Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Ultimate Spider-man a spol. 12: Rozvášněná Mary se chce se Spidermamem muchlovat

26.02.2014, autor: František Mejstřík

Ultimate Spider-Man a spol. je komiksový magazín od nakladatelství Crew. Specializuje se na superhrdinský komiks vydavatele Marvel.




Spider-Man: Návrat Goblina 1.díl

Autor kreseb: Bagley Mark
Autor příběhu:Jemas Bill a Brian Michael Bendis
Autor scénáře: Brian Michael Bendis

Peter Parker alias Spider-man si splnil velký sen, stal se respektovaným superhrdinou. Po té co v přímém televizním přenosu porazil Dr. Otto Octaviuse a lovce Kravena se těší veřejnému zájmu a vrtkavá masmédia o něm mluví v superlativech. Jeho láska Mary je z celého toho humbuku patřičně rozvášněná, vždyť přenos zápasu běžel na všech kanálech! Tohle nejsou žádné zaprděné Babicovy dobroty, ale číslo jedna na kabelovkách.

Mary je pořádně rozjetá a chce se muchlovat stůj co stůj. Nově nabytá popularita má i svou odvrácenou tvář. Peter lhal tetičce May a dostal domácí vězení, až do soudného dne. Pro Petera je těžké skloubit život týnejdžra a maskovaného hrdiny, který teď válí první ligu. Mary se nenechá odradit a přijde s nápadem, budou se muchlat během školních přestávek pod tribunami. Bohužel to je i jediný čas, kdy může zachraňovat svět.

Peter se rozhodne, že si dá oraz a pověsí kostým na hřebík, než tetička vychladne. Jednoho dne, kdy zamilovaná dvojice sedí na tribunách, zahlédnou známou tvář. Harry Osborn a jeho tatínek jsou zpět. V případě Harryho otce to znamená, že se vrátil Green Goblin!

Dvanácté číslo nabídne čtenáři novou řadu příběhů se Spideym. Sledujeme Peterův soukromý život, který je plný adolescentních peripetií. Je to právě lidská tvář hrdiny, díky které oslovil masy vrstevníků a co ho učinilo tak oblíbeným. Rozpolcené nálady, depky, pubertální vtípky, hlášky hlášek, to vše z něj činní superhrdinu, s kterým se může běžný čtenář ztotožnit. Peter se pere s každodenními starostmi jako většina populace. Musí při škole chodit do práce, neboť má hluboko do kapsy a v pokoji mu v akváriu rozhodně neplavou žraloci, jako jeho kamarádovi Harrymu. Nebo snad znáte jiného supráka, který dostal zaracha?

Kresbu obstaral již tradičně Bagley Mark. Jeho výtvarným projevem jsem se již několikrát zabýval v předešlých recenzích. Na výsledném obrazovém efektu se podílejí i další členové týmu, inker Thibert Art a za barvy Buccellato Steve. Je i jejich nespornou zásluhou, že komiks je vizuálně zdařilá záležitost. Všechny ty oku lahodící digitální efekty, jako je pohyb a rozmazané pozadí jim lze připsat. Pokud mám vypíchnout příklad, je to dvoustránkový panel na straně 12-13, který se epičností pojetí přibližuje plakátu.

Hodnocení komiksu: 70%

X-Men: Světové turné 1. a 2.díl

Autor kreseb: Adam Kubert
Autor scénáře: Mark Millar

Profesor Charles Xavier vyrazil v doprovodu mutantů na propagační světové turné se svou knihou. Po nepovedeném článku, který byl označen jako promutantský a necitlivý vůči lidským obětem, které zemřeli během teroristických útoků Bratrstva, se snaží konat dobro a pomáhat, kde to je jen možné. S třídou X-menů hraje zvláštní hru. Po čtyřiceti osmi hodinové lhůtě, kdy měli konat dobro, se dívají do ranních novin a trumfují se podle umístění na stránce, kde objeví zmínku o svých skutcích. Profesor X je k jejich nelibosti mentoruje, poučuje a záhy se ukáže, že má dost svých vlastních kostlivců ve skříni, které se snažil ukrýt před světem.

Millar jako scénárista opět boduje a tentokráte nechává čtenáře nahlédnout do soukromého života samotného guru X-menů profesora Charlese Xaviera. Málo koho by napadlo, jaké může čestný pacifista jeho ražení ukrývat tajemství, které je vpravdě vražedné. Příběh komiksu je dobře vystavěný a nepředvidatelný. Vzkaz pro AK, neotočil jsem to.

Hodnocení komiksu: 90%.

V předešlém jedenáctém vydání magazínu byly ukončeny všechny velké příběhy a dvanáctka je označená jako startovní číslo, jež přináší nové komiksy i pro nové čtenáře. Pavlovský věnuje úvodník v podstatě tomuto tématu a nelze se divit. Sám vím, jak těžko se nastupuje do rozjetého vlaku a bezpečně mohu potvrdit, že pořadové číslo mě dokáže spolehlivé odradit od nákupu knih, či jiných už nastartovaných tiskovin. Když už nic jiného, tak poskládat zpětně již vydaná čísla nemusí být finančně lehká záležitost.

Proto se dá pochopit, že se nálepka startovního čísla octla i na titulní stránce. Dr. Arachno ještě stále tančí na pláži a v magazínu zbylo místo pro dva vzdělávací články z historie Spider-mana a X-menů. Nejedná se o nudné čtení a jak řekl profesor Xavier: „učit se, učit se, učit se,“ nebo to byl Lenin? To máte jedno, každopádně podobné články vítám a jsem rád, že Arachno poskytl svůj prostor pro kus teorie, která nikoho nezabije. V článku o Spideym, jsem se dočetl jaká zvěrstva dokázali někteří scénáristé spáchat na jeho postavě a přemýšlel jsem, zda tím nenaplnili skutkovou podstatu trestného činu. Příště nás čeká šťastné číslo 13.




Autor:


Autor článku: František Mejstřík




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!