Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

COMICS – ÚVOD DO PROBLEMATIKY (10) – NEJSLAVNĚJŠÍ HRDINOVÉ STRIPŮ: RYTÍŘSKÉ PŘÍBĚHY A WESTERNY

26.05.2005, autor: Daniel Kumermann

Typ rytířských příběhů, ač tak málo frekventován, si zaslouží zvláštní pozornost, hlavně kvůli stripu Princ Valiant. Strip byl započat Harroldem R. Fosterem v roce 1937, a odehrává se v 5. století na dvoře krále Artuše. Princ, který přichází ze země na severu, se chce stát rytířem na Artušově dvoře. Mnohokrát králi prokáže dobrou službu, aby byl nakonec na rytíře skutečně pasován. Ve stripu vystupuje většina postav, známých z legend: Gawain, Lancelot, Merlin, královna Guinevra…




. V době světové války se zapojil i princ Valiant: bojoval proti hunskému vpádu do Evropy, a to – pro svou dobu zvláštní – guerillovou taktikou. Princův život se neomezuje jen na Britské ostrovy; princ cestuje i do Svaté země a tím dává Fosterovi možnost rozehrát před čtenářem svět Středomoří té doby. Foster na každou novinku ve svém stripu studoval historické materiály a jeho práce díky tomu vyniká nezvyklou autentičností.
Později si princ vezme královnu Aletu, která však nijak neomezí jeho dobrodružný život. Ještě dále začíná zaučovat svého syna Arna, který ho začíná vytlačovat z dobrodružné stránky stripu a nechává mu část spíše domáckou.
Strip vyniká zaprvé obsahem, dokonalým zpracováním typu rytířských legend, a za druhé kresbou, která je naprosto realistická, s dokonalou technikou detailu. V roce 1971 se Foster postupně stripu vzdal a převzal jej J. C. Murphy (který jej vedl až do roku 2004 – pozn. red.).
Vedle Prince Varianta existovaly ještě i jiné pokusy o stripy s obdobnou tematikou, ale ani jeden neprorazil.

Více se tento námět objevuje v comic books. Ani westerny nejsou ve formě stripu tolik rozšířeny, jako ve formě comic books. Je to dáno tím, že náplň westernů je vesměs stereotypní: střílení od pasu a zachraňování farmářských dcer. Vytvořit napínavou situaci je tak možné až teprve v delším běhu událostí.
. Mezi prvními příklady žánru byly Bronc Peeler a Red Ryder od Freda Harmana. Avšak největší slávy dosáhl The Lone Ranger. Tato postava se poprvé objevila v rozhlasové sérii, jejímž autorem byl Georgie W. Trendle. V roce 1938 byl Lone Ranger uveden do comics nejdříve ve formě stripu, později comic books. Tato postava se stala jedním z amerických mýtů a jako u mnoha hrdinů těchto mýtů je jeho totožnost neznámá. Je jedním ze šesti rangerů, obklíčených v rokli bandou zločinců. Indián Tonto vykope šest hrobů, aby vzbudil v bandě dojem, že všichni rangeři jsou mrtvi, a tím se mu podaří zachránit jednoho z nich, svého přítele. Ten pak zakryje svůj obličej maskou, nazve se Lone Rangerem, projíždí Divoký Západ a bojuje proti jakékoliv formě zla.
Jeho mytičnost podporuje ještě to, že si vyrábí stříbrné kule pro své revolvery, čímž navazuje na klasický evropský mýtus, že stříbrná kule může zabít upíry a vlkodlaky, tudíž jakýkoliv druh zla. Lone Ranger se nestal pouhým mstitelem, ale vládcem prérie, ztělesněním dobra. Nezabíjí, jeho výstřely směřují pouze k odzbrojení nebo zranění zločince, vždy nechává zločinci možnost napravit se.
. Cisco Kid kreslený José L. Salinasem má svůj původ také mimo comics, jeho duchovním otcem je spisovatel O’Henry. Rick O’Shay existuje od roku 1958 a má dvě různé podoby: během týdne běží normální dobrodružný příběh na pokračování, zatímco v neděli je v příloze ukončená gagová příhoda.
Na závěr bych se zmínil ještě o jednom zajímavém stripu: je to Rawhide Kid. Má velice blízko k parodii. Jeho hlavní hrdina má, ač kladný, vždy tmavý oděv, čímž se staví do pozice jakéhosi „antihrdiny“. Ani jeho činy se nekryjí vždy s oním absolutnem, které je pro westernového hrdinu „normální“…



Tento text je součástí diplomové práce Daniela Kumermanna Comics - úvod do problematiky, FF UK, Praha 1977. Redakčně upraveno.




Autor:


Autor článku: Daniel Kumermann

Související články:


theoriá
01.05.2014 Studia komiksu: Jak se čeští vědátoři vrtali v komiksech? - 50 %
23.01.2008 VELISLAVOVA OBRÁZKOVÁ BIBLE – PERLA ČESKÉHO „STŘEDOVĚKÉHO KOMIKSU“ (3. POSTAVY PROMLOUVAJÍ)
16.01.2008 VELISLAVOVA OBRÁZKOVÁ BIBLE – PERLA ČESKÉHO „STŘEDOVĚKÉHO KOMIKSU“ (2. KREV A HRDINOVÉ)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!