Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

THORGAL 7 – DÍTĚ Z HVĚZD ANEB O JEDNOM NEŠŤASTNÉM POKUSU

25.09.2007, autor: Sakyk

V roce 1989 se komunisté pakovali od válu a okamžitě poté začal nekontrolovatelný komiksový boom. Vydávalo se ledacos, často bez jakéhokoliv systému ba rozmyslu; ukončení komiksového vzduchoprázdna zapříčinilo velké očekávání ze strany nakladatelů vzápětí následované o to větším zklamáním. Podobný kopanec do zadnice potkal i jeden z nejkvalitnějších titulů, který se tenkrát dostal do umouněných regálů trafik a knihkupectví, Thorgal – Dítě z hvězd.




. Dítě z hvězd je typickým příkladem toho, proč u nás počátkem devadesátých let došlo ke zhroucení komiksové knižní produkce. Ostravské nakladatelství S-press pro svůj start sáhlo celkem logicky po Thorgalovi, komerčně jednom z nejúspěšnějších hrdinů frankofonního trhu. Jako premiérový titul si však bohužel vybralo až sedmé album série objasňující nezodpovězené otázky z předcházejících šesti částí (na řadu vysvětlení dojde až v daleké budoucnosti). Tři povídky zaznamenávají důležité okamžiky v životě hlavního hrdiny, avšak na neznalého čtenáře mohou působit poněkud zmateně; absence otevřeného konce navíc neláká k dalšímu pokračování.

. Ve Ztraceném drakaru (10 stran) jsme svědky Thorgalova zjevení na Zemi, jeho nalezení a pojmenování Vikingy. Kov, který neexistoval (20 stran) je dar, který musí král trpaslíků Ivaldir věnovat hadovi Nidhoggovi po prohrané partii vrchcábů. Majitelem této neuvěřitelné věci je pochopitelně malý Thorgal, díky čemuž absolvuje nebezpečnou a dobrodružnou cestu říší fantazie. Konečně v Talismanu (16 stran) putuje jinoch Thorgal za bohem z Velkých kamenných schodů, aby se dozvěděl pravdu o svém původu. Pro pochopení celé ságy má album význam zjevně klíčový, pro český rozjezd měl však nakladatel volit raději něco jednoduššího a otevřenějšího – třeba tituly La Magicienne trahie nebo Nad jezerem beze dna.

. Sto tisíc po dvaceti
Měřeno dnešní drsnou realitou, do očí nejvíce bije náklad a cena sešitu. S-press nechal vyrobit nepředstavitelných 100 000 (!!!) výtisků, které prodával po 20 kačkách! Čin nyní nemyslitelný, otázkou zůstává, jak mohli hrdinní nakladatelé tenkrát tušit, že tohle množství bude dobré akorát tak na zátop v babiččiných kamnech. Doba se změnila a ke smůle komiksářů tehdejší nakladatelé prostě ještě nějakou dobu jednali jako v osmdesátých letech – i když nemilosrdná ruka trhu již řádila a kosila první oběti.

Možná, že na nevelkém úspěchu sešitu se podepsalo také jeho technické zpracování. Nejlépe dopadl ruční lettering, i měkkou obálku a sešívanou vazbu lze brát s pochopením. Mimořádně špatný je ovšem tisk, některé stránky (např. 16, 23 či 26) jsou špinavé a hrubě na nich nelícují jednotlivé barevné vrstvy, takže jsou jakoby rozostřené.

Celkově rozpačitý dojem nezachrání ani sympatická závěrečná soutěž o „dvě videa a 100 comicsů“. Věčná škoda, jelikož plány S-pressu byly rozsáhlé, další sešity (Alinoe, Lukostřelci) se však již vydat nepodařilo; zůstalo tak pouze u Dítěte z hvězd a jednoho Funky Kovala. K tomu všemu vývoj v pozdějších letech naneštěstí ukázal, že Thorgal je pro nás tak trochu začarovaný – s pravidelným vydáváním neuspěla (Modrá) Crew ani (velkorysý) BB Art…




Autor:


Autor článku: Sakyk

Detaily o komiksu:

Titul: Thorgal 07 - Dítě z hvězd
Série: Thorgal (CZ)
Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Gregorz Rosiński
Překlad: Aleš Koval
Žánr: Sci-fi, fantasy (CZ).
Rok vydání: 1990
Počet stran: 48
Formát: A4
Vydavatel: S-Press
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Belgie
Originál: Thorgal 07 - L´enfant des etoiles
Související články:


Thorgal a jeho parta
22.11.2007 LEGENDY POLSKIE ANEB KOMIKSEM ZA NÁRODA SLÁVOU A HRANICE
05.11.2007 THORGAL 30 – MOI, JOLAN ANEB JEN TAK DÁLE!
30.10.2007 THORGAL 29 – LE SACRIFICE ANEB PAPAPÁ, TATÍNKU!






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!