Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

DYLAN DOG 1 - PROBUZENÍ NEMRTVÝCH

25.11.2004, autor: Yan

Dylan Dog je tak trochu zvláštní detektiv. Jeho oborem jsou paranormální případy, které jsou ostatními vnímány jako halucinace či výmysly a zůstávají tak stranou pozornosti. Zároveň je Dylan Dog legendou italského comicsu, která se konečné objevuje také u nás.




.    Některé z italských comicsů, vydávaných nakladatelstvím Sergio Bonelli Editore se dočkaly svého zveřejnění také v comicsovem ráji, USA. Pod svá ochrana křídla si je vzalo slavný Dark Horse a obálky třeba pravé Dylanu Dogovi na kreslil Mike Mignola. Dalším úspěchem právě této série je dnes již polozapomenutá, nicméně svého času úspěšná (a krvavá) počítačová hra.
   Ti starší si určité pamatují: u nás sucho a troud, comicsy se vozily z Jugoslávie. Jedním z titulů, které jsme pak museli louskat v srbochorvatštině, byl Dylan Dog - černobílá comicsová krvárna, která zaujala snad každého milovníka klasických (především černobílých) horrorů. V Probuzení nemrtvých je především patrný vliv Romera a Fulciho (chtěl jsem napsat i Dobeše, ale buďme střízliví :-). Vlastně se dá říct, ze se ani od svých zfilmovaných bratříčků příliš neliší… Scény, které jste už stejně někde viděli, postupy, které použil už dávno Romero a spol. A přeci jenom Dylan Dog dokazuje svoji kvalitu, nadhled a především vtip. Z ostatních sérií Nového komiksu by se Dylan mohl nejvíce těšit přízni čtenářů - především díky své horrorové atraktivitě…
 
. . .
 
   V Probuzení nemrtvých není nouze o zombie, krásné poloodhalené děvy, nůžky v obličeji, scény z pitevny. Dylan Dog je tak trochu zvláštní detektiv; drsný, ale samozřejmě velmi šarmantní. Když potřebuje popřemýšlet, skočí si do kina na nějaký zombie horror. Už jsem se zmínil, ze se zabývá připady, které ostatní považuji za výmysly? Jeho doménou jsou vlkodlaci, upíři či právě zombie. Za to je vláčen na novinových stránkách a označován za šarlatána a podvodníka. Jeho pomocníkem a asistentem je Groucho, zneuznaný komik (troufnu si říct, že právem), který je na každé stránce schopen vychrlit spoustu nehorázných vtipů, ať už je situace příznivá nebo ne. Některé jeho žerty jsou naprosto infantilní, ale presto vás dokáži dokonale uzemnit.
.    K teto ústřední dvojici přidává krásná vdova, obviněná z vraždy. Společný výlet teto svérázné trojky do skotské vysočiny a do městecká Undead přinese pote spoustu problémů. Řešení se ale nabízí: "střel zombii do hlavy".
 
   Scénář Tiziana Sclaviho (jinak také dvorního scénáristy teto série), sice není zrovna nejsilnější - spojuje různá horrorová klišé a již dávno nesčetněkrát vyzkoušené postupy, zároveň si ale udržuje nadhled a především šmrnc. Atmosféru doslova romerovskou doplňuje černobílá kresba Angela Stana - a syrová černobílost nemrtvým sešitým plazícím se tělům skvěle padne.
   Nakladatelství A.F.F.L., které k nám Bonelliho comicsy přináší, vše podřídilo tomu, ze Dogovy příběhy se objeví na novinových stánkách každý měsíc. Příliš rychlokvasné chyby (v překladu a především v tisku) se objevuji jak na běžícím pásu. Chybná sazba, text mimo bubliny, posunutá políčka... nedůsledná práce sráží tento comics, kam rozhodne nepatří, do podprůměru.
 
.    Milovníkům klasických horrorů musím Dylana Doga opravdu doporučit. Potěší, určitě rozhýbe v tomto směru poněkud stojaté domácí vody. Vždyť fantasy nebo sci-fi comicsu vychází poměrné slušné množství, tak proč se trochu nepobavit s nemrtvými?




Autor:


Autor článku: Yan

Detaily o komiksu:

Titul: Dylan Dog 1 - Probuzení nemrtvých
Série: Dylan Dog
Scénář: Tiziano Sclavi
Kresba: Angelo Stano
Žánr: Kriminální, thrillery a válečné (CZ).
Rok vydání: 2004
Počet stran: 100
Formát: 145 x 210
Vydavatel: A.F.F.L.
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Itálie
Související články:


edice Nový komiks
21.05.2007 WALL AFTER WALL ANEB ODE ZDI KE ZDI, OD NIČEHO K NIČEMU
20.02.2007 SPRÁVNOU ODPOVĚĎ ZVOL A VYHRAJ WALL AFTER WALL
07.12.2005 SOUTĚŽTE S TEXEM !






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!