Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Zlatá kniha komiksů: Operace Jericho, Zkáza planety Země, Biggles, Operace Slunce (2)

18.03.2013, autor: František Mejstřík

Přečtěte si pokračování článku o Zlaté knize komiksů.




Operace Jericho (1988)
Autor kreseb: František Kobík
Autor scénáře: Václav Šorel
10 stran

Autoři komiksu se mimo jiné úspěšně věnovali na stránkách Ábíčka modelařině. Vnímám tento počin jako zcela logické vyústění jejich práce. Tento seriál nikdy nevycházel na pokračování v časopise ABC. Premiéru měl jako součást leteckého ABC Speciálu 1988. Jedná se o poslední komiksový počin dvojice ŠOK. V knihovně mám knihu Svět letadel vydanou roku 1989, kde jsou oba autoři podepsáni a této knihy si nesmírně vážím.

Příběh byl vytvořen na základě skutečných událostí a název je totožný se skutečnou akcí, která byla spuštěna na základě požadavků francouzského hnutí odporu 18. 2. 1944. Akce měla zabránit popravě 120 odbojářů.

Komiks se věrně drží dobových událostí a svým vlastním způsobem se jedná o dokument.

Hodnocení komiksu: 70%




Šorel a Petráček
Zkáza planety Země (2001)
Autor kreseb: Jiří Petráček
Autor scénáře: Václav Šorel
27 stran

Co by se stalo, kdyby. Kdyby byl Bavorov, co jsou Vodňany? Kdybych se mohl vrátit časem a změnit minulost? Kdybych se propadl do starého Egypta, byl by ze mě Imhotep? Mohl bych zjistit, kdo vystavěl pyramidy v Teotihuacánu? Kdo stavěl Puma Punku? Mohl bych zastavit Hitlera? Dokázal bych zúročit své znalosti nebo bych shořel na hranici jako kacíř a čaroděj?

Na hranici Sluneční soustavy jsou objeveny takzvané Součkovy tunely. Při jejich průzkumu je pohřešován křižník Daidalos. Úkolem nové mise bude navázat na průzkum tunelů a pomoci posádce Daidala. Něco se pokazí a nová výprava je vržena do středověku. Šorel si libuje v tématu časových paradoxů a zde jich představí mnohem více, než např. v Tvrzi. Konečně jsem se dozvěděl, jak to bylo s Tunguzským meteoritem. Donedávna jsem měl v oblibě teorii s Nikolou Teslou. Jen mě mrzí, že nebyla odhalena záhada ztraceného Součkova rukopisu.

Komiks má tu smůlu, že je konfrontován právě se Vzporou mozků a Galaxií. Číst na stránkách jedné knihy potřetí příběh, jak se posádka probudí z hibernačního spánku a něco se pokakalo, už je trochu nuda. Komiksy mají vícero společných prvků, opravu kosmické lodi pomocí integrální pěny, denihilátory, orbitální stanice se jmenuje Prométheus. Jestliže jsem zmínil Kobíkovu inspiraci západním filmem v době totality, tak potkat Viper na stránkách komiksu z roku 2001 je úlet.

Hodnocení komiksu: 70%




Biggles (1990-1992)
Autor kreseb: Jiří Petráček
Autor scénáře: Václav Šorel
38 stran

Pokud jsem měl hrdiny svého dětského světa, které mi napsal a namaloval ŠOK, tak je měl i pan Šorel. Jeho hrdina bez bázně a hany se jmenoval kapitán Bigglesworth alias Biggles. Autor si položil otázku: „Můj hrdina musel přeci nějak začínat, nebyl vždy jen superhrdina.“ Zde je tedy pocta jeho legendě. Biggles leží raněný v nemocnici a v blouznivém stavu časové smyčky „vypráví“ své příběhy.

Ač nejsem zavilý fanoušek pana Bigglese, musím se přiznat, že jsem se přistihl, jak mu skrytě držím palce.

Hodnocení komiksu: 90%




Operace Slunce (2008-2009)
Autor kreseb: Jiří Petráček
Autor scénáře: Václav Šorel
24 stran

To nejblbější na konec.

