Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

XIII 13 – THE MYSTERY

04.02.2003, autor: Sakyk

Kult by sám o sobě nebyl kultem, kdyby nebyl zvenčí rozvíjen a přiživován životadárným proudem nafukování, přikrášlování a roztrubování. Všestrannou péči a nemalé investice totiž nepotřebují jen ženy, ale – zvláště, pokud je žádán obstojný finanční efekt – i zbožňované komiksové série. A že ve Francii či Belgii patří komiks k hýčkaným dojnicím, o tom na první pohled přesvědčuje třinácté album prokleté série XIII. nazvané The Mystery – L´enquete.




   Obsah akčního thrilleru XIII. je i u nás poměrně známý, vždyť před lety tu Barlow comics vydal první tři alba série a v současné době se k převzetí štafety chystá BB Art. Kdyby však někdo přesto tápal, dozví se o ní i autorech úplně všechno v samostatném profilu.
   V české kotlince tedy sérii sice pšenka příliš nekvete, ovšem pár set kilometrů na západ se postupně stala jedním z největších komiksových bestsellerů. Ročně se prodá půl miliónu kusů, na internetu se pohupuje netradičně pojatá prezentace (www.treize.com), s hrdiny série jsou spojeny nejrůznější upomínkové předměty (trička, hrnky apod.) a figurky. Třináctka účinkuje v reklamě, mluvilo se dokonce o přípravách filmu.
 
   Do posledního detailu
   Přesně do této třináctkománie a zároveň do konceptu „tajemna“ scénáristy Jeana Van Hammeho zapadá i třinácté album v pořadí: The Mystery. Čtenářovi je sice odepřena nová várka klasického komiksu (na tu si musí počkat do alba 14 – Secret défense) a musí se spokojit se 41 stránkami jakýchsi pár stránkových stripů. Ovšem na druhou stranu dostává do rukou naprosto výjimečnou publikaci, která mu umožní na mnohé dějové peripetie v seriálu pohlížet z trochu jiného úhlu.
   Prvním předpokladem pro její četbu je především znalost celé série po stránce dějové, jelikož než jako průvodce slouží spíše k doplnění mozaiky, kterou si čtenář v průběhu série vytvořil.
 
   Obsah tvoří třináct (jak jinak) kapitol, zaměřených na hlavní postavy, objasnění vztahů mezi nimi a shrnutí jejich životních osudů ve stručných medailóncích (celkem jich je úctyhodných 130), . připomenutí důležitých a zdánlivě minoritních událostí, ujasnění časové posloupnosti. Slouží k tomu nejen psané texty, spousta doprovodných ilustrací (hlavně portrétů), dokumentární fotografie, archivní materiály, mapy či kopie tajných listin, spisů a úředních rozhodnutí, ale i zmiňované komiksy.
   Celkově tato stodvanáctistránková kniha klasického francouzského komiksového formátu dokumentuje Van Hammovu pečlivost a promyšlenost (až se dá snadno uvěřit, že má děj celé série vymyšlený od začátku do konce) a střídmou, realistickou a zároveň dynamickou kresbu Williama Vanceho (nejvýrazněji působí celostránkové obrazy hrdinů v úvodu každé kapitoly, ve kterých dokazuje své obálkové umění).
 
   L´enquete česky? Jednou snad
   Album The Mystery se řadí do stejného ranku přehledových knih, které doplňují každou významnou sérii - jako např. profil maršála Blueberryho (Byl jednou jeden Blueberry), překladový slovník Ciel Blake Sky Mortimer či Tintinovské Carnets de route de Tintin a Dossier Tintin. Vyniká však originalitou zpracování a zasazením do celkového stylu série.
   BB Artu teď držím palce, aby se XIII. dobře prodávala. Časem se totiž dostane i na toto album a na jeho českou verzi se už mimořádně těším…




Autor:


Autor článku: Sakyk

Detaily o komiksu:

Titul: XIII 13 - Mystery – L´enquete
Série: XIII
Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: William Vance
Žánr: Kriminální, thrillery a válečné.
Rok vydání: 1999
Počet stran: 112
Formát: A4
Vydavatel: Dargaud
Země vydání: Belgie
Země původu: Belgie
Související články:


XIII
16.06.2006 XIII: L’OR DE MAXIMILIEN (MAXMILIÁNOVO ZLATO)
19.03.2004 XIII 15 - LACHEZ LES CHIENS! (VYPUSŤTE PSY!)
27.02.2004 XIII 14 - SECRET DEFENSE (TAJNÁ OBRANA)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!