Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

KOMIKSOVÁ HISTORIE SVĚTA 2 – OD VZESTUPU ČÍNY PO PÁD ŘÍMA

23.08.2004, autor: - was -

Nebohý jedinec, který hodiny dějepisu investoval do tvorby prvních comicsů kreslených pod lavicí, má několik možností, jak školní vědomosti dohnat. Může chybějící znalosti flikovat řadou knih a filmů věnujících se jednotlivým historickým událostem, ale získaným vědomostem může chybět ucelenost. Studium učebnic je zas suchopárné a přečtení celé Kroniky lidstva by bylo hazardem s duševním zdravím. Dobrou variantou může být Komiksová historie světa, jejíž druhý díl vydalo těsně před prázdninami nakladatelství BB/art




.    Herodes se do Miriam zamiloval, ale ona jeho city neopětovala.
   Herodes: Proč mě nemůžeš milovat, má sladká?
   Miriam: Já ti nevím… Je to proto, že jsi mi zabil bratra? Nebo proto, že jsi mi zabil strýce? Nebo snad proto, že tvůj otec zabil mého děda? Nebo prostě jenom proto, že mi pořád říkáš " má sladká"?
 
   Jak asi správně tušíte, světové dějiny opravdu neskončily prvním dílem komiksové historie. (Pamatujete, jak se Alexandr Veliký zaseknul na svém tažení u Indie a pak se otočil zpět?) Druhý díl se posunuje vpřed nejen  v čase, ale i zeměpisně. Jeho podstatná část sleduje totiž historické události Indie a Číny. Nelze než obdivovat Gonickovu zarputilost dostát plně názvu Komiksová historie světa. Neulehčuje si práci tím, že by pod stejným označením předkládal pouze minulost naší západní civilizace. V tom trumfne i mé vzpomínky na  léta školního dějepisu, kde mimoevropské dění zastupuje pouze starověký Egypt spolu s blízkovýchodními říšemi, objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem a pak zapojení USA do obou světových válek. Už v jedničce mu není zatěžko investovat desítky stránek  na milióny let evoluční teorie, ve dvojce se zase vrhá do historie exotických končin Dálného Východu…
 
.
 
   Volejte starostovi!
   Gonick je nezmar, který svůj zápal pro věc dokáže přenést i na čtenáře. Hezky to dokumentuje úvod k deváté kapitole. Autor se v něm rozčiluje nad tím, že o dějinách Číny neměl jako většina lidí se západu ani tušení, a že je div ne zločin, když ve svém rodišti San Franciscu, metropoli s významnou čínskou komunitou, nemá ani jedna ulice čínské jméno. Komiksová glosa končí výzvou, aby čtenáři na skandál upozornili písemně starostu města. Kdybych při čtení této pasáže uměl lépe anglicky a měl ofrankovanou obálku, možná bych obrázkovou výzvu uposlechl i já. . Larry Gonick jednoduše ví, že k získání čtenářů nestačí jen výčet panovníků, ale dobře namíchaný mix informací závažných i méně důležitých. K těm druhým patří třeba celková váha Indie, poznámka, že slovo "válčit" znamená v doslovném překladu  ze sanskrtu "hledat krávy", zmínka o založení ghanského království nebo výsledky výzkumu o vztahu medu a balzamování od historika lékařství Guida Majna.
   K lepší čtivosti a zapamatovatelnosti nemusí sloužit jen podobné zajímavosti, ale i vtip. Ten je i pro druhý díl klíčový a nelze ho od nesporné informační hodnoty díla oddělit. Někdy scénář sklouzne k osobité interpretaci, například když na základě jednoho Ježíšova výroku Larry Gonick označuje Krista za komouše. Ale takový je už autorův svérázný styl, který má k odosobněné korektnosti daleko…
 
.    Jsem syn svého otce
   Výtvarná stránka je kompaktní, žádná do očí bijící změna obrázkového stylu jako v jedničce se nekoná a to je dobře.  Horší zprávou oproti pilotnímu dílu je snížení rozsahu o padesát stránek při zachování stejné (nepříliš nízké) ceny 590 korun. Ale i 300 stránek v kvalitní vazbě znamená pro čtenáře tučné sousto na docela dlouhou dobu.  Některé pasáže si navíc budete možná muset přečíst znovu, abyste si udělali pořádek ve jménech a vztazích. Kouzelná ukázka na začátku mé recenze je toho dokladem. Chybu bych přitom neviděl na straně Larryho Gonicka - udržet si pořádek v rodinných intrikách, sňatkové politice,  dynastických změnách císařů… to dá jednomu zabrat. K tomu si připočtěte zběsilá čínská jména… Gonick je nezmar.
 
.    Vyhrazeno pro V.I.P.
   Déle se zastavovat u konkrétních historických peripetií, které na vás v Komiksové historii světa čekají, asi nemá smysl. Jen prozradím, že pro danou epochu je hodně typický nevídaný rozmach duchovních nauk a náboženství, které jsou živé až do dnešních dnů - v oněch dobách se zformoval hinduismus, buddhismus, taoismus, konfucianismus a křesťanství. Hannibal, Caesar, Kleopatra, Asterix, apoštol Pavel , svatý Augustin a v jedné narážce i milovaný Miloš Zeman - to je jen několik známých osobností, se kterými se můžete na stránkách knihy setkat.  V úvodním poděkování Larryho Gonicka lidem, kteří ho podporovali v práci na komiksových dějinách, zaujme určitě i jméno knižní redaktroky Jacquelin Onassisové, vdově po JFK. Jsem zvědav, jak autor využije toto protnutí opravdových dějin s příběhem vzniku Komiksových dějin světa, protože popisu událostí kolem osudných výstřelů v Dallasu se nemůže vyhnout. To ale opravdu hodně předbíhám událostem.  Do osudného roku 1963 nám chybí ještě tisíc a pár set let navrch. Vážně nechápu, jak si někdo normální může nandat takový úkol - přepsat dějiny do komiksu. … Gonick je nezmar.




Autor:


Autor článku: - was -

Detaily o komiksu:

Titul: Komiksová historie světa 2 - Od vzestupu Číny po pád Říma
Série: Komiksová historie světa
Scénář: Larry Gonick
Kresba: Larry Gonick
Překlad: Tomáš Jeník
Žánr: Humor (CZ).
Rok vydání: 2004
Počet stran: 302
Formát: A4
Vydavatel: BB/art
Země vydání: Česká Republika
Země původu: USA
Související články:


BB art: Knihy komiksů
27.06.2012 Punisher Max: Otrokáři – 70 %
11.06.2012 Habibi - 100 %
24.03.2012 DMZ (vol.3) – VEŘEJNÉ PRÁCE - 80 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!