Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

FILMOVÉ CROSSOVERY ANEB ŠÍLENÁ SETKÁNÍ TĚCH NEJLEPŠÍCH

24.06.2005, autor: Ondřej Čížek

Crossover je a vždy bude kouzelné slůvko. V češtině znamená zhruba něco jako „střet“ nebo „setkání“. Nejvíce tento pojem určitě znají hlavně komiksoví (jak jinak) fanoušci. Každý „crossoverový komiks“ znamená pro čtenáře pořádnou řežbu a pro vydavatele pořádný prodej. Nejinak ve filmu: Frankenstein, Godzilla, Vetřelec, Batman a řada dalších v nejpozoruhodnějších filmech všech dob – v crossoverech a v tomto článku…




Crossoverové comicsy (Batman vs. Superman, Darkness/Hulk) vycházejí ostatně jako většina dalších převážně v Americe, ale u nás by se také něco našlo – např. Lobo vs. Maska či starší Wolverine/Zealot a Batman/Darkness od Crwe. Crossovery jsou v komiksu tedy většinou znamením velké bitky mezi dvěma superhrdiny, ale k souboji nakonec ani dojít nemusí a oba hrdinové spolu naopak velice dobře spolupracují. Podobně tomu tak bylo třeba v příběhu X-Men/WildC.A.T.S. či v Batman/Soudce Dredd. Přesuňme se ale od kreslených příběhů na filmové plátno…

Počátky aneb ty největší ptákoviny
. Za zřejmě úplně první filmový crossover se dá považovat snímek Frankenstein meets Wolfman z roku 1943. Frankensteinovo monstrum se v poměrně krátkém příběhu střetává na své pouti s Vlčím mužem, kterého si naposled zopakoval slavný herec Lon Chaney, Jr. (Wolfman z roku 1941). I když se ve filmu ani nedá mluvit o opravdovém příběhu (jde prakticky vskutku jen o „setkání“ mezi oběma monstry), jedná se o jeden z nejlepších crossoverových hororů vůbec - černobílý snímek oplývá hlavně bezchybnými maskami a napínavou akcí. Pro zvědavce: onen souboj nakonec dopadne jaksi nerozhodně.
The Teenage Frankenstein meets Teenage Werewolf – tak tohle je název dalšího „frankensteinovského“ crossoveru, který pochází z roku 1959. Naše oblíbené monstrum se opět ve velice krátkém (snímek trvá jen hodinu) a jednoduchém příběhu (všichni scénáristi a režiséři crossoverů byli nejspíše dost líní nebo…) střetává zase s Vlčím mužem. Jedná se o jakousi „trošku“ modernější verzi filmu Frankestein meets Wolfman s tím, že děj obě monstra zachycuje ještě v jejich pubertě - což zní šíleně, ale je tomu tak.
Roku 1965 spatřil světlo světa další crossover s Frankensteinem v hlavní roli. Ve Frankenstein meets Space Monster se stvůra doktora Frankensteina tentokrát utkává zatím se svým nejtěžším protivníkem – zrůdou z vesmíru, připomínající Vetřelce zkříženého s potvorou z Černé laguny. Zběsilý souboj plný laserových pistolí a podivných vesmírných raket končí překvapivým vítězstvím Frankensteinova monstra. Nic víc není třeba dodávat – kravina jak má být!
Starý dobrý Frankenstein si ale ani po střetu s vesmírným monstrem nedal pokoj a roku 1966 se objevil rovnou v nejšílenějším crossoveru s prvky westernu jménem Jesse James meets Frankenstein’s daughter, dále pak v (naštěstí) docela vydařené mlátičce Dracula vs. Frankenstein (1971) a nakonec vše zakončil prohrou v souboji s pekelnou chobotnicí – Frankenstein and the Monster from Hell (1974).
Frankensteinův kolega Wolfman si roku 1972 střihl také svou definitivně (?) poslední bitku. Jeho protivníky se stali Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Výsledkem se stal údajně celkem povedený crossover Dr. Jekyll vs. The Wolfman.

