Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

MODRÉ PILULKY

07.04.2008, autor: Adam Pešek

Když jsem na začátku ledna v plánech nakladatelství Mot zaregistroval titul Modré pilulky, hned mě praštil do očí. Uznejte – takový název v komiksové literatuře stále trochu vyčnívá. A protože jsem i přes pečlivé dávkování už před nějakou dobou dočetl vánoční dávku komiksů, začal jsem si brousit zuby. Navíc, jméno příběhu slibovalo snad i vážnější téma. (Jak vidíte, bez mučení se přiznávám, do té doby jsem o věhlasném kreslíři neslyšel...)




Mamut: „Nežádej, aby se věci děly tak, jak chceš, ale spokoj se s tím, že je budeš brát takové, jak se dějí. (Epiktétos)
Frederik: „Epiktétos neměl aids...

Modré pilulky, obálkaLíbivá béžová obálka skrývá překvapení: čekal jsem úplně jinou kresbu. Spíš stylizovanou expresivní perokresbu, něco realističtějšího, co bude vystihovat základní charakteristiku příběhu: autobiografický román muže, který žije s přítelkyní a jejím synem, oběma HIV pozitivními. Každopádně na první pohled kresba vypadala, jako by komiks měl téma a příběh nějak zlehčovat. O nějakém zlehčování ale nemůže být řeč. Stylizace. Neumělost. To snad ano. Záměrná. Vlastně mě fascinovalo, jak se autor u černobílé kresby bez problémů obejde bez většího množství tenkých linek a téměř vše kreslí – dalo by se říci – fortelnou silnou čarou. Co se týče stylizace, povedla se myslím v celé šíři. Ačkoli na první pohled jsou postavičky roztomilé, umožní vystihnout stáří pána sedícího v kavárně i nepříliš lákavý vzhled paní, která tu obsluhuje, zatímco autor píše u stolu scénář. V jedné z kapitol se ocitáme v nemocnici, kde Frederik Peeters popisuje úzkost, která na něj padá při myšlence blízké smrti – tady mi styl kresby vůbec nebránil v prožití stejných pocitů.

Příběh není zobrazen úplně chronologicky, ale je rozdělen do spíše, řekněme, tematických částí. Už prolog fascinuje svou promyšleností, kdy na pozadí jakýchsi abstraktních kreseb vyvstávají na první pohled náhodná cizí slova. Všechna začínají „d“ – autor probírá cizí slovník a hledá výraz, jímž jakýsi doktor charakterizoval jeho vztah s Cati.
V další části je od začátku vykreslen rodící se vztah. U autobiografického komiksu je asi ještě víc než u jakéhokoli jiného důležité, aby se čtenář ztotožnil a sžil s hlavním hrdinou. Ti se stane v prologu, kde Frederik s Cati svorně nadávají na doktory nebo na začátku této kapitoly. Poprvé se Cati s Frederikem potkávají na jakési party, pak náhodně, když jde Frederik navštívit jednoho ze svých přátel, potřetí na ulici, to už Cati nese v náručí malého. Počtvrté se potkají na silvestrovském večírku. Poslední setkání, které tu Fred líčí, je podle něj buď náhoda nebo mechanický důsledek předchozího vývoje událostí. Z kavárny pokračují do kina a k Fredovi domů. A končí tím, že se mu Cati svěří se svojí nemocí a zůstane přes noc.
Modré pilulky, ukázkaNásledující kapitoly líčí jednotlivé části jejich života. Ovšem ne nějak encyklopedicky. Se spoustou odboček a každá je svého druhu příběh, který se ovšem odehrává tak říkajíc paralelně s ostatními a ty se pak proplétají jako jednotlivé části bavlněného náramku. Celá jedna kapitola je rozhovor mezi Cati a Frederikem. Zatímco mu Cati stříhá vlasy, baví se o tom, proč Frederik ještě neřekl rodičům, že je Cati HIV pozitivní. Jiná část je věnována logicky nestandardnímu vztahu mezi malým a Frederikem. Poměrně dlouhá pasáž rozebírá používání prezervativu. Těsně před koncem – vyvrcholení v podobě filozofující kapitoly – se objevuje rozmluva s mamutem, fiktivním myslitelem ze snů.
Celá knížka je vlastně velmi pozitivní. Vztah mezi Cati a Frederikem je naplněný pohodou a i po převyprávění je tak úžasně lidský... To se pozná hlavně podle takového toho okouzleného úsměvu, co se objeví čtenáři na tváři, zatímco v hlavě mu běží: „To je prostě přesný...“
A navíc je tu celá řada naprosto úžasných nápadů. Třeba v kapitole s mamutem. Snad je tím naznačeno, jak během téhle rozmluvy Fred stárne a dosahuje vyrovnanějších názorů a postojů. Během celého rozhovoru mu totiž na tváři rostou vousy a z holé tváře je na konci zarostlá houština. Já si toho všimnul až na druhé nebo třetí čtení a přišlo mi to prostě geniální.

