Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

BAKER STREET 1 – SHERLOCK HOLMES N´A PEUR DE RIEN

30.06.2003, autor: Sakyk

I ve Francii, byť se to zdá pravděpodobné tak málo, jako babička na diskošce, se vydávají tzv. kraťasy, tedy komiksy o rozsahu pouhých několika stran s uzavřeným koncem. Samozřejmě, že formou sebraných, (většinou) 46 stránkových alb – jinak by to snad v zemi galského kohoutka ani nešlo…




.    Dva póly < ledovec
   Baker Street je typickou ukázkou takové tvorby, tvořící protipól obsáhlým bookům (tedy hlavně souborům úspěšných sérií; mnohasetstránkové originální knihy jako v USA se téměř neobjevují). Oba dva póly jsou pak pouze špičkou ledovce celé produkce, v níž naprostou většinu tvoří standardní alba.
   Tady jsem asi neřekl nic objevného.
 
   Jameson = ne whisky, ale opilec
   Lord Jameson vyrazil si ve své jachtičce po ponuré Temži, když tu ho náhle něco udeřilo do zad a on přes zábradlí žbluňkl do vody. Naštěstí to odnesl pouze s nudlí u nosu, ale co vlastně bylo původem jeho nehody? Sherlock Holmes tahá z rukávu originální vysvětlení: meteorologické balóny létající pravidelně z Colchesteru musí překonat Temži a jeden z nich náhodou ztratil zátěž; pytel s pískem. Při nízké londýnské oblačnosti balóny nikdo nemohl vidět, takže pytel dopadl přímo na milostivý hřbet překvapeného lorda.
   Jenže jeho manželka to vidí jinak: "Ty prase, zases byl vožralej tak, žes spadl do vody jako posledně?"
   Tady se musím smát.
 
   Trumpeta & vypečený buřt
.    Z popisu jedné epizody je evidentní princip Baker Street, založený na posunu rolí světově známých hrdinů Sherlocka Holmese a dr. Watsona. Zatímco z geniálního detektiva se stává komický popleta s rošťáckým a tak trochu namyšleným výrazem v očích, jeho jinak přitroublý kolega se mění v silně závistivého a doruda rozžhaveného zuřivce. Námět, i když možná na první pohled poněkud levný, je to vynikající. A jelikož nezaostává ani vlastní provedení, dostává se čtenáři do rukou velmi slušné album.
   Tady se cítím jako tvůrce nějaké reklamy.
 
   Vtip + švih + Holmesův slip
   Co se týče scénáře, už jsem naznačil, že budu spíše hladit po vlasech než plácat páskem přes určité části lidského těla. Pierre Veys (ve Francii známý ze série Space Mounties) si klade jednoduchý cíl - pobavit čtenáře. Dodržuje nesložitý vzorec: Sherlock vymyslí geniální a netradiční řešení určitého případu, jenže ono je to všechno úplně jinak a hlavně méně komplikované - primitivní, dalo by se říci stupidní. (Např. příběh Ofiofobie, v němž jsou indičtí hadi lezoucí z importovaného květináče dle detektiva příčinou šoku a smrti plukovníka Nortona. Ve skutečnosti udatného reka vyděsil umělým hadem jeho synovec.) Po Sherlockově triumfu tím více vyniká jeho tvrdý pád na zem, a Watson může spustit svůj vítězný posmívací rituál.
   Tento plán scénárista plní lépe nežli stachanovci své socialistické závazky ve třicátých letech; každá epizoda je svižná a vtipná, postupy opravdu výjimečné a Sherlock? - ten sice zůstává anglickým gentlemanem, avšak zároveň pěkným troubou.
   Tady jsem mu to nandal, co?
 
   Dikobraz/Bakerbraz
.    Co je fakt příjemný, je kresba. Žádné zběsilosti, slepě kopírující komerční vzorce (asi každý si užil lehčí či těžší noční můry z Alvina Norge nebo Vlada ani rozvíjení klasických tintinovsko-asterixovských schémat a postupů. Baker Street je prostě i v tomto směru svá, a na první pohled trochu připomínající staré anekdoty z Dikobrazu. Rozhodně to není trefa úplně vedle - výraz Nicolase Barrrala (práce také na Les ailes de plomb) je rozevlátý, možná ztřeštěný, určitě satirický. Charakterizuje ho jasná a tenká linka, střídmé a veselé barvy a jistá neuspořádanost v kompozici jednotlivých obrázků. Řekl bych, že nakreslit jednu stránku nedalo autorovi příliš práce, jenže to není vada na kráse - i v Dikobraze šlo v první řadě hlavně o to dohnat k záchvatu smíchu.
Tady už nevím, co dodat.
 
   …? …!
   Mně se album "Baker Street 1 - Sherlock Holmes nemá z ničeho strach" líbilo. Neotřelým nápadem, kvalitním zpracováním i odpovídající kresbou. V záplavě nejrůznějších (a nejroztodivnějších) thrillerů, akčních nářezů a sci-fi slátanin zapůsobilo jako nedotěrný balzám (potvrzený mj. cenou Groom 99 od Francouzské společnosti Sherlocka Holmese) a dokázalo pravdivost jednoho rčení: smích je kořením života. A čím je ho více, tím lépe.
   Tady končím. Vážně.




Autor:


Autor článku: Sakyk

Detaily o komiksu:

Titul: 1 – Sherlock Holmes n´a peur de rien
Série: Baker Street
Scénář: Pierre Veys
Kresba: Nicolas Barral
Žánr: Humor.
Rok vydání: 1999
Počet stran: 48
Formát: A4
Vydavatel: Delcourt
Odkaz: http://www.editions-delcourt.fr/catalogueserie.php3?id=140
Země vydání: Francie
Země původu: Francie
Související články:


FranCouZský komiks
11.02.2013 Pupíky 1-5: Na pupíkách moc pupínků není - 90 %
15.04.2008 BLUEBERRY, TO JSOU PIŠTOLNÍCI KABRNÍCI
08.04.2008 CHEVALIER ARDENT, TO JE HISTORIE RYSTUPIJE






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!