Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

COMICZCON 2005 - PÁR FOTEK Z CONOVÁNÍ

24.01.2005, autor: Sakyk

Není nad obraz a obrázky – pojďme si tedy připomenout atmosféru letošního comiCZconu 2005 fotoreportáží. Čili co se ve Mlejně semlelo, kdo nejvíce šprýmoval, zda-li pohřeb dopadl úspěšně, co to je koutek mazáků, proč Sorreláci vystoupili v kovbojských kloboucích, jak to bylo s účastí tajných agentů – to vše a mnohem více se dozvíte, resp. uvidíte na sérii následujících dvaceti snímků…




   Klub Mlejn a comiCZcon…
   … je už docela tradiční spojení. První komiksový con se tu konal v roce 2002, takže v současné době oba subjekty dobře ví, co od toho druhého můžou očekávat. Organizátoři akce sázejí především na takřka familierní prostředí, rozumné ceny a vstřícné jednání. Pravověrní komiksáři, vědomí si jedinečnosti celé akce, to dokáží každoročně ocenit.
 
. Vstup do klubu Mlejn rovná se alternativa už na první pohled. Oficiálně se přitom jedná o Dům kultury Prahy 13.
 
 
 
 
 
 
 
. Že jsme tu správně připomínají hned u vchodových dveří plakátky nakladatelství AFFL (edice Nový komiks) a sci-fi měsíčníku Ikarie.
 
 
 
 
 
 
 
. Kdo se bojí, nesmí do lesa. Ti dva pánové ve vstupním prostoru před šatnou nejsou zlotřilý Záviš s tajemným Velkým Vontem, nýbrž kreslíři Filip Zach a Jiří Zimčík.
 
 
 
 
 
 
. A jsme v předsálí, neboli také místě, kde se nejvíce conovalo. Setkávání, diskuse, debaty či plánování tu nebralo conce.
 
 
 
 
 
 
 
   Program v hlavním sále…
   ... byl letos poněkud chudší, nikoliv však nezajímavý. Klasické přednášky na nejrůznější témata vystřídala vystoupení vydavatelů českých komiksů. Tedy především fanzinů a časopisů, místo se ale našlo třeba i pro monografii o Octobrianě.
 
. Beseda o neznámém kultu zvaném Octobriana. Zleva Tomáš Pospiszyl, šéf Labyrintu Joachim Dvořák, Tomáš Prokůpek a moderátor Richard Klíčník.
 
 
 
 
 
 
. Od Aarghu do Zkratu. Jak se dělají fanziny na Moravě přijeli vysvětlit (zleva) Martin Přibyl, (Martin Foret působí pochopitelně pouze v roli moderátora), Tomáš Prokůpek a Tomáš Kučerovský.
 
 
 
 
 
. Nejoriginálnější bod programu: pohřeb sborníku O (ne)mrtvých jen dobré. Zleva truchlí Vašek Šlajch, Dan Černý, Jirka Miňovský, David Bimka, Miloš Mazal a Jan Jiříček. Ohlašuje Ľudovít Turlogh Plata, za ním se pokouší skrýt (ano, ten v tom červeném tričku!) Karel Jerie.
 
 
 
 
. A je po pohřbu… ať je knize půda lehká - a peněženky čtenářů do široka otevřené!!
 
 
 
 
 
 
 
 
.  Tohle není momentka z nějaké podhorské putyky, ale Levá Noha Arnošta Kunce v ráži. Vždy veselí tvůrci fanzinu Sorrel, zcela vlevo sedící Binko a úplně vpravo Černý, se právě vrátili z čundru a tak ke svému bloku zasedli stylově v kloboucích. Mezi nezpitými Dány Michal Opitz.
 
 
 
 
    Očekávanými body programu…
   ... bylo od samého začátku předávání komiksových cen za rok 2004 comiCZaward a také vydavatelský kotel, nepřesně uváděný podtitulem Co všechno v roce 2005 vyjde či nevyjde. Diváci se však tvářili spokojeně.
   .
Ze záběru účastníků (Petr Litoš, Jiří Pavlovský a Jiří Buchal) vydavatelského kotle je jasné, že správný název měl znít Co všechno v roce 2005 u Crwe a BB/Artu vyjde či nevyjde. Šéf Labyrintu Joachim Dvořák (druhý zprava) se sem přimotal jakýmsi nedopatřením, moderátor Richard Klíčník (první zleva) je tu jen pro dodržení formalit.
 
 
 
. Kolik redaktorů Komiks.cz odhalíte mezi posluchači v sále? Působili tak trochu jako tajní agenti, ale rozpoznat je šlo celkem snadno: Mlejnem pobíhali vyzbrojení zápisníky a fotoaparáty.
 
 
 
 
 
. Vojta Čepelák uvádí předávání comiCZaward za loňský rok.
 
 
 
 
 
 
 
 
   Další chody meníčka…
   … jako prodejní pultíky, burza a výstava neskončily jako osamělé siroty v poli. Především v pauzách mezi jednotlivými akcemi v hlavním sále se u nich tísnila spousta lidí - jak by také ne, výběr byl oproti minulosti opět o něco rozmanitější.
 
. Nabídka komiksových prodejců byla opravdu pestrá, což jen umocnily nejrůznější slevy či podpisové akce.
 
 
 
 
 
 
 
. Stačilo si jen vybrat…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
. Premiéra Slonů v Marienbadu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
. Komiksová burza. A též místo prodeje časopisu Bedeman a fanzinu Sorrel.
 
 
 
 
 
 
 
 
. Stejně jako loni dorazili do Prahy Poláci. Jejich nabídka vyvolávala ve tvářích tuzemských fajnšmekrů bledou závist.
 
 
 
 
 
 
 
. Každé volné místo na zdi jakož i speciální nástěnky sloužily k jedinému účelu: vystavení autorských komiksů prověřených i méně známých kreslířů.
 
 
 
 
 
 
   Podstata conu…
... se vyjevovala v setkávání. Tu v podobě tiché debaty, jindy zase jako hlučná pitka - ale pokaždé na jediné téma: komiks. (A nenechejme si tu krásnou iluzi brát!)
 
. Mr Zkušenost vs. Mládíman. Dlouholetý šéfredaktor Ábíčka Vlastislav Toman a hlavní organizátor comiCZconu Ľudovít Plata.
 
 
 
 
 
 
 
. V koutku mazáků vždy vyčníval David Zack Zachoval (v pravém okně).




Autor:


Autor článku: Sakyk

Související články:


cOny a cEny
03.04.2008 CRWECON 2008 – POZVÁNKA
12.03.2008 ANIMESHOW 2008
09.11.2007 JSME NA SPRÁVNÉ CESTĚ, ŘÍKÁ O KOMIKSFEST!U TOMÁŠ HIBI MATĚJÍČEK






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!