Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ELSEWORLDS: BATMAN/LOBO

26.05.2003, autor: Yan

Dokážete si představit Loba v Gothamu? Pro chudáka starouše Batmana to musí být, řekl bych, docela slušnej nátěr. Nabízí se přirovnání. Lobo v Gothamu, pitbul v mateřké školce, Godzila na pláži plné lidí. Jediná věc, která je jistá. Míla má emu. Emu klove Míle oči. Lobo má maso. Maso. Co říct víc, když tuhle prasárnu nespáchal nikdo jiný, než Šimon Bisley. Pořádnej flák na vás letí z každé stránky, obracíte stránky a krev vám teče po nohách. To si totiž Lobo hraje na Batmana. A Batmanovi se to zrovna dvakrát nelíbí...




.    Začalo to nevinně. Batman chytil Jokera. Normálka. Rozbil mu hubu a zavřel ho do Arkhamského sanatoria. Joker si tak užil týden venku a už se mohl těšit na svou milovanou vypolstrovanou celu. Ale co se nestane? Do Arkhamu vtrhne hodný strýček Lobo, že potřebuje navštívit přítelíčka Jokera. Lobo, ten hodný pán z planety Czarnia, která jen tak mimochodem už neexistuje, protože ji osobně vyvraždil. Mladý muž, který loví lidi, má vynikající lovecký instinkt a svaly větší než Vin Diesel. A to je už co říct.
   Taky má kolem ruky omotanej řetěz, na jehož konci se pohupuje zkrvavený hák mozkožrout. Pan "Velkej šéf" Lobo zmasakruje a vůbec zničí celý Arkham, ale to je vedlejší. Totiž, gothamský boss Scarface si Loba najme, aby zabil Jokera. No a v hlavě Jokera se zrodí šílený plán (jak jinak, když je Joker blázen): Ještě než ho Lobo zabije, tak mu má přinýst k nohám mrtvolu Batmana. Odmaskovanýho, zdiskreditovaného. Lobo vždy drží slovo, rozhodne se, že zabije Jokera až... Co dostane naoplátku? Maličkost: deset miliónů.
   Lobo skočí do akce přímo po hlavě. Tedy spíš po svém milovaném háku. Co si myslíte, že Lobo udělá, když má Batmana zdiskreditovat a ví že Batman nikdy nikoho nezabíjí? Převlíkne se za něj a vyrazí do ulic. Kriminálnící, třeste. Vlastně ne: všichni, třeste se!
 
.    Tenhle sešit je (jako nemalá část lobovin) spíše parodií, humorným mezníkem v Batmanových dějinách: Batman přichází jako oplešatělý, značně zdecimovaný Temný rytíř. Ví, že na Loba nemá. Ale musí udělat všechno, aby zabránil těm jatkám.
   Asistují další osoby z Batmanových sérií: již jmenovaný Joker, Scarface, Killer Croc, Penguin, Two Face, Nightwing, Batmanův sluha James; celý Batmanův svět. Taky tu je Robin, který vypadá jako buzerant, takže ho radši jako slušně vychovaný impotent vynechám. A je tu zároveň všechno to, co známe z Lobových příběhů. Brutalitky, prsatý holky, Lobův slang a hlášky.
 
.    Maniakální crossover se zrodil v hlavě psychopata Alana Granta, který se o Loba staral téměř po celou dobu existence ve světě DC. Psychedelická kresba je z ruky naprostého lenocha a nemenšího šílence Simona Bisleyho. Jeho dynamická, nezaměnitelná malba/kresba, v některých pasážích jakoby odfláknutá, katapultovala Simona do kreslířského nebe; právě na Lobovi získal Bisley svoji proslulost a je vidět, že Lobo mu sedí. Samozřejmě mu sedí i Batman, ale v tomhle příběhu o trochu míň. Šílená kresba si jde ruku v ruce se šíleným scénářem. Stejně šílená je i vlastně celá série Elseworlds, do které sešit patří. Příběhy odtud nesmíte brát vážně.
   Proto taky Batman dostane brutálně na prdel, proto Lobo může zabít Penguina a vyvraždit jeho gang. Dokonce proto může Lobo zabít i Nightwinga a Robina. Proto vlastně může Lobo zabít téměř kohokoliv. Může mlátit Scarface i Jokera. Lobo může vše, exceluje, zabíjí, vraždí. Lobo jak ho známe. V comicsu nejsou hranice a v tomhle comicsu už vůbec ne.
 
   Přesto bych řekl, že tenhle příběh nepatří mezi nejlepší Lobovy story. Velký Šéf měl a má lepší příběhy než je tento - krvavější i zábavnější. To ale neznamená, že se budete nudit. Chcete vidět Batmana a Robina ve slipech? Chcete vidět plešatého Batmana? Chete vidět Loba převlečeného za Batmana? Chcete vidět Batmanova vetchého a hubeného sluhu v obrovském masivním bat-obleku? Chcete vědět, jaký příbuzenský vztah má mezi sebou Batman a Joker? Chcete číst comics na recyklovaném papíře? (!) Jestli odpovíte na jedinou otázku ano, tak Batman a Lobo čekají jen na vás!




Autor:


Autor článku: Yan

Detaily o komiksu:

Titul: Batman/Lobo
Série: Elseworlds
Scénář: Alan Grant
Kresba: Simon Bisley
Žánr:
Rok vydání: 2000
Počet stran: 48
Vydavatel: DC Comics
Země původu: USA



    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!