Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

WETEMAA

04.06.2012, autor: Drakeus

Svět knihy přinesl, krom jiného, premiérové uvedení několika komiksů. Wetemaa je jeden z nich a jelikož to vypadá na dílo ambicióznějšího rázu, nezbývá proto nic jinýho než se s Wetemaou seznámit trochu blíže.




Je dost možný, že některým z vás bude název Wetemaa povědomý. Původně se totiž jedná o fantasy knihu Adama Andrese, za kterou autor dostal v roce 1993 nejen Zlatého Ikara za sci-fi a fantasy knihu roku, ale taky cenu Plivník za nejhorší grafickou úpravu. A jen tak pro zajímavost Adam Andres je pseudonym české spisovatelky Veroniky Válkové.

Válková stvořila kompletní a komplexní svět odehrávající se v zemi Ellád. První díl ságy Wetemaa nám nejdříve přiblíží minulost země Ellád. Krále Ana a jeho dva nezdárné syny Uda a Mára, ale také elládského boha Orlyga a jeho dva syny Wanna a Sanduka. Pak se už vrhneme přímo do příběhu, v němž potomci Uda bojují proti potomkům Mára. Mezi těmito rody zuří už skoro 400let válka, válka o korunu země Ellád. Staří bohové, kterým už došla trpělivost, se rozhodnou pomoci jednomu z rodů a vyšlou mu na pomoc partu 11ti družiniků. Každý z bohů pošle pouze jednoho, zato však se speciálními schopnostmi. Celé tahle jedenáctka bude bojovat po boku krále Gudleifra a pokusí se sjednotit rozdělenou a boji zmítanou říši. Nečeká je věru lehký úkol.

Ve světě Ellád funguje vlastní jazyk, vlastní náboženství, vlastní pravidla. Je to takový malý, český, chudý příbuzný Pána Prstenů či Letopisů Narnie. Musím říct, že je to moje první seznámení s tímto světem a nutno podotknout, že jsem z toho krapet zmatený. Je docela možný, že v knize, na jejíž motivy byl komiks Wetemaa zpracován, je vše přehlednější, jasnější. Přece jenom je tam toho „prostoru“ na popis či vysvětlování trochu více. Navíc se příběhu celkem nedaří udržet si mou pozornost na čtení. Spousta postav, zatím nic neříkajících…z jedenácti družiniků se v této knize vyskytují pouze dva, příběh vůbec neodsejpá, není to ani napínavé ani překvapivé…je to spíše překvapivě nemastné neslané.

Tím, kdo tento příběh ze světa Ellád obstarává po stránce grafické, je Petr Kopl. Postava známá kresbou celé řady komiksů, z poslední doby např. Drákula, Pes baskervilský nebo Návrat do Údolí stínů. Jeho cartoonovský styl jednoznačně ozvláštňuje komiks Wetemaa, nicméně si myslím, že se zrovna k tomuto příběhu moc nehodí. A nebo, je to možná tím, že zvolil trochu jiný styl než v předešlých albech? Každopádně chybí mu tu nějaká nadsázka, ukrytý vtípky apod., je to vše myšleno příliš vážně a k tomu se mi cartoonovský styl moc nehodí.

Celá Wetemaa je v barvě, doplněná spoustou photoshop kouzel, které jsou ale v některých pasážích lehce na úkor přehlednosti. Trochu mě mrzí, že na 160 stranách komiksu se celkem nic moc neděje, jen jsem listoval a čekal a čekal a čekal…a nedočkal se ničeho. Jisto jistě budou následovat další díly a jen by mě zajímalo, kolik knih (dílů) celkově bude zapotřebí, aby byl příběh řádně ukončen. Počítám, že stejně jako kniha, tak i komiks si své fanoušky najde, já to ale asi nebudu. Pokud budu chtít číst Wetemau raději si ji seženu jako knihu, věřím že bude povedenější než komiks. Jsou prostě věci, který se pro komiksové věci nehodí a já si myslím, že rozmáchnutá fantasy patří jen do knihy. Možná je škoda, že to tvůrci nepodchytili, přece jen první díl bývá většinou od toho, aby lidi nalákal, navnadil tak, aby si koupili i další díly. Tady to ale zcela zřejmě nefunguje.

Uvidíme, co dokážou další díly, neboť hodnotit komiks Wetemau po prvním díle by bylo předčasné, možná své kvality ještě prokáže.

Wetemaa I

Scénář: Adam Andres-Veronika Válková
Kresba: Petr Kopl
Vydalo nakladatelství: Zoner Press v roce 2012




Autor:


Autor článku: Drakeus

Detaily o komiksu:

Titul: Wetemaa
Kresba: Petr Kopl
Žánr: Sci-fi, fantasy (CZ).
Rok vydání: 2012
Počet stran: 160
Vydavatel: Zoner press
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


Česko
19.06.2022 Generál Fajtl: Český Exupéry pád přežil, ten francouzský ne - Aktualizováno
05.11.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (8): Kalousek maluje ošklivé charismatiky - AKTUALIZOVÁNO
15.10.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (7): Kalousek kreslí charismatické tváře - AKTUALIZOVÁNO






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!