Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

PÁN KRESBY, PÁN ČASU

13.09.2006, autor: Hibi

Kdo si aspoň jednou v životě na moment nepřál zpomalit zběsilý běh času, pozdržet nádherný okamžik, oddálit uzávěrku nebo si prostě jen na chvíli oddechnout? Ale „zastavit čas není sen, když jste promrhali život jako podomní obchodník s hodinkami.“ Ovšem… Telepatické stonožky, které se rodí z nápadů a zavrtávají se pod kůži, ševelící suptáci a bankomat, který požírá lidi – to jsou jen některá z nebezpečí, která číhají ve světě Pána času…




. Působivá kresba Honzy Bažanta, v níž se mísí elegance, patos a writerský gryf, plní stránky bépětkového sešítku do posledního čtverečního milimetru – možná až ke škodě příběhu samého. Bažant se nebojí experimentovat, a jeho vykreslená ruka zvládá extrémní perspektivu, zdařilou komiksovou nadsázku, technicistní náčrtky, našlápnutá SFX i ruční lettering. Jeho vyhrocená stylizace ale drhne v místech, kde lettering svérázným písmem ohrožuje čitelnost, kde příliš vypjaté obrázky zaráží plynulost a kde volná stránková kompozice mate směr čtení. A že kompoziční čistota a skromnost jeho kresbě na dynamičnosti neubírá, jsme mohli přesvědčit v Jak to všechno pěkně roste v motovském Kontrabandu.

. Pod samotnou realizací ale cítíme silný – a zábavný – proud, kterým je pro Bažanta vytváření nových světů – světů, v nichž se nevázaná fantasie opírá o věrohodně vykonstruované sci-fi „gadgets“ (ostatně viz i Pravý český komiks ve sborníku CZekomiks, nebo slovník živočišných druhů na propagačním webu). Ono zaujetí pro osobité, jakoby steampunkové futuretro ostatně prosvítá i Bažantovými kresbami pro dramatizaci Weissva Domu i tisíci patrech v Divadle DISK, komiksovou adaptací Čapkova Krakatitu nebo kraťasem Burkele v Aargh!u/Noci.

. Scénář Filipa Nováka dokáže ve svižném tempu provést několik nečekaných obratů – takže závěr prvního sešitu ponechává čtenáře (a ostatně i hlavního hrdinu) v napjaté nejistotě, co že se to vlastně děje, a kdo tu je vlastně ten „hodný“. Pod mírně svévolnými a zatím jen v rychlosti načrtnutými sci-fi reáliemi, jejichž soudržnost prověří až následující díly, ale nacházíme odrazy současnosti – ostatně právě v tom duchu, v jakém nejpřemýšlivější autoři vědecké fantastiky zamýšleli svou současnost a její důsledky svými pracemi reflektovat. Zběsilé tempo doby, pouliční agrese i pofidérní působení politických špiček (zde ještě ve staré budově Poslanecké sněmovny nedaleko Muzea) jsou prohozeny jakoby mimochodem – leč usazují čtenáře i děj do konkrétní doby, na kterou pak navazuje samotná futuristická extrapolace. Ta však neubírá na akčním drajvu a zůstává toliko kořením – protože šmrnc a šlapající story je tím nejsilnějším dojmem z celého sešitu.

. Autoři Pána času pro vydání svého díla zvolili cestu radikálního samizdatu. Jeho prodej provází intensivní DYI merchandisingová kampaň: křest proběhl na comiCZconu, kromě internetového prodeje najdete plakáty a buttonky v pražském obchůdku inter:zone, sítotisky s motivem Pána času visely na výstavě skupiny Hurá v pražském klubu Cross. Přestože kresebná zručnost i ambice Honzy Bažanta rozhodně míří za domácí hranice, propagační aktivity prozrazují zaměření spíše na alternativní subkultury, které jsou ostatně skupině Hurá kořenově blízké. Není vyloučeno, že cesta za hranice může vést skrze sousední undergroundové scény – Bažantovo berlínské stipendium by mohlo být cestou. Jsme ale zatím na jejím začátku, stejně jako na začátku Pána času. První sešit zatím motivy pouze rozprostírá – a otevřený závěr vzbuzuje silná očekávání. Vývoj tedy ponechme druhému dílu. Zatím „… musíme kurevsky zdrhat, jinak se tady z toho za chvíli hustě poserem.“





Autor:


Autor článku: Hibi

Detaily o komiksu:

Titul: Pán času 01
Série: Pán času
Scénář: Filip Novák
Kresba: Jan Bažant
Žánr: Sci-fi, fantasy (CZ).
Rok vydání: 2006
Počet stran: 46
Formát: A4
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


Generace nula
22.12.2014 Zero: Ubohá nula dělá ksichty - Aktualizace
20.08.2013 Pérák: Český supermuž skáče nacistům do zelí - 100 %
03.12.2012 Komiks do galerií nepatří, říká Dan Černý v rozhovoru






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!