Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Ultimate Spider-man a spol. 8: Spidey trpí dětskou šikanou

15.01.2014, autor: František Mejstřík

Ultimate Spider-Man a spol. je komiksový magazín od nakladatelství Crew. Specializuje se na superhrdinský komiks vydavatele Marvel.




Spider-Man: Dvojitá porce 1. a 2. díl

Autor kreseb: Bagley Mark
Autor příběhu:Jemas Bill a Brian Michael Bendis
Autor scénáře: Brian Michael Bendis

Peter Parker prožívá první lásku. Nesmělé pohledy a dotyky. Vše vypadá příliš ideálně, než aby to mohlo trvat věčně. Přihlouplý spolužák Kong se bez absence mozku dobere pravé identity maskovaného superhrdiny Spider-mana. Snad pro jeho dutou mozkovnu mu nikdo neuvěří, ačkoliv jsou jeho argumenty vyčerpávající.

Kupodivu se téma superhrdinů probírá i ve škole a pokud by své pádné dedukce předložil před tabulí, jistě by nedostal známku jako v posledním testu. Kong ztrácí nervy a rozhodne se Petera prověřit ohněm přímo na školní chodbě. Na zadnici domnělého pavoučího muže aplikuje dynamiku hmotných těles.

Peter na úkor ztráty důstojnosti udrží své malé-velké tajemství. Žáhu si zchladí jako maskovaný pavouk na tlustém plešatém zmetku, který jakoby Kongovi z oka vypadl. Pomsta je sladká.

Osobní život Parkera se odvíjí v pravidelných cyklech. Řeší klasické peripetie, které k životu dospívajícího jedince patří. Jednou je hůř, jednou je líp. Jednou jsi dole, jednou nahoře. Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš. Řekl by Forrest Gump.

Příběh komiksu je rozdělen na dvě paralelní linie. V jedné hltáme adolescentní starosti hlavního hrdiny. Lásku, školní šikanu, při které Peter udrží nervy na uzdě a za to si zaslouží obdiv, neboť by dokázal agresora jednoduše sfouknout, jako plamen svíčky. Druhá souběžná část komiksu, sleduje osudy Dr. Otto Octaviuse. Zde je patrné, že se zrodil soupeř těžké váhy, hodný našeho pavoučího hrdiny. Život mu chystá další zkoušku v podobě doktora Octopuse.

Do příběhu vstupuje nová postava. Atraktivní blondýnka, ostrá stejně jako čepel jejího nože. Mladá slečna je dcerou kapitána Stacyho. I její tatínek má vyhraněné názory.

Patrné je to v rozhovoru se zástupcem tisku: „Dobrá práce s tím Kingpinem,“ sdělí kapitán novináři. Ten nejistě odvětí „No... díky,“ načež ho policista smete „Jo... teď máme ve městě přes tři stovky grázlíků, kteří se nemusí nikomu zodpovídat a berou celý město jako volnej bufáč.“ Zajímavý pohled očima justice. Netradiční, nečekaný, pochopitelný? Ano, chápu onoho zástupce spravedlnosti. Je mnohem jednodušší hodit vše na triko jednomu super padouchovi, či s ním udělat dohodu. Sledovat „Třista z místa“ asi opravdu z pohodlí teplé kanceláře nelze. Děj se citlivě dotkl bezpečnostních složek, pro které je snazší mít v rukávu velkého strašáka. Scénář příběhu je hodnotný. Konzument hltá list za listem s otázkou, jak to bude dál a je zrazen hláškou, pokračování příště. Kreslíř odvádí slušnou práci, jeho ilustrace jsou kvalitní, nepostrádají dynamiku a spolu s literární předlohou tvoří protiváhu k akčním X-menům.

Hodnocení komiksu: 70%

X-Men: Návrat do projektu X 2. a 3.díl

Autor kreseb: Adam Kubert a Tom Raney
Autor scénáře: Mark Millar

X-Meni profesora Xaviera nejprve zachránili dceru amerického prezidenta a posléze i údajně nejmocnějšího muže planety před čištěním bot. Užívají si života a hřejí se na společenském výsluní. Tady by mohl příběh skončit prohlášením „…a pak žil druh homo sapiens sapiens vedle homo superior šťastně, až do smrti.“

Následující děj dá za pravdu všem konspiračním teoretikům a potvrdí jim to, co už dávno vědí. Za oponou lidských dějin stojí skupiny mocných činitelů. Americký prezident je pro ně vlastně jen ten čistič bot.

Spiklenci jsou věční a prezidenti se mění dle jejich potřeb. Ony šedé eminence podepisují šeky s výplatou členům Projektu X, který znamená pro mutanty další hrozbu. Supertajná vojenská jednotka používá X-meny jako zbraně.

Plukovník John Wraith nemůže stvořit údernou jednotku S.H.I.E.L.D.U z čtrnáctiletého teleportéra, lidského tanku a béčkové verze Wolverina. Chce pro své armádní komando ten nejlepší materiál, a proto vezme útokem školu profesora X. Jediný kdo unikne, je nejlepší produkt Projektu X, Wolverin. Plukovník ho chce zpět, stůj co stůj. Mark Millar používá v komiksu čtenářsky atraktivní téma spiknutí na nejvyšší úrovni. Příběh sleduje několik dějových linií a koncepcí připomíná současné televizní seriály. Snad dokáže scénárista udržet vysoko nastavenou laťku a nezabředne do klišé, jako v případě zakončení předešlé řady X-Men:Lidé zítřka.

Hodnocení komiksu: 80%.




Autor:


Autor článku: František Mejstřík




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!