Frederik: „Pilulky a sirupy po každém jídle... to všechno je teď součástí života malého. Ze zásady ohrnuje nos, ale docela dobře to snáší... asi ví, že to neskončí, nebo si takovou otázku neklade...“

V překladu Hany Zahradníčkové jsem žádné kostrbatosti nenašel, snad jedině výrok malého: „Vlez mi na záda, nejsi můj táta.“ Myslím, že obrat „vlez mi na záda“ takhle malé děcko nepoužije, ale nijak zvlášť mi to nevadilo. Lettering je také v nejlepším pořádku, citoslovce jsou kompletně nahrazeny a dokonale zapadají. Dokonce i během scény v kavárně, kde jako prostřih do budoucnosti resp. současnosti (teď už minulosti :-)) vidíme Fredovi před rameno, jak píše do sešitu scénář, je i tento útržek textu je nahrazen překladem...
Nezbývá mi, než knížku bezvýhradně doporučit. Myslím, že každý si v ní něco najde. Dokonce i milovníci komiksových masakrů – Frederik se jednou totiž řízne do prstu. A krátké potkání s nosorožcem, kdy – ne, ne, už ne, nebudu vám prozrazovat další kousek. Ten už si přečtěte sami.

Bibliografie a seznam získaných cen Frederika Peeterse najdete zde:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Frederik_Peeters
www.atrabile.org/frederikpeeters
http://frederik.peeters.free.fr/articles.php?lng=fr&pg=43




Autor:


Autor článku: Adam Pešek

Detaily o komiksu:

Titul: Modré pilulky
Scénář: Frederik Peeters
Kresba: Frederik Peeters
Překlad: Hana Zahradníčková
Žánr: Ostatní (CZ).
Rok vydání: 2008
Počet stran: 196
Formát: 170 x 240
Vydavatel: Mot
Země vydání: Česká Republika
Související články:


Intelektuální komiks
04.04.2012 KDYŽ ZAČALA NOC - 30 %
26.11.2007 JOE SACCO
14.11.2007 VARLÉN NO. 1. 2. 3. ANEB DENÍKY VŠEDNÍ ÚZKOSTI ANEB COMIKS NA HRANĚ EXISTENCE ANEB FOTOGRAFICKO-BUBLINOIDNÍ BALANCOVÁNÍ NA HRANĚ ORIGINALITY A TRAPNOSTI



FranCouZský komiks
11.02.2013 Pupíky 1-5: Na pupíkách moc pupínků není - 90 %
15.04.2008 BLUEBERRY, TO JSOU PIŠTOLNÍCI KABRNÍCI
08.04.2008 CHEVALIER ARDENT, TO JE HISTORIE RYSTUPIJE



Politika
11.04.2014 Život v Číně 1: Děti soutěžily ve sbírání krysích ocásků - 90%
04.04.2012 KDYŽ ZAČALA NOC - 30 %
14.02.2008 PALESTINA – DALŠÍ NEBEZPEČNÁ ZÓNA






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!