Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

RAHAN ŽIJE... A VYCHÁZÍ!

25.02.2002, autor: Elves

S příběhy francouzského kultovního komiksu, jehož hrdinou je pravěký „Leonardo da Vinci“ alias Rahan, se čeští fandové komiksu mohli seznámit poprvé někdy v roce 1974 v Sedmičce pionýrů v sice barevném, ale kráceném a nepříliš kvalitním vydání. Dočkali se postupně čtyř příběhů autorské dvojice Roger Lecureux a André Chéret: Človíček, V zemi stínů, V sekyrovém háji a Pouta pravdy. Hrstka vyvolených, jejichž rodiče neváhali vystát frontu v Jungmance a dát za časopis Pif Gadget balený do fólie a doplněný o plastikovou hračku celou závratnou dvacetikorunu, znala ovšem černobílé příběhy daleko důvěrněji.




Železná opona sem nebo tam, tato hrstka . se mohla zařadit k těm vrstevníkům, které dnešní francouzský psycholog Pascal Hachet nazývá Rahanovou generací a Komiksu.cz upřesnil, že tím rozumí věkovou kategorii narozených v letech 1955 až 1970. Ti opožděnější si sice mohli mezeru doplnit z české mutace Pifa po roce 1989, ovšem jenom krátce – 20. října 1992 oznámila společnost Vaillant Miroir Sprint bankrot a tedy i zánik fenomenálního komiksového časopisu.
K magazínu Pif se vrátím v dohledné době podrobnější recenzí, v souvislosti s Rahanem však zatím postačí konstatování, že jeho další osud nebyl zdaleka tak tragický a navíc se mu podařilo to, co mnoha jiným hrdinům „vážných“ příběhů z Pifa nikoli – stal se kultem. Lecureux a Chéret (jemuž chvílemi sekundovali Guy Zamperoni a Enrique Badia Romero) skutečně nejeden z existujících komiksových projektů opustili, na Rahanovi však pracovali dál a dotáhli to k neuvěřitelným 183 pokračování o nějakých 4500 stranách (což je asi 22 000 panelů). Když v červnu 1999 vyšel 184. díl, nazvaný Rahanova svatba, zdálo se, že nyní již
.
.
barevné příběhy, kolorované Chéretovou ženou Chantal, dospěly ke svému závěru. Těžce nemocný Roger Lecureux se poslední den roku 1999 odebral do země stínů a Rahan osiřel již podruhé v životě, neboť komiksový biologický otec i pěstoun Crao jej opustil na samém začátku ságy, v roce 1969.
. .
Dědic vydavatelských práv Jean-Francois Lecureux se ovšem odmítl vzdát a zahájil práci na vydání posledních dvou scénářů, které mu otec zanechal. V říjnu 2000 se tak dostává k francouzským, belgickým a kanadským čtenářům 185. příběh Dvojitá hora, v níž Rahan má co dělat, aby zachránil svou ženu Naounu i syny Han-raa a Toroara z rukou cizích válečníků, kteří si dokázali osedlat druhohorní ještěry. (Poznámka: Kuriózním způsobem se zde uzavřel cyklus derivace jmen hrdinů, který začal u Tarzana E.R.Burroughse, jímž se Lecureux podle vlastních slov nechal inspirovat. Týž Burroughs smísil jména rodičů svého Carthorise z Cartera a Thoris, což převzal V. Toman v případě Kruana z Rua a Kan. Lecureux kruh dokončil a staršího pravěkého potomka pojmenoval jednoduchou přesmyčkou Han-ra.) O skutečném konci či pokračování Rahana se rozhodne teprve v létě 2002, kdy 64letý Chéret dokreslí poslední pokračování podle Rogerovy předlohy, nazvané Rahanovi synové, a začne se ohlížet po dalším scénáristovi.
. .
.

Další díly:
Rahanova psychoanalýza
Rahanova smrt
Rahan v kresleném filmu





Autor:


Autor článku: Elves

Detaily o komiksu:

Titul: Rahan
Scénář: Roger Lecureux
Kresba: André Chéret
Překlad: Michal Lázňovský
Žánr: Dobrodružné a westerny (CZ).
Rok vydání: 2003
Počet stran: 184
Formát: A4
Vydavatel: Egmont
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Související články:


Rahan
20.11.2003 O ZMRŠENÍ RAHANOVY EVOLUCE ANEB CO NENÍ VELKÁ KNIHA
28.02.2002 RAHAN V KLIDU A POHYBU
27.02.2002 RAHANOVA SMRT






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!