Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

TEX 2 – NEMILOSRDNÁ DŽUNGLE

12.01.2005, autor: Zarkoff

Tex Willer, neohrožený hrdina Divokého Západu, opustil v minulém sešitku vyprahlé pláně rodné Arizony a se svým synem Kitem se vydal do vlhké a dusné středoamerické džungle, plné jedovatých hadů, pavouků a nepřátelských Indiánů. Jak již víme z předchozího dílu, doprovází skupinu vědců a oddíl neohrožených amerických „mariňáků“, kteří zkoumají a vyměřují Panamskou šíji, kde americká vláda hodlá vybudovat Panamský průplav…




.    Těžký je život průzkumníka
   A Texova přítomnost je skutečně nezbytná. Výprava se již od prvního dne vylodění na pevninu v přístavu Portobelo setkává s potížemi, ať již jsou to tajemné pokusy o sabotáž, útoky hadů a jedovatého hmyzu či krvavé přestřelky s divokými Indiány kmene Guyami. Ve všech těchto případech Texova chrabrost a přesná muška zachrání řadu členů výpravy a jednou dokonce i život jeho syna. Džungle, kterou se americká výprava probíjí, je skutečně nelítostná, a morálku Američanů ubíjí nejenom soustavná smůla, ale i pralesní klima, o moskytech nemluvě.
   Znamená to snad, že četba příběhu navozuje chmurné myšlenky, deprese a noční můry? Možná. Nicméně na čtenáře čekají i příjemné okamžiky, neboť si může  vychutnat dvě podrobně rozkreslené přestřelky, jeden zápas na život a na smrt s krvežíznivým Indiánem a boj s hroznýšem v řece uprostřed pralesa.
 
   Malárií nikdo neonemocní; indiánské šípy jsou rychlejší
   Výpravě velí major Harold Martin; jemu je podřízena speciální jednotka jedenácti "mariňáků", elitních vojáků, mezi nimiž se však pohybuje nejméně jeden tajemný zrádce a jejichž počet indiánské šípy pomalu ale jistě decimují… V příběhu chybí Kit Carson, a tak se o nezbytnou dávku humoru stará rázovitá postava fotografa Timothy O'Sullivana. Hlavními postavami celého příběhu jsou samozřejmě Tex Willer a jeho syn Kit. Tex je zde nezvykle pesimistický a dlužno přiznat, že se jeho nejčernější obavy většinou vyplní. . Má jeho chmurná nálada něco společného s tím, že nemůže kouřit? (V celém sešitku si totiž ani jednou nezapálí svou oblíbenou cigaretu!) Nebo je to dáno tím, že se musí pralesem probíjet pěšky a ne na koni, jak byl po celý život zvyklý? Na každý pád v kritických situacích osvědčuje Tex přehled, zkušenost, iniciativu a rozhodnost; tyto vlastnosti jej přímo předurčují k tomu, aby v takových chvílích velel, což majoru Martinovi jistě není dvakrát příjemné…
 
   Zub času nahlodává hlavní hrdiny
   Černobílý, stodesetistránkový příběh je pokračováním prvního sešitku řady Tex, a není proto divu, že má i stejné autory: autorem scénáře je Guido Nolitta, obrazové provedení má na svědomí Giovanni Ticci. Kresba je klasická, realistická, i když Ticci věnuje mnohem více pozornosti postavám a akci; kdo by se chtěl tedy poučit například o technickém vybavení výpravy nebo o předmětech denní potřeby domorodců v Portobelu, bude nutně zklamán. Už jsem se zmínil (v minulé recenzi) o tom, že v Ticciho provedení Tex vypadá jako ustaraný muž středního věku. V "Nemilosrdné džungli" zestárl i jeho syn Kit, který teď spíše připomíná Texe, jak si na něj zvykli italští čtenáři v prvních desetiletích jeho westernové kariéry.
 
.    Budou se povánoční slevy týkat i komiksů?
   Ani druhý sešitek Texových dobrodružství si neklade přehnané intelektuální nároky na čtenáře; nicméně jde o solidní dobrodružný příběh. Byl přeložen z italského originálu "Giungla crudele", který vyšel v září 1981 v nakladatelství Sergio Bonelliho. Obálku nakreslil Aurelio Galleppini (podepisuje se Galep), první dlouhodobý kreslíř této řady a autor grafické podoby Texe Willera. V českém překladu jsem tentokrát žádné prohřešky nenašel; autor překladu zůstává nadále utajen. Vše nasvědčuje tomu, že ve třetím sešitku (pokud vyjde) Texovo panamské dobrodružství skončí. Na to, aby se tato řada stala skutečně "lidovou" četbou, jak je tomu v Itálii, je cena 69,- Kč přehnaně vysoká. A hádejte, jaký textový font použil "Nový komiks" pro český překlad?!




Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: Tex 2 - Nemilosrdná džungle
Série: Tex
Scénář: Guido Nolitta
Kresba: Giovanni Ticci
Žánr: Dobrodružné a westerny (CZ).
Rok vydání: 2004
Počet stran: 112
Formát: 145 x 210
Vydavatel: A.F.F.L.
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Itálie
Související články:


edice Nový komiks
21.05.2007 WALL AFTER WALL ANEB ODE ZDI KE ZDI, OD NIČEHO K NIČEMU
20.02.2007 SPRÁVNOU ODPOVĚĎ ZVOL A VYHRAJ WALL AFTER WALL
07.12.2005 SOUTĚŽTE S TEXEM !






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!