Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

FESTIVAL FANTAZIE 2004 A PARCON 2004 – CONUJTE S KOMIKS.CZ!

25.08.2004, autor: Vojta

Co je comiCZcon víme - pravidelné lednové setkání fandů comicsu. Odkud ale to slovo, con, pochází? Con (zkráceně convention – setkání, festival) je termín z podhoubí fandů sci-fi, fantasy, horroru a příbuzných zábav. A kořeny domácí comicsové scény dodnes pevně vězí v prostředí sci-fi fandomu. Nuže, proč tedy nezavítat – pro ochutnávku – na jeden už konavší se con a zároveň zaostřit na další, připravovaný. Navíc, když tam o comicsové přednášky nebude nouze. A (tentokrát určitě!) přijde i Hellboy...




.    Co bylo
   Pud sdružovat se neoddělitelně scifisty provází už od doby komunistického protlaku a vydržel jim dodnes. Potkávat přátele s podobnými zájmy je fajn zábava; a někdy ostatně i adrenalinový sport. Proto se každý rok koná zhruba půl tuctu velkých conů (500 - 1300 návštěvníků) a ty malé jdou svým počtem do desítek. Festival Fantazie (FF), dříve Avalcon, je z těch masivních prakticky největší. Alespoň svojí délkou ano.
   Letos to táhnul od 2. do 11. července (místo určení: Chotěboř) a nabízel pořádné množství filmových projekcí (část i v místním kině), možnost hraní nejen RPG her (her na hrdiny) i počítačovou zábavu na sesíťovaných compech a přehršel přednášek na nejrůznější témata - od sci-fi a fantasy obecně po tematické bloky od Star Wars přes Hvězdnou bránu až po Terminátora.
.    Ta nejdůležitější zábava na conu je ale kecání a klábosení s kámoši… a kdo žádné ve sci-fi nemá, tak ten si je tu rychle udělá. Samozřejmě, nesmí se zaleknout obvyklého strachu nováčků z vlastní nedostatečnosti: pro to, aby člověk přijel na con, nepotřebuje mít obsáhlé znalosti literatury a filmů, ani se po internetu znát se scifistickými celebritami. Stačí se s někým dát do hovoru a on už vás rád zasvětí a představí ostatním. A pokud je neofan jako vy? Žádný problém, ve dvou se to líp táhne a nakonec na někoho, kdo se vyzná, společně narazíte. No problemo, no ne?
   FF je profi akce, takže všechno, včetně ubytování, je zajištěno k plné spokojenosti. Spát se dá na různé úrovni. Od spacáků na zemi ve třídách (sprchy samozřejmě k dispozici) až po hotely apod. zařízení různých kvalit. Varovat je nutno pouze před poněkud specifickým hotelem Vysočina, který přes organizátory odedřenou rekonstrukci nezakryje, že je už několik let normálně zavřený.
.    Samotná akce poněkud trpí svou časovou roztažeností, díky čemuž, pokud se spoléháte jen na oficiální program, nemusí být vždy po ruce zrovna přednáška či projekce dle vašeho gusta. Nicméně, na FF nemusí člověk jezdit na celou dobu. Tento rok jsem byl na první půlce a takovouto občasnou nedostatečnost programu jsem zpozoroval až v druhé polovině své návštěvy.
   Každopádně, pokud si chcete s přáteli na začátku léta odpočinout ve společnosti lidí podobného smýšlení, je FF (i díky své nízké ceně) příjemnou volbou.
   Mediálním partnerem letošního FF byl i Komiks.cz.
 
.    Co bude
   Nejbližší příležitost ke conové ochutnávce budete mít o víkendu 27. - 29. srpna (ano, prakticky všechny cony, krom FF, jsou maximálně třídenní). Půjde o Parcon, vůbec nejstarší sci-fi akci v ČR. Vznikla už roku 1982, jako první svého druhu a jejím původním účelem bylo vyhlašování nejvýznamnější SF soutěže - Ceny Karla Čapka. Je také jediným conem, který nemá pevné místo určení, každý rok oficiální orgány SF fandomu hlasují o jeho umístění. V posledních letech Parcon ostatně fungoval pod záštitou FF. A letos bude v Brandýse nad Labem.
   Protože organizátor této akce je vždy někdo jiný, kolísavá je i kvalita. Letos se o ní bojuje urputně - s dosud s ne zcela jistým výsledkem, což se podepsalo například na vysokém vstupném. Na druhou stranu, program vypadá ze všech úhlů zajímavě. A především, normálně se na conech moc comics nenosí, ale na tomto, co čert nechtěl, je tomu přesně opačně.
   V pátek tu máme přednášku Honzy Kantůrka (překladatel Pratchettovy Zeměplochy, ale především Hellboye) Hrdinové mého srdce. Silver, který na Parcon dotáhl herečku Báru Kodetovou (Duna), zas bude povídat na téma Tintin slaví 75 let. Sobota a Liga výjimečných 2 (povídání o odkazech a vykrádačkách, kterých se tu Alan Moore dopustil) by Richard Podaný, který už na toto téma pro nás dříve napsal články o prvním dílu Ligy a Top 10. Dále Spider-Man Martina Macáška a Hellboy Honzy Kantůrka. A jako zlatý hřeb i předpremiéra filmu Hellboy, kterou zařídilo Comicscentrum. A v neděli ještě povídání překladatelky Dany Krejčové o Krajině půlnočních stínů.
 
PS: Pro kompletní přehled o conech v ČR nahlédněte do sekce kalendář SF akcí na www.neviditelnypes.cz/scifi. Další informace též na www.fantasyplanet.cz. Fotografie pocházejí z oficiálního webu Festivalu Fantazie.




Autor:


Autor článku: Vojta

Související články:


cOny a cEny
03.04.2008 CRWECON 2008 – POZVÁNKA
12.03.2008 ANIMESHOW 2008
09.11.2007 JSME NA SPRÁVNÉ CESTĚ, ŘÍKÁ O KOMIKSFEST!U TOMÁŠ HIBI MATĚJÍČEK






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!