Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

MRTVÍ OŽÍVAJÍ UŽ POČTVRTÉ! - Aktualizace

27.02.2012, autor: Peter Garand

Tedy alespoň ti z pera scénáristy Roberta Kirkmana.




Pro ty, kteří Živé mrtvé právě objevili, a zvažují, jestli sáhnout do těžce vydělaných úspor a opatřit si výtisk prvního dílu, doporučuji začít nejdřív starší a globálněji pojatou recenzí kolegy Non.Entity nazvanou „The Walking Dead aneb Když my mrtví procitneme“. Těm z vás, kteří Kirkmanovu postapokalyptickou zombí sérii sledují už od samého počátku (včetně čtenářů, kteří se ke komiksu nyní dostali poprvé a jsou jen líní přecvaknout myší do kolonky „Hledat“) pouze připomenu, že jsme opustili skupinu přeživších vedenou bývalým policistou Rickem Grimesem v okamžiku, kdy poprvé nalezla něco, čemu lze říkat domov, a to nápravné zařízení pro ty nejotrlejší zločince a vyvrhely, jaké si lze představit. I ve zdánlivém „bezpečí za mřížemi“ ale lidé umírají, a začíná být jasné, že ani mezi přeživšími nestojí všichni na stejné straně. Situace už není zdaleka tak jednoduchá, jak se zpočátku mohlo zdát...

Klasickým nešvarem je, že většinu komiksů v nichž se vyskytují oživlé mrtvoly, automaticky označujeme nálepkou „horor“. Nicméně Živé mrtvé lze jen těžko takhle zaškatulkovat. Robert Kirkman na pozadí zombie apokalypsy rozehrává sociální drama o malé skupině lidí, kteří bojují o přežití ve světě, kde přestal existovat jakýkoli řád, pravidla nebo autority a jediným zákonem se stalo animální „zabiješ - přežiješ“. A zatímco se Grimesova skupina pokouší znovu vybudovat nový domov, na povrch začínají vyplouvat různé nesváry a projevuje se typická nesoudržnost lidské povahy - jakmile ztratíme společného nepřítele, začínáme bojovat sami mezi sebou. Ne nadarmo Aristoteles tvrdil, že člověk je tvor společenský, a tak se dočkáme i několika tragických zvratů potvrzujících neoddiskutovatelnou nevidomost sexuální touhy. A také samozřejmě možných následků. Byli-li jste někdy podvedeni, dokážete si to živě představit. Láska je zkrátka láska a touha... je slepá.

Nebudu tady prozrazovat děj, a spoilovat potenciálním čtenářům. Prozradím jen, že čtvrtý díl, s názvem Touha je slepá, je komiksem, nad kterým by si řada sociologů spokojeně mnula ruce. A ačkoli není tak nabitý akcí jako epizody předchozí, je poznat, že některé postavy od prvního dílu emocionálně vyrostly a jiné (konkrétně jedna) dokonce přibudou. Těm z vás, kteří se u tohoto booku nudili krátce nastíním, že muckání se dvou nedorostlých puberťáků a řešení problému kdo s kým nahradí v budoucnu daleko drsnější epizody, takže se stále máte na co těšit.

Čtvrtým a možná zatím nejzásadnějším dílem Touha je slepá dává Kirkman jasně najevo, že v jádru jsme vlastně všichni bestie a že stačí sebemenší záminka na to, abychom si vzájemně vjeli do vlasů. A že nedokážeme přežít dokud (překvapení!) nebudeme držet pospolu a neodložíme stranou veškeré společenské i jiné rozdíly - čímž jsem v podstatě prozradil epický závěr, k němuž slavně dospívá až po předlouhých 15 knihách, ale upřímně: kdo to nečekal? Živí mrtví jsou sociální kritikou demaskující temné i světlé stránky naší společnosti a místa v nás samých, kam se bojíme vkročit. Vyvolávají v nás otázky, které nechceme slyšet a odpovědi, které si nechceme nechat připustit. Protože popravdě - kolik z vás se už zamýšlelo nad tím, jestli byste byli schopni zabít jiného člověka?

Aktualizace 10/8/2022: Text byl upraven




Autor:


Autor článku: Peter Garand

Související články:


horory
04.11.2013 Po přečtení Space Trashers komiks vyhoďte do popelnice na papír - AKTUALIZOVÁNO
08.04.2013 Živí mrtví 7: Smrt odešla na dovolenou - 80 %
25.01.2013 Goon: Budete trpět smíchy – 90 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!