Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Obrázky z českých dějin a pověstí - analýza (2) - Aktualizováno

16.09.2012, autor: Joachym

Po sžíravé kritice následují chvály a radosti z komiksu, který formoval také pohled na historii autora tohoto článku. Rovněž se dotkneme pozadí doby vzniku a jejímu vlivu na komiks.




Upozornění: Text byl mírně zkrácen.

Aktualizace 12/7/2022: Text byl oflajn a dnes je znovu onlajn.

Líbila se mi zmínka o Závišovi z Falkenštejna z rodu Vítkovců. Mezi laickou veřejnosti jsou Vítkovci jen rod bez slavného jména, proto zmínka o jejím představiteli jistě přispívá k větší znalosti historie. Dále potěší zařazení pověstí, které nejsou až tak zlidovělé. Například O chrámu na Karlově nebo O Tatarech na Moravě.

Vtípků najdeme v komiksu několik. Všiml jsem si jednoho hned v první pověsti o praotci Čechovi, kde praotec v bublině říká: „To je ta země…,“ načež hned vedle je klučina s rukou nataženou a s bublinou: „Zajíc!“ Další vtípek jsem našel u Prokopa Velikého, kde je u prchajících křižáckých vojsk malinká bublina s textem „Hergot“. V příběhu o Husovi je sugestivní okénko s tlustými kněžími, hodujícími u stolu s jídlem koupeným z peněz z odpustků. Hus na Kostnické hranici nemá bílou čepici s nakresleným ďáblem, avšak scéna působí dojemně, Mistr se v poslední chvíli modlí. Hezký český novotvar spatříme v povídce Jiříkovo mírové poselstvo, kde je uvedeno slovo Rumrajch. Vtipné je oslovení budoucího císaře Rudolfa II. v jeho příběhu vyslovené jeho strýcem: „Rudlo“. Navíc dospělý císař jakoby Werichovi z oka vypadl. Ze stejného příběhu pochází bublina „Praha, to je zlatej důl,“ která navazuje na zmínku o tom, že císař se zajímal o alchymii, hvězdy a zlato. Hned na dalším řádku je zatčení jakéhosi alchymisty s bublinou „My ti ukážem aurum!“ U vyprávění o Josefovi Dobrovském je bublina u cizí šlechty, která se snaží mluvit česky: „To je můj kráfa!“

V nejnovějším 8. vydání potěší bublina s "Bedříškem", kterým je míněn malý Bedřich Smetana. Zdrobnělina se opakuje znovu i v textu pod obrázkem, tam se však už moc nehodí.

Dech doby původního vydání

Dobová propaganda se týká hlavně náboženství a otázek církve. Zkreslování se děje metodou zatajování faktů, nikoli překrucováním pravdy. Najdeme zde sice také příběh o dělnících a v druhém vydání z roku 1982 povídku Sjezd u Kaštanu o založení dělnické strany, ale tyto části nejsou ideologicky nijak zabarvené a jsou neškodné. Nevyskytují se v nich zlí imperialisté nebo buržoazie vykořisťující porobený lid. Ani zde naznačený dobový slovník v komiksu vskutku použit není.

Propaganda na nás poprvé dýchne v pověsti o králi Svatoplukovi. Sama pověst byla vybrána pravděpodobně proto, že v ní král vykázal arcibiskupa Metoděje z království pryč, což se ateistickému režimu hodilo do krámu. Absence příběhu o příchodu obou věrozvěstů na Moravu pak potvrzuje tuto domněnku. V příběhu o J. A. Komenském chybí zmínka o tom, že zastával poslední úřad biskupa Jednoty bratrské, což byl významný post v kontextu české reformace. Josef Dobrovský je prezentován jako český jazykovědec a v jeho povídce se píše o jezuitských kněžích, kteří pálili české knihy. Že sám Dobrovský byl jezuitský kněz, to nám komiks zatajuje. Holt pravda bolí a není všechno černobílé jako v pohádce. Ostatně dějiny by pohádkou být neměly.

O Marxovi a Engelsovi je řeč pouze ve vydání z roku 1982, v meziúvodníku na straně 127. Mluví se o nich jako o německých učencích, naštěstí slovo komunismus nebo jakákoli ideologicky zabarvená slova zde ani jinde v knize nepadnou. Na tyto osobnosti pak narazíme ještě na poslední straně 149, kde se poprvé a naposled konstatuje, že dělníci jsou silou, která změní svět.

Dílo vznikalo v nelehké době, autoři se patrně ubránili nátlaku cenzorů a ideologů, kteří by mohli zkreslit například výklad o husictví tradičním soudružským nátěrem, například o zavedení "komunismu" v husitském Táboře.




Autor:


Autor článku: Joachym

Detaily o komiksu:

Titul: Obrázky z českých dějin a pověstí
Série: Obrázky
Scénář: Zdeněk Adla
Jiří Černý
Pavel Zátka
Kresba: Jiří Kalousek
Lettering: Jiří Kalousek
Žánr: Historický (CZ).
Rok vydání: 2011
Počet stran: 168
Formát: 170 x 245
Vydavatel: Albatros
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Originál: Obrázky z českých dějin a pověstí
Související články:


Česko
19.06.2022 Generál Fajtl: Český Exupéry pád přežil, ten francouzský ne - Aktualizováno
05.11.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (8): Kalousek maluje ošklivé charismatiky - AKTUALIZOVÁNO
15.10.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (7): Kalousek kreslí charismatické tváře - AKTUALIZOVÁNO



Komiksová série Obrázky
05.11.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (8): Kalousek maluje ošklivé charismatiky - AKTUALIZOVÁNO
15.10.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (7): Kalousek kreslí charismatické tváře - AKTUALIZOVÁNO
19.12.2016 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (3): Ať žije Kolumbus, hurá! - AKTUALIZACE






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!