvy o přežití národa – a vypráví o pádu nejstarších, matriarchálních společností, starých pravdách a budoucích válkách ve jménu mužských Bohů. Ukazuje, že jakkoliv mohutná válka a jakkoliv obrovské hory mrtvých budou vždy zbytečné, neboť tok času nelze zpomalit a břehy osudu nelze lehce upravovat.
 
Nakonec vlastně nezvítězila ani jedna ze stran a mystická povaha Bohyně a jejího Rohatého boha zůstaly stejně tajemnými, jako na počátku. Osud je dán, jen čas musí urazit jím vytyčenou trasu...
 
Ucelenost a přehlednost díla ve srovnání s černobílými a oko dráždícími začátky Sláinových příběhů je krásnou ukázkou vývoje díla, které autor drží pevně v rukách a nenechává se strhnout vnějšími vlivy komerce nebo popularity.
 
Závěr
 
. Rozmáchlé gesto, kterým kniha končí (vlastně ani není potvrzena Balorova smrt... ba ani konec invaze Fomorů... zcela v souladu se skutečnými keltskými legendami), a její překrásný dozvuk, jsou důstojným koncem celé trilogie, jejíž kruh se tak konečně uzavřel.
 
Příběh, jenž svou epičností překonává věky a dotýká se prazákladů lidského chápání i kořenů barbarské povahy každého Evropana, však zůstane vryt do mysli každého, kdo měl to štěstí jej vstřebat.
 
Na Sláina však čeká ještě další dobrodružství... a že nejde o nic malého. Doufejme, že se s ním i jeho věrnými společníky Ukkem a Mozkohryzem brzy znovu setkáme!




Autor:


Autor článku: SEB

Detaily o komiksu:

Titul: Slaine - Rohatý bůh díl 3
Série: Slaine (CZ - Netopejr)
Scénář: Pat Mills
Kresba: Simon Bisley
Překlad: Jan Kantůrek
Žánr: Sci-fi, fantasy (CZ).
Rok vydání: 2005
Počet stran: 72
Formát: 220 x 295
Vydavatel: Netopejr
Země vydání: Česká Republika



    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!