Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Ultimate Spider-man a spol. 9: Studuje, pracuje a zachraňuje svět

29.01.2014, autor: František Mejstřík

Ultimate Spider-Man a spol. je komiksový magazín od nakladatelství Crew. Specializuje se na superhrdinský komiks vydavatele Marvel.




Spider-Man: Dvojitá porce 3. a 4.díl

Autor kreseb: Bagley Mark
Autor příběhu:Jemas Bill a Brian Michael Bendis
Autor scénáře: Brian Michael Bendis


Spider-Man: Dvojitá porce

Doktor Octopus si jde pomalu ale jistě za svou odplatou, jeho cestu lemují mrtvoly a to nemůže uniknout pozornosti. O Chobotnici se začínají zajímat novináři, policie a federálové. Návrat Dr. Otto Octaviuse ohrožuje utajenou identitu Spider-mana a život vlastníka Hammerova mrakodrapu, Hammerova kasina... Justina Hammera. Pan Hammer je prezident jednoho z nejziskovějších průmyslových komplexů planety a CNN ho viní, že tajně financuje výcvik lidí se superschopnostmi.

Peter Parker si získává můj obdiv za hektický způsob života a za to, co všechno stíhá. Chodí do školy, pracuje v novinách a v mezičase bere spravedlnost do vlastních rukou. Mně stačí jedna třetina z výčtu a podlamují se mi kolena. Holt mládí má zelenou. Jako by nestačilo, že se schyluje k nevyhnutelné konfrontaci Spideyho a Dr. Octopuse, dorazil do města lovec Kraven. V Austrálii bojoval s patnáctimetrovými krokodýly, boxoval s divokými klokany, obcoval s ptakopysky a teď chce ve své reality show zabít holýma rukama Spider-mana!

Autoři příběhu zasévají, jako zkušení zemědělci semínka akce a napětí do živné půdy New York City. Z komiksu je přímo slyšet elektrizující ticho, které předchází bouři a to, co z této setby vzejde, bude jistě orkán.

Kresbě Bagley Marka jsem již uvykl a některé předimenzované anatomické prvky vnímám tak, že k jeho tvorbě prostě patří. Je to jako bych vyčítal Saudkovi, že mužské postavy mají moc velká ramena a ženy prsa.

Tak nezbývá, než se těšit na to, co bude dál a jakou melu nám autoři připravili. Jeden Octopus je až dost na patnáctiletého středoškoláka a postavit mu do cesty exhibicionistickou verzi Krokodýla Dundee beru od tvůrců jako podpásovku.

Hodnocení komiksu: 70 %

X-Men: Návrat do projektu X, 4. a 5.díl


Autor kreseb: Adam Kubert
Autor scénáře: Mark Millar

Plukovník John Wraith v tomto pokračování odhalí karty. Po tvrdé konfrontaci generála Rosse je mu na rovinu sděleno, že Projekt X bude zcela uzavřen. Wraith nemá co ztratit a vědom si es, která má v rukávu, provede puč. Zelený mozek vyniká ve znalostech dějin. Ví přesně, kolik strávil miliard let vývojem z ryb, ale řeckou mytologii asi prospal nebo prostonal. Jinak by znal historii města Trója a Trojského koně a nedopustil se osudové chyby.

Mark Millar dovedně splétá rozehrané dějové linie a mé obavy z toho, aby komiks nesklouzl do klišovitosti, se nenaplnily. Pátý sešit je předposlední v této řadě a graduje. V dalším vydání magazínu bude příběh Návrat do projektu X končit.

Komiks se v určitých pasážích pokouší suplovat film v původním znění s titulky. V případě několika krátkých překladů z němčiny je to stravitelné, ovšem v pátém díle je překládané arabštiny zbytečně moc. Kreslený příběh nemá stejnou výpovědní hodnotu jako film, a to, co dokáže na plátně zvuk v autentickém jazyce, je v komiksu spíše na obtíž.

Hodnocení komiksu: 80 %




Autor:


Autor článku: František Mejstřík




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!