Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

LUCKY LUKE 5 – JESSE JAMES

13.02.2007, autor: Zarkoff

Bohatým brát a chudým dávat, tuto životní zásadu si na začátku dalšího dobrodružství Lucky Luka zamiluje Jesse James a ihned ji začíná uskutečňovat. Sám je zpočátku chudý, po prvním přepadení se však stane boháčem; že by ovšem sám sobě peníze bral, se mu zdá tak trochu uhozené. Ono ovšem celé to heslo je tak trochu uhozené, a i když zní na první poslech lákavě, nikdy by se nemělo brát doslova…
Recenzi alba Lucky Luke 4 – Dalton City čtěte zde.




. Zázračný střelec a zázračný kůň
Příběh začíná ukázkou neuvěřitelných střeleckých schopností Lucky Luka, chladnokrevného a navždy už osamělého kovboje, a jeho inteligentního a všestranného šemíka Jolly Jumpera. Tento zázračný kůň si se svým pánem rozumí na slovo, dokáže své myšlenky vyjadřovat pomocí bublin, a dokonce – věc v celé sérii ojedinělá – vede s Lucky Lukem smysluplný dialog. Nicméně zařazení tří úvodních stran, na nichž se nám tito dva protagonisté prezentují, působí dojmem, že sem byly zařazeny jen proto, aby album mělo svých standardních 46 stránek. Ale možná tomu tak není. Protože na následujících třech stranách nás autoři seznamují s Jesse Jamesem a jeho dvěma kumpány: s Jamesovým bratrem Frankem, který do úmoru cituje svého oblíbeného Shakespeara, a s mírně (ale opravdu jen mírně!) natvrdlým bratrancem Colem Youngerem.

Bohatým brát a chudým dávat?
. Tuto životní zásadu si na začátku příběhu zamiluje Jesse James a ihned ji začíná uskutečňovat. Sám je zpočátku chudý, po prvním přepadení se však stane boháčem; že by ovšem sám sobě peníze bral, se mu zdá tak trochu uhozené. (Jeho dilema vzápětí vyřeší na str. 7 Jessův bratr Frank.) Ono ovšem celé to heslo je tak trochu uhozené, a i když zní na první poslech lákavě, nikdy by se nemělo brát doslova. Těžko se dá totiž často zjistit, zda dotyčný boháč své jmění nabyl poctivou prací nebo nečestnými machinacemi, zda jej obohatila jeho inteligence a píle nebo podrazy, korupce a zločin.K jinému druhu moralizování nás přivádí chování obyvatel pohraničního texaského městečka Nothing Gulch. Ti jsou plní odhodlání, pokud jim nehrozí žádné nebezpečí nebo pokud jsou pod ochrannými křídly Lucky Luka. Jakmile se však ocitnou ve středu neblahých záměrů Jesse Jamese a spol., naplno se projeví jejich zbabělost a neochota pálit si prsty. Je však třeba uznat, že na závěrečných stránkách jdou do sebe, přehodnotí své smýšlení, zastydí se nad svým chováním a vše se v dobré obrátí.

. Tentokrát bez bratranců Daltonových
Scénárista tentokrát do příběhu nezapojil ani bratrance Daltonovy ani Tramtabuma. Do popředí se však naproti tomu dostal podivuhodný kůň Lucky Luka, který si sám obstará novou podkovu, pomůže našemu hrdinovi zajmout Jesse Jamese i s jeho kumpány a dokonce hraje se svým pánem šachy. V příběhu dále vystupuje dvojice natvrdlých detektivů Pinkertonovy agentury, kteří jako kdyby z oka vypadli mírně dementní dvojici Kadlec & Tkadlec ze série o Tintinovi. Vzhledem k tomu, že Jesse James s oblibou přepadával vlaky, má také tento dopravní prostředek v našem příběhu významnou úlohu. O odolnosti prvních amerických parních mašinek svědčí nezapomenutelná scéna, kdy se vykolejený vlak přiřítí po své vlastní ose do Nothing Gulchu. Na str. 31 a 32 pak další vlak poslouží jako vábnička na Jamesovu partu; zjistíme přitom, že Lucky Luke nejenom umí dobře střílet, ale že dokáže také řídit lokomotivu.

Klasický western v humorném převleku
Tak jako i ostatní příběhy série, i tento je nakreslen mírně karikujícím stylem. Pasažéry ve vlaku i obyvatele Nothing Gulchu, šerifem počínaje a obecním ochlastou Clemem konče, kreslí Morris s gustem a s určitou dávkou laskavého humoru. Obrázky jsou klasicky přehledné, děj plyne lehce a je pochopitelný bez velkého myšlenkového úsilí. Vzhledem k tomu, že se příběh inspiruje velmi volně skutečnou postavou Jesse Jamese, je na konci alba zařazen reálný životopis tohoto zločince a dobrodruha.Tiskárně v Havlíčkově Brodě se nevyvedlo několik stránek, na nichž jsou obrysové linky nepatrně rozmáznuté. Francouzské nakladatelství Nathan vydalo puzzle „Lucky Luke: Jesse James“ o 500 kouscích. Na Internetu je k dostání se slevou za 6,49 euro.




Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: Lucky Luke 05 - Jesse James
Série: Lucky Luke
Scénář: René Goscinny
Kresba: Maurice de Bevere (Morris)
Překlad: Edda Němcová
Žánr: Humor (CZ).
Rok vydání: 2006
Počet stran: 46
Formát: A4
Vydavatel: Egmont
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Související články:


FranCouZský komiks
11.02.2013 Pupíky 1-5: Na pupíkách moc pupínků není - 90 %
15.04.2008 BLUEBERRY, TO JSOU PIŠTOLNÍCI KABRNÍCI
08.04.2008 CHEVALIER ARDENT, TO JE HISTORIE RYSTUPIJE






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!