Děj Operace Slunce je postaven na myšlence, kam s jaderným odpadem. Šorel přišel s nápadem, že vyhořelý jaderný odpad nebo bomby s názvem Osudová, navedeme do našeho životadárného Slunce. Jako přílohu dal Kmotra, mafiány, agenty, drogu Blaho, červený telefon a sličné děvy. Příběh vycházel v magazínu Junior 21. století.

Že to vypadá jako kaše? Také to pěkná kaše je. Osobně považuji nápad s likvidací jaderného odpadu právě tímto způsobem za nesmysl. Připomíná mi to člověka, který prořezává větve a řeže si větev sám pod sebou. Ona ta myšlenka není úplně originální, znám jí v souvislosti s černou dírou. John Taylor rozpracoval v knize Černé díry konec vesmíru z roku 1971 právě tuto myšlenku. Jejich využití jako popelnic a také laciného zdroje energie. Vzhledem k jejich vzdálenosti a exotičnosti to považuji za slušný, leč teoretický nápad. Kdo by chtěl dráždit Slunce, na kterém jsme existenčně závislí? Já ne.

V předmluvě pan Šorel píše, že panu Petráčkovi postavil několik maket lodí a já už se raději nebudu ptát jakých. K celkovému chaotickému dojmu přispívá nepřehlednost textů, stalo se mi, že jsem musel přemýšlet, v jakém pořadí mám číst. Jakoby si byl vědom, že příběh Operace Slunce je ušit horkou nití, tak se hned v úvodu srovná s filmovým průmyslem. Lépe bych to nevystihl.

Hodnocení komiksu: 40%




Závěr knihy nachystal medailonky autorů a drobné perličky kolem vzniku komiksů. Tyto články mám rád. Moc se mi líbí srovnání prací Kobíka a Petráčka. Šorel spolupracoval v počátcích Operace Slunce ještě s Kobíkem. Ten však musel z práce na seriálu odstoupit kvůli své postupující nemoci a v projektu ho nahradil Petráček. Škoda, že srovnání děl nemá větší formát.

Závěrem mohu říci, že tato kniha si zcela oprávněně zaslouží název Zlatá. Příběhy v ní obsažené jsou nadčasové a nesou silné poselství. Doporučil bych jí mladší generaci, která má dost zvláštní představu, že "před rokem 1989" je synonymum k označení "př. n. l." nebo "před Kristem". Kniha obsahuje skutečné klenoty českého komiksu.

Většina mých vrstevníků si už tyto příběhy posbírala v rozsáhlém vydání Velkých komiksových knih a tato kniha má z mého pohledu trochu smůlu, že šla v jejich závěsu. Tyto Velké knihy jsou již zcela rozebrané a na Aukro se obchodují i za několikanásobek původní ceny. Mám tu tedy tip na skutečně hodnotný dárek. Tatínkům, maminkám a spekulantům, což se nevylučuje, bych doporučil v lavině amerických titulů sáhnout právě po této knize a věnovat jí vaší ratolesti.

Pokud vám jsou tyto příběhy zcela neznámé, dostanete kvalitní rodinnou četbu, která neztrácí na hodnotě. To myslím jak na úrovni duševní, tak finanční. Když nahlédnete právě na zmíněné Aukro, zjistíte, že nejobchodovanější je český komiks z předlistopadové éry a zaoceánská tvorba se draží mnohdy za zlomek původní ceny. Neváhejte, kniha je stále na pultech obchodů.

P. S. Ve volné tvorbě naleznete mou skromnou galerii obrázků. Z ní pochází tento obrázek, který spadá právě do mé Kobíkovské fascinace a při jeho tvorbě mi bylo asi 10 až 13 let. Rád jsem používal tuše a malý kvíz na konec. Kde jsem obšlehl to růžové mléko?




Autor:


Autor článku: František Mejstřík

Detaily o komiksu:

Titul: Zlatá kniha komiksů
Scénář: Václav Šorel
Kresba: František Kobík
Jiří Petráček
Žánr: Sci-fi, fantasy (CZ).
Rok vydání: 2011
Vydavatel: Albatros
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika



    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!