Godzilla v hlavní roli aneb další a další ptákoviny
. Roztomilá japonská příšera jménem Godzilla zazářila hned ve svém prvním výstupu v roce 1962. Dnes už by sice snímek King Kong vs. Godzilla byl jistě každému pro smích (ostatně jako většina ostatních), ale monstrózní bitky mezi oběma slavnými příšerami mají hodně co do sebe a předčí kolikrát i legendární klání Konga s dinosaurem z roku 1933 (King Kong).
Godzilla pokračovala v roce 1969, kdy se setkala s podobně přerostlým ještěrem jménem Gorgo (Gorgo vs. Godzilla). Nechtěně až příliš roztomilý Gorgo má zezačátku dost velkou výhodu v tom, že má křídla, ale Godzilla nakonec i přesto odchází jako vítěz. Jenomže… Gorgo není žádná padavka, a tak se společně s Kongem proti Godzille spikli i v animovaném crossoveru Godzilla: War of the monsters z roku 1991. Film zdobí hlavně jedinečná japonská animace a vskutku velké množství těch nejrůznějších monster. Godzilla nakonec samozřejmě patří do té vítězné skupiny.
O tři roky později se ještě Godzilla utkala se svou sestrou z vesmíru v tentokrát opět hraném hrůzostrašném anti-crossoveru Godzilla vs. Space Godzilla a nakonec finišovala roku 1998, kdy v ještě horším snímku zakousla „cosi“ jménem Disco Lando (Godzilla vs. Disco Lando).

Současnost aneb ty nejnovější ptákoviny
. A máme tu současnost, 21. století, které se může pyšnit hned pěti crossovery. Prvním z nich je Freddy vs. Jason (2003), ve kterém se utkávají dvě slavné horrorové osobnosti. Freddy z Noční můry v Elm Street a Jason z krváku Pátek třináctého. Film japonského režiséra Ronny Yu se zaměřuje hlavně na jednu jedinou věc – jatka. Krev teče doslova v litrech a na konci filmu jistě každý z vás pochopí, proč tento brak nakonec neběžel ani v amerických kinech. Pokud ale budete ochotni podstoupit zkoušku, kolik nechutností a násilí ve filmu strpíte, zajděte si do nejbližší videopůjčovny, ve které toto béčko jistě bude na VHS a DVD.
Z roku 2003 rovněž pochází vůbec první filmový komiksový crossover s názvem Batman: Dead End, jenž ale také neběžel na plátnech kin a jediná možnost, jak tento snímek shlédnout, je na internetové stránce www.collorastudios.com. Jedná se o výborný několikaminutový fanouškovský počin režiséra Sandyho Collory, který pojednává o střetu Batmana s jeho odvěkým protivníkem Jokerem. Do souboje se navíc ještě přimíchá Vetřelec a parta Predátorů. Collora dříve pracoval na zvláštních efektech u filmů Noční můra v Elm Street 4, Predátor 2, Vrána či Muži v černém a díky tomu je také Batman: Dead End po vizuální stránce zcela dokonalý. Takhle nějak by v budoucnu mohl komiksový crossover vypadat i na filmovém plátně.

. Ze současné doby se dá za filmový crossover považovat i třeba Underworld (2004), v němž se pojednává o dlouholeté válce mezi upíry a vlkodlaky. Žádný efektní souboj ale ve snímku nečekejte! Crossoverem je také i takový Van Helsing, který elegantně odkazuje na staré horory s Frankensteinem a Wolfmanem a finální souboj Dracula vs. Wolfman ve zbrusu novém (digitálním) kabátě vám vyrazí dech. Oba tyto filmy jsou ale neúplnými crossovery, jelikož samotný střet monster je jenom jakýmsi doplňkem příběhu a většinou trvá jen pár minut. 
Doposud posledním filmovým crossoverem je Vetřelec vs. Predátor režiséra Paula W. S. Andersona (Mortal Kombat, Resident Evil). Pro mě je právě tenhle snímek nejlepší filmový crossover ze všech. Příběh je originální, akce strhující, po celou dobu filmu (hodina a půl) se člověk prostě ani na chvilku nenudí a na začátku snímku, kdy v jedné scéně nahlížíte do meteorologické stanice, v malé televizi běží černobílý Frankenstein meets Wolfman. Sympatická pocta, že?

Budoucnost aneb co přijde???
Jedno je jisté – filmový crossover vždy byla a bude pěkná šílenost. Na světě jich je také proto opravdu málo a koneckonců o to větší klenoty to jsou. Recept na dobrý crossover je velmi jednoduchý. Stačí sehnat nějaký ten peníz, šíleného scénáristu, režiséra, pár neznámých a levných herců a hlavně ty nejlepší či nejbizarnější monstra. Nic víc není potřeba, ale kdo se do stále ještě nepříliš známých crossoverových končin v budoucnu odhodlá pustit? Toť otázka…




Autor:


Autor článku: Ondřej Čížek

Související články:


Komiks na stříbrném plátně
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (26) - Děsivé dějiny - Aktualizace
10.10.2016 Scooby Doo: Bláznivý crossover televizního seriálu - 60 % - Aktualizace
21.04.2014 Sen noci svatojánské: MEGARECENZE divadla, filmu a komiksu - Aktualizováno






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!