Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Lucifer 5: Hlavní hrdina dostane za odměnu infekci lymfatického systému - 80 %

22.01.2014, autor: František Mejstřík

Bůh srazil pyšného archanděla Lucifera z nebe, a ten si stvořil Peklo. Když mu byla komiksová série Sandman těsná, stvořil si svou vlastní řadu. V této knize naleznete sebraná čísla 29-35.




Peklo je dominantní řada čtyř sešitů, která dala knize jméno. Tesaři lorda Aruxe dostali za úkol zbudovat tribuny pro milión diváků. V pekle tak roste stavba, jež by mohla dát podnět k přejmenování římského Kolosea, které bylo schopno v dobách své největší slávy pojmout 50 000 sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům. Ještě než stavba započala, přesáhl počet zájemců o vstupenky dvojnásobného čísla. Černý trh s lupeny nabral obludný rozměr, co naplat, že jde o hřích. Je vlastně možné hřešit v pekle? Zajímavá otázka, kterou mile rád přenechám metafyzikům a teologům. Tesaři mohli započít svou práci ještě před Adamovým vyhoštěním a vykácet všechny stromy v Ráji a stejně by to nestačilo. Ne v případě tohoto souboje. Na zápas byl totiž vyzván samotný Lucifer a ten kdo prohraje duel propadá životem.

Přináší dary je příběhem o člověku, který celý svůj život věřil ve svatou knihu a žil podle jejích slov. Příliš často byl svědkem, jak se nepoctivci topí v úspěchu, bohatství a to ho velmi sužovalo. Přál si, aby boží mlýny mlely rychleji a odměna za slušnost nebyla tak dlouho odkládána. Někdy je těžké věřit a říká se „dej si pozor na svá přání, aby se ti náhodou nevyplnila“. Hlavní postava komiksu pan Al-Dabagh (Šabo) je Bohem vyslyšen a za to, že se poslušně kál, jej odmění infekcí celého lymfatického systému.

Detektiv Šalamoun, syn Davidův, věří, že plní vůli našeho Otce, Boha Všemohoucího, tím, že vyšetřuje vraždu malé holčičky v příběhu s názvem Vynést rozsudek. I zde sledujeme souběžně probíhající cestu Jitřního knížete, který, jak všichni vědí, nikdy neporuší své slovo.

Scénárista Mike Carey, je původním povoláním učitel. Jakmile uspěl v komiksové branži, přešel s radostí do oboru a začal psát skutečné hororové knihy, které zaměnil za strašidelné práce svých studentů a třídní výkazy. Úspěch se dostavil téměř okamžitě, po několika menších věcech dostal nabídku z Vertiga, zda by nerozjel sérii s Luciferem, který byl vedlejší postavou ze Sandmana. Do dnešních dnů už čítá 75 sešitů. Universa Sandmana se Mike zhruba drží a nevybočuje více, než je nutné. Do příběhů dává také něco ze sebe, k tomu mu možná dopomohl i očistec ve školním systému.

Svět Sandmana celkem znám a s Luciferem je to horší. Není pro mě sice úplně neznámý, ale nějak jsem se mu vždy záměrně vyhýbal. Snad kvůli tématu pekla a strachu z vlastních hříchů? Nevím, ale je to tak, vždy zůstával na periferii mého zájmu. Snad by to dokázal objasnit dobrý psycholog, proč člověk některá témata, jako je smrt a co bude po ní, záměrně obchází a vytěsňuje. Pravdou je, že téma skonu k životu patří a víra určité možnosti nabízí.

Inferno si většina lidí představuje jako apokalyptickou krajinu, kde duše hříšníků na věky trpí ve vroucích kotlích, jsou mučeni bizarním způsobem a to vše se halí do hávu chuchvalců síry a smoly. Kolem poskakují červení rohatí čerti a popichují hříšníky vidlemi.

Vize Pekla Mike Careya se od všeobecně rozšířené představy podstatně rozchází. Podzemní království v jeho podání se moc neliší od toho co známe ze života na Zemi. Podsvětí, které nám představuje, je plné úkladů, intrik a spiknutí. Vlastně to může být klišé, ale jde o věčný boj dobra a zla. Nebe proti Peklu a uprostřed jsme my nicotní smrtelníci, pouhá kolečka v běžícím stroji, zrnka písku v poušti a kapky v moři. Jsou lidé, kteří věří v to, že žádné peklo neexistuje, neboť v něm žijeme, jakoby autor ve svém díle nastavil zrcadlo lidské společnosti.

V případě prvního příběhu Peklo, je zjevné, že se jedná o určitý výsek z mnohem většího celku a Luciferovo oslabení má svou kauzalitu, kterou se snaží konspirátoři zneužít. Nicméně sešity se dají číst samostatně, bez předchozí znalosti děje. Přináší dary je okrajový příběh, který doplňuje rozsáhlou škálu zásvětí. Pojednává o muži, který vždy dodržoval Boží slovo a za to byl náležitě potrestán. Osobně mám podobné kratší štěky rád a tento sešit se mi v knize nejvíce líbil. Na krátké povídce se vždy nejlépe pozná talent spisovatele, který dokáže z minimalistického útvaru vytěžit maximum. Seznámení se s hlavní postavou, jedna dějová linie a pointa. Úžasný depresivní příběh ve stylu Ray Bradburyho, či samotného E. A. Poe. Podobně jako s kratším literárním dílkem pracuje i v řadě několika vzájemně propojených sešitů, kde upoutají vytříbené dialogy.

Vizuálně se na sérii Lucifer podílí vícero kreslířů. Autory ilustrací v této knize jsou jmenovitě Peter Gross, Ryan Kelly, Dean Ormston a Craig Hamillton. Každý z kreslířů odevzdává Peklu svou duši a výsledný dojem je výstředně sladěný. Malbu obálek provedl výtečný Christopher Moeller.

Jak už to bývá, od komiksového Pekla jsem toho moc nečekal a dostal jsem mnohem víc, než jsem předpokládal. Tak už to chodí, pokud má člověk vysoké očekávání bývá zklamán a naopak. Kniha má věkové doporučení 18 plus, což je u nás krajně neobvyklé, ale férové jednání. Sice se tím nakladatelství připraví o pár potencionálních kupců, na druhou stranu poslouží dobře rodičům, kteří mohou mít názor, že komiks je četbou pouze pro děti. Osobně jsem viděl již více komiksů, které by si tuto nálepku zasloužily. Stejně tak odpolední vysílání některých komerčních stanic, ale krok nakladatele vítám, respektuji a jistým způsobem obdivuji. Je zjevné, že není důležitý prodej za každou cenu i v současné ekonomicky nelehké době. Uživit se v naší zemi komiksem, připomíná totiž hru na Ruskou ruletu.





Autor:


Autor článku: František Mejstřík




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!