Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ADELE BLANC-SEC 1 - ADELE ET LA BETE

20.06.2002, autor: Zarkoff

Je tichá listopadová noc roku 1911... Nic neruší posvátné ticho pařížského Přírodovědeckého muzea... Blíží se půlnoc a vycpaní živočichové, kostry zvířat i vitriny s exponáty ztichly v napjatém očekávání... Vtom se odněkud ozvaly záhadné zvuky... ťukání a praskot... A je to tady, vážení přátelé, je to tady!... Z vejce pterodaktyla, starého 136 milionů let, se líhne mládě! Vejce praská, zvíře se souká ven, rozbíjí vitrinu, ve které je uzavřeno, rozbíjí skleněnou střechu muzea a konečně volné, vzlétá nad střechy Paříže!




Takto symbolicky začíná série Neobyčejných dobrodružství Adély Blanc-Sec, takto se klube na světlo přízračný svět Paříže první čtvrtiny dvacátého století. Svět plný násilí, fantomatických zjevení, vraždících sekt, ďábelských úkladů, svět evokující ovzduší . velkých románů na pokračování z přelomu 19. a 20. století, svět, který jako svou nedílnou součást zahrne jatka první světové války, svět, který s péčí, ironickým odstupem i notnou dávkou nadsázky předložil užaslým očím okouzlených čtenářů Jacques Tardi.
Francouzský komiksový autor Jacques Tardi se narodil v roce 1946, své první kreslené seriály začal publikovat roku 1970 v časopisu Pilote a první díl ságy o Adéle Blan-Sec vydal v nakladatelství Casterman v roce 1976. Od té doby (kromě řady jiných komiksů) vytvořil celkem 8 epizod Neobyčejných dobrodružství a bude-li nám přát štěstí, snad k nim časem přibudou další.

Zatímco pterodaktyl soustavně napadá nic netušící obyvatele francouzské metropole, netrpělivý čtenář si musí počkat až na stranu 12, na které se konečně poprvé objeví . sama Adéla. Zjistí však, že se „hrdinka“ neživí příliš poctivě: její po právní stránce značně pochybené akce mají za cíl osvobodit sympatického mladíka ze spárů gilotiny a jeho prostřednictvím se dostat ke kořisti jedné výnosné loupeže. V příběhu se hodně střílí, zápletku komplikují policisté, další gangsteři a zástupy pitoreskních vedlejších postav. To vše je zasazeno do autentických pařížských reálií, které Tardi pečlivě rekonstruoval podle dobových fotografií.
Cílem všeho toho kriminalisticko-fantaskního hemžení je nejen probudit k životu atmosféru "morzakorových" románů (u nás - pokud si někdo z vás vzpomíná - k nim patřily "Cliftonky" a "Tom-Sharkovky"), ale excesivním nadužíváním jejich klišé a drtivou kanonádou dějových zvratů od nich navíc získat odstup a ironický nadhled. Přistoupíme-li na tuto hru, čeká nás nad stránkami alba trochu příjemného mrazení, hodně okouzlení a spousta zábavy…

http://www.geocities.com/Adele1912/ - stručná shrnutí jednotlivých dílů, pikantní žánrové fotečky z pařížského podzemí (anglicky)

http://membres.lycos.fr/pazuzu/sommaire.htm - francouzsky





Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: 01 - Adele et la bete
Série: Aventures Extraordinaires dAdele Blanc-Sec
Scénář: Jacques Tardi
Kresba: Jacques Tardi
Žánr: Historický.
Rok vydání: 1976
Počet stran: 48
Formát: 230 x 300
Vydavatel: Casterman
Země vydání: Francie
Země původu: Francie
Související články:


Tardi
22.10.2004 ADÉLE BLANC-SEC 8 - TAJEMSTVÍ HLUBIN (LE MYSTERE DES PROFONDEURS)
08.10.2004 ADÈLE BLANC-SEC 7 - VŠECHNY NESTVŮRY!
03.09.2004 ADELE BLANC-SEC 6 - DVOUHLAVÝ UTOPENEC (LE NOYE A DEUX TETES)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!