Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ASTERIX 26 – ASTERIXOVA ODYSSEA

28.05.2007, autor: Zarkoff

Po řadě peripetií a po strastiplné cestě pouští, kde spolu navzájem válčí Asyřané, Sumerové, Chetité a další pronárody, naši hrdinové přece jen získají potřebný „kamenný olej“ a šťastně se vrací do rodné vísky. Nešťastnou náhodou však tři stránky před koncem o tolik ceněnou surovinu přijdou. Je to škoda, protože v této chvíli má čtenář dojem, že celé dobrodružství alba Asterixova Odyssea a všechna ta námaha byly vynaloženy nadarmo.
Recenzi předcházejícího Asterixe čtěte zde.




. Není pochyby o tom, že život dnešní společnosti z velké části závisí na naftě. Nafta pohání nejenom autobusy a nákladní automobily, ale i řadu dalších strojů, z nafty se vyrábí benzín a motorové oleje. Nafta slouží k výrobě plastických hmot, gumy, syntetických čistících prostředků, umělých vláken, rozpouštědel, barviv a mnoha dalších výrobků, na nichž se zakládá naše blaho a náš pohodlný život. Nafta však měla významné použití již v roce 50 před Kristem, neboť tvořila významnou a zcela nezbytnou složku Panoramixova kouzelného nápoje.

Zápletka 26. alba Asterixových dobrodružství je založena na tom, že zásoba nafty v Asterixově vesnici došla, fénický kupec Kukuruznik (na jeho lodi cestovali Asterix a Obelix do Říma již v epizodě Asterix gladiátorem) ji zapomněl přivézt, a tak se naši známí hrdinové, tj. Asterix, Obelix a Idefix pro ni musí vydat až na Blízký východ, tak říkajíc přímo k prameni. Je zřejmé, že po dobu jejich nepřítomnosti jsou obyvatelé naší vesnice fatálně zranitelní a vydáni napospas římským legiím. Aby to Asterix a spol. neměli příliš jednoduché, cestu za „černým zlatem“ jim znepříjemňuje tajný Césarův agent Nulanulašestix.

Možná přijde i Frankenstein
Čímž jsme se nenápadně dostali ke karikaturám. Jednou z tradic série je skutečnost, že kreslíř Uderzo dá některým z vedlejších postav vizáž známého politika, herce či televizní hvězdy. V albu Asterixova odyssea nám naservíroval těchto pět podob: zmíněný agent Nulanulašestix má tvář Seana Conneryho (a kdo ji nepoznal, tomu napoví agentovo jméno), jeho nadřízený a velitel tajné policie Mordikus vypadá jako francouzský herec Bernard Blier, obchodní příručí Saul Platís je karikaturou René Goscinnyho, Pontský Pilát jako kdyby z oka vypadl Jeanu Gabinovi a mezi Rudovousovými piráty objevíme Frankensteinovo monstrum. Jenže pokud jde o Pontského Piláta, který si na straně 35 známým gestem myje ruce, zde se Uderzo tak trochu spletl. Jak víme, Asterixova dobrodružství se odehrávají v roce 50 před Kristem, kdežto Pontský Pilát vládl v Judeji v letech 26 až 36 našeho letopočtu.

. Po řadě peripetií a po strastiplné cestě pouští, kde spolu (již tenkrát!) navzájem válčí Asyřané, Sumerové, Chetité a další pronárody, naši hrdinové přece jen získají potřebný „kamenný olej“ a šťastně se vrací do rodné vísky. Nešťastnou náhodou však tři stránky před koncem o tolik ceněnou surovinu přijdou. Je to škoda, protože v této chvíli má čtenář dojem, že celé dobrodružství a všechna ta námaha byly vynaloženy nadarmo. Má částečně pravdu, jenže dojem frustrace je úspěšně přebit ekologickou stránkou věci. Neboť již tenkrát Panoramix výhodně nahradil naftu šťávou z řepky!

Uderzo + Růžena Steklačová
Pokud jde o kresebnou stránku alba, čtenáře čeká několik příjemných překvapení. Na stranu 26 autor pro ponaučení zařadil plánek celé této Asterixovy odysey, na straně 30 můžeme obdivovat půlstránkové panorama starověkého Jeruzaléma, na posledním obrázku strany 31 nás čeká betlémská idyla, na straně 34 nám Uderzo servíruje ranní ruch u jedné z jeruzalémských bran a konečně na straně 46 objevíme velkolepou půlstránkovou bitku Galů s Římany. Zmiňovat se o závěrečném banketu na posledním obrázku poslední strany je jistě zbytečné.

Růžena Steklačová měla při převodu alba do češtiny nelehkou úlohu. Album je totiž přímo nabito francouzskými slovními hříčkami, které překladatelka musela nahrazovat českými „ekvivalenty“. Nutno dodat, že úspěšně. Stejně úspěšně nahradila většinu vlastních jmen vypovídacími českými „náhražkami“, aniž by se prohřešila na hravém vyznění původní předlohy. Nezanedbatelnou roli v tomto Asterixově příběhu hraje ochočená muška, která obstarává bleskové spojení Nulanulašestixe s jeho nadřízeným. Autor této skutečnosti využil a zařadil do dialogů nezanedbatelný počet z nepřeberného množství francouzských úsloví, ve kterých se vyskytuje slovo „mouche“, tj. muška. Také zde obstála překladatelka se ctí. Jenom na stranu 12 se vloudilo malé nedopatření: fénický kupec Kukuruznik je zde omylem jmenován jako „Choleramoris“.





Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: Asterixova dobrodružství 26 - Asterixova odyssea
Série: Asterix
Scénář: Albert Uderzo
Kresba: Albert Uderzo
Překlad: Růžena Steklačová
Žánr: Humor (CZ).
Rok vydání: 2006
Počet stran: 46
Formát: A4
Vydavatel: Egmont
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Související články:


Asterix
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (28) - Asterix - Aktualizováno
20.08.2007 ASTERIX 31 – ASTERIX A LATRAVIATA
06.08.2007 ASTERIX 28 – ASTERIX A RAHAZÁDA






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!