Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana: Nesmysl se Zákonem rozumu bije do očí (2)

07.01.2014, autor: František Mejstřík

Dnes publikujeme druhý díl ze čtyř recenze Františka Mejstříka o Zlaté knize komiksů.




Příchod bohů (1974/75)

Autor kreseb: František Kobík
Autor scénáře: Vlastislav Toman
24stran

Malý bůh připravil obyvatele Žluté planety na Příchod bohů. Pozemšťané se blíží k exoplanetě a na palubě hvězdoletu probíhají přípravy na druhou část experimentu, blízké setkání třetího druhu. Art a Lina jsou kosmonauti vybráni speciálně pro úlohu bohů, však už jim na palubě také nikdo jinak neřekne.

Sestup mezi Gron-c-chy dopadne nad očekávání dobře a pozemšťané se stávají v očích prostých členů kmene skutečnými bohy. Náčelník kmene Ru a kněžka Kan jsou nezvěstní, spolu s nimi se ztratil i Malý bůh. Pozemšťané rozjíždějí pátrání po pohřešovaných členech klanu a robotickém „synovi“.

Na druhém listu komiksu, se Lin zlobí na Arta, že odmítl zneškodnit šelmu doda při lovu ginji. Dostává se jí ponaučení, že je to zákon přírody a nemohou svévolně zasahovat. Na desátém listě Toman rozvede myšlenku v jakýsi Zákon rozumu, který v podstatě říká, že na cizí planetě nemají právo svévolně zasahovat do jejího vývoje. Zde vidím kontradikci, které se autor dopustil.

Celá akce pozemšťanů je gigantický svévolný zásah do přirozeného běhu na Žluté planetě. Božské bytosti se dopustí preferování jedné skupiny na úkor druhých. Jejich zásahy do běhu života na planetě jsou tak radikální, že nezvratně mění dějiny obyvatel s dalekosáhlým důsledkem. Na listu 22 se čtenář dozvídá, že se jedná vlastně o invazní předvoj, neboť pozemšťanům začíná být v sluneční soustavě těsno. Autor se v komiksu dopustil nesmyslného mentorování a Zákon rozumu popřel. Při dodržení definice onoho zákona by vlastně nikdy nemohla vzniknout kultovní trilogie Pod paprsky Zářícího.

Hodnocení komiksu: 90%

Kruanova dobrodružství
(1975/76)

Autor kreseb: František Kobík
Autor scénáře: Vlastislav Toman
24stran

Náčelníkovi kmene Gron-c-chů Ruovi a ženě Kan se na závěr příběhu Příchod bohů narodil syn Kruan. V epizodě s názvem Kruanova dobrodružství ho poznáváme jako mladého muže, který se právě chystá složit zkoušku dospělosti. Kruan úspěšně maturuje a stává se plnoprávným členem kmene.

Kruan podědil to nejlepší po svých rodičích a stává se obrovským přínosem pro svůj lid. Je temperamentní a odvážný, to vše doplňuje jeho neobvyklá inteligence. Když se objevuje hrozba, která představuje nebezpečí pro všechny kmeny na Žluté planetě, postaví se hrdinně do čela ozbrojené skupiny. V tomto posledním díle trilogie Pod paprsky Zářícího přinesl Toman nový prvek a to další mimozemskou rasu Hor-tidy. Příběh nabídne oproti předchozím dvěma mnohem více akce. Konec komiksu zůstává otevřený a autor časem přidá ještě jednu trilogii s Kruanem.

Hodnocení komiksu: 100%

Pokračování příště.




Autor:


Autor článku: František Mejstřík




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!