Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

XIII 4 - SPADS

22.07.2002, autor: Zarkoff

SPADS, to je elita americké armády. SPADS, to jsou tvrdí američtí muži a ženy, kteří prodělávají ten nejtěžší výcvik. SPADS, to jsou neustálá cvičení v dešti, bahně a s plnou polní, při kterých jsou povoleny i ztráty na životech. SPADS, to je zkratka amerických záškodnických jednotek "SPECIAL ASSAULT AND DESTROYING SECTIONS". Hujajá!




Do této elitní jednotky se nakrátko dostává i Třináctka pod jménem Ross Tanner. Mezi svými . nadřízenými však při výcviku není příliš oblíben, protože má na řadu věcí své vlastní názory a dokáže klidně ignorovat rozkazy velících důstojníků. Pobyt mezi SPADS si však Třináctka příliš neužije. Poručík Jonesová vyslechne rozhovor generála Carringtona (armáda) s plukovníkem Amosem (tajná služba), z něhož usoudí, že našemu hrdinovi hrozí mezi SPADS další nebezpečí a přiletí si ho s helikoptérou vyzvednout. Do útěku se připlete světlovlasá a do Třináctky řádně zamilovaná seržantka Betty; helikoptéře dojde palivo a neohrožený hrdina se ocitne sám se dvěma ženami na pustém pobřeží. Skvělé východisko pro zápletku, která se bude dále snovat v 5. albu série.

Paralelně k naznačenému ději se odvíjí pátrání plukovníka Amose po skutečné totožnosti Třináctky. Ukáže se totiž, že totožnost našeho hrdiny s jistým Rossem Tannerem je skrz naskrz vymyšlená a že se vlastně jedná o jistého Jasona Fly, jehož pomocí plastické operace skupina podléhající admirálu Heidegerovi předělala na Steve Rollanda s úmyslem demaskovat teroristickou skupinu kolem Mangusty, jejíž členové nosí své číslo vytetované nad levou klíční kostí.

Obě tyto dějové linie se mistrně prolínají. Tam, kde dochází k prudkému dějovému obratu jedné linie, nastupuje vždy druhá (a naopak). To vše je zarámováno prezidentskou kampaní, ve které se spolu utkávají Joseph K. Galbrain, bývalý viceprezident, stoupenec armády a silné ruky, a Walter Sheridan, mladší bratr zavražděného prezidenta a umírněný liberál. (Paralela s vraždou prezidenta J. F. Kennedyho a s postavou Lyndona Johnsona je více než zřejmá.)

Potěšující je shrnutí předchozího (nikterak . jednoduchého) děje na prvních dvou stranách alba. Kresba je stále tak průzračně barevná jako v předcházejících epizodách. W. Vance se nepouští do žádných výtvarných experimentů, používá zásadně pravoúhlých, konvenčně pojatých záběrů; expresivním úhlům pohledu a divokým kompozicím se zásadně vyhýbá. Určitou slabinou scénáře je zdlouhavá vysvětlující sekvence a mnohomluvná diskuse na stranách 34, 35, 40, 41 a 42. Zde se komiks bohužel dočasně stává ilustrovaným vyprávěním. Vynikající akce na zbývajících stranách však tyto poněkud statičtější prodlevy bohatě vyvažují…

.

www.bdxiii.com/- francouzsky, poměrně obsáhlá stránka v příjemné grafické úpravě





Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: XIII 04 - Spads
Série: XIII
Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: William Vance
Žánr: Kriminální, thrillery a válečné.
Rok vydání: 1987
Počet stran: 48
Formát: A4
Vydavatel: Dargaud
Země vydání: Belgie
Země původu: Belgie
Související články:


XIII
16.06.2006 XIII: L’OR DE MAXIMILIEN (MAXMILIÁNOVO ZLATO)
19.03.2004 XIII 15 - LACHEZ LES CHIENS! (VYPUSŤTE PSY!)
27.02.2004 XIII 14 - SECRET DEFENSE (TAJNÁ OBRANA)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!