Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ASTERIX 25 – VELKÝ PŘÍKOP

16.05.2007, autor: Zarkoff

Lidé, národy, etnika, společenská zřízení se čas od času oddělují „příkopy“ ve fyzickém i v psychickém smyslu. Takovými „příkopy“ mohou být všelijaké ty berlínské zdi, železné opony, drátěné ploty mezi Izraelci a Palestinci, stejně jako „příkopy“, které brání obyčejným lidem, aby se dohodli na fungujícím obecním zastupitelstvu, na starostovi, na poloze brněnského nádražía Asterix u Belgů čtěte zde nebo na daňové reformě. Velký příkop odděluje i obyvatele jedné galské vesnice v roce 50 před Kristem.
Recenzi předcházejícího alba Asterix u Belgů čtěte zde.




. Asterix vs. Zakyslix
Jedna polovina jejích obyvatel si za náčelníka zvolila Sveřepixe, druhá polovina se rozhodla, že za svého náčelníka chce jen a jen Separatixe. Hned na první stránce příběhu (tj. na str. 5 alba) zaujme Separatix postoj ze slavného portrétu Ludvíka XIV. a pronese obměnu neméně slavné věty téhož absolutistického panovníka: „Vesnice jsem já!“. Sveřepix má (k radosti všech komiksových fanoušků) pohledného syna Komixe, Separatix má (a zde srdce milovníků obrázkových příběhů znovu radostně zaplesá) krásnou dceru Fanzinu. Oba se pochopitelně do sebe zamilují. Jenže je tu ještě bídný a veskrze odporný a odporně páchnoucí zlosyn Zakyslix, který nejenže v Separatixově chýši hanebně intrikuje, ale brousí si zuby i na ruku jeho dcery.

Na zápletku je zaděláno, jakmile Zakyslix poradí Separatixovi, aby se zmocnil celé vesnice pomocí římské armády, konkrétně pomocí římské posádky, která táboří v nedalekém okolí. Tyto pikle vyslechne Fanzina a ve slavné balkónové scéně o nich informuje Komixe. Ano, v příběhu je i scéna, kterou, jak se zdá, o nějaké to století později zakomponoval jakýsi Shakespeare do jedné ze svých her. Komix pak typicky tarzanovským rozmachem skočí přes příkop, sedá na koně a uhání pro pomoc do Asterixovy vesnice. Všimněme si, že žádná z obou vesnic nemá vlastní jméno; hovoří se buďto o „vesnici s příkopem“ nebo o „Asterixově vesnici“.

V jednotě je síla
. Asterix s přáteli a s pomocí kouzelného nápoje situaci kolem rozdělené vesnice po několika dalších peripetiích pochopitelně šťastně vyřeší, Zakyslix je znemožněn a potrestán, Římané dostanou na frak a náčelníkem vesnice se stane udatný Komix. Nechybí ani tradiční demolice dračí lodě vikinských pirátů (a nechybí samozřejmě ani závěrečný banket). Do příkopu, který kdysi rozděloval nešťastnou vesnici, je zavedena voda, přes kterou se klene „Most svornosti“. Jedna část vesnice tak leží na levém břehu, druhá část na pravém břehu a analogie s velkoměstem nad Seinou je úspěšně dosaženo.

Dokud byla vesnice rozdělena, půlka jejích obyvatel, konkrétně příznivci Sveřepixe, nosila červenobíle vodorovně pruhované kalhoty, kdežto stoupenci náčelníka Separatixe, nosili červenobíle svisle pruhované kalhoty. Jak zjistíme z prvního a třetího obrázku na straně 47, nosí po sjednocení všichni obyvatelé červenobíle kostkované kalhoty.

Texty apod.
Překladatel Michal Lázňovský se musel na několika místech vyrovnat s francouzskými slovními hříčkami. Nejúspěšnější přitom podle mého názoru byl na str. 26, kde Panoramix římskému centurionovi vypočítává chystané menu, které je zároveň předzvěstí nářezu, jenž římskou posádku postihne o dvě stránky dále.

Na rozdíl od původního francouzského vydání jsou v české verzi textové komentáře umístěny ve žlutě podbarvených rámečcích. Toto pravidlo však má několik výjimek (viz např. str. 36 nebo 45). Jde o nedůslednost nebo to má nějaký hlubší smysl?

Konečně nechápu, proč z českých vydání série o Asterixovi vypadla zmínka o Idefixovi, která v původních francouzských albech doprovází prezentaci Obelixe. Že by to mělo nějakou souvislost se sérií „Idéfix“, která je výlučně věnovaná příhodám tohoto sympatického a ekologicky ujetého psíka?


.

Uderzo, kreslíř i scénárista
René Goscinny, dlouholetý scénárista Asterixových dobrodružství, zemřel roku 1977 a kreslíř Albert Uderzo (který 25. dubna letošního roku oslavil osmdesáté narozeniny) dlouho váhal, zda má v sérii pokračovat. Nakonec se k tomu odhodlal a příběh Velký příkop je jeho první samostatnou prací; ve Francii poprvé vyšel v lednu roku 1980. Po něm následovalo ještě dalších osm epizod, jejichž úroveň postupně klesala až k tristnímu albu „Nebe mu padá na hlavu“. Nicméně „Velký příkop“ je ze samostatných Uderzových prací nejlepší a nejvtipnější, čtenáře pobaví a poskytne mu i jistou dávku morálních naučení.




Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: Asterixova dobrodružství 25 - Velký příkop
Série: Asterix
Scénář: Albert Uderzo
Kresba: Albert Uderzo
Překlad: Michal Lázňovský
Žánr: Humor (CZ).
Rok vydání: 2006
Počet stran: 46
Formát: A4
Vydavatel: Egmont
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Související články:


Asterix
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (28) - Asterix - Aktualizováno
20.08.2007 ASTERIX 31 – ASTERIX A LATRAVIATA
06.08.2007 ASTERIX 28 – ASTERIX A RAHAZÁDA






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!