Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

FANTASTICKÁ ČTYŘKA (FILM) ANEB KDE UDĚLALI SOUDRUZI Z USA CHYBU?

12.08.2005, autor: Ondřej Čížek

Adaptace slavného komiksu Fantastic Four od Marvelu se již dostala i do našich kin a vy si v této recenzi můžete přečíst, zda je to opravdu tak fantasticky nepovedené, jak to na první pohled vypadá…




 

Odpověď zní ano – filmový přepis Fantastic Four se vskutku nevyvedl. Látku ze záhadných důvodů dostal do rukou černoch (nic proti černochům) jménem Tim Story, jenž se doposud předvedl průměrnou komedií Holičství a podprůměrným americkým remakem francouzského hitu Taxi. Chudák Tim se rozhodl, že Fantastickou čtyřku natočí napůl jako odlehčenou akční  komedii a napůl jako vážnější komiksový velkofilm. Nakonec se mu povedlo jen z části to první a o tom druhém raději až později.

. Děj se točí okolo pěti kosmonautů, kteří jsou ve vesmíru z ničeho nic vystaveni podivné radioaktivní bouři, která je samozřejmě nezabije a naopak každému z nich přidá nějaké ty nadpřirozené schopnosti. A tak je vzápětí z vědce Reeda Richardse (Ioan Gruffudd) elastický Mr. Fantastic, ze Sue Stormové (Jessica Alba) Invisible Woman se schopností neviditelnosti a vytváření silového pole, z jejího bratra Johnnyho (Chris Evans) zápalný Human Torch a z Bena Grimma kamenný Thing. Tito vyvolení tvoří onu Fantastickou čtyřku, ale jelikož jako každí superhrdinové potřebují pravého superzáporáka, pátého člena vesmírné výpravy v podobě podlého magnáta Victora Von Dooma (Julian McMahon), radioaktivita přemění na Dr. Dooma, ovládajícího elektřinu. Čtyřka zachraňuje nevinné a Doom se je při tom snaží zlikvidovat. Hurá, to je ale film!!!     

 

. Musím uznat, že Fantastická čtyřka je chvílemi opravdu vtipná a prakticky u všech humornějších scének (pošťuchování mezi Thingem a Human Torchem, Torchovy pubertální výstupy) se smálo celé kino, takže pochvalme scénáristy Michaela France a Marka Frosta alespoň za to, že mají smysl pro humor. I když jsou to většinou dost vtipné scény, ty největší perly scénáristé předvádějí u první akční scény, kdy nejprve jeden ze členů čtyřky způsobí havárii několika automobilů, všichni čtyři se pak pouští do záchrany lidí, kteří naštěstí při jejich zásahu ještě neumřeli a nejlepší je na tom to, že na konci celého cirkusu jim hasiči, policisté a přihlížející lidé začnou tleskat jako pravým hrdinům. Když o tom tak přemýšlím, proč ksakru například takový Spider-Man nebo X-Meni také nejdřív nepřizabili pár lidí a potom se teprve pustili do jejich záchrany. Ta čtyřka je ale opravdu geniální!

Smutné je, že všech scénáristických kiksů si nevšiml (nebo si všimnout nechtěl) ani samotný režisér, který je skutečně neuvěřitelně namyšlený, pokud si od někoho někdy nechal říkat REŽISÉR. Své řemeslo viditelně nezvládá, snímek díky němu od začátku do konce působí dosti odfláknutě a je mu nejspíš opravdu úplně jedno, co točí. O čemž hovoří již zmiňované perly šikovných scénáristů, či vskutku neuvěřitelně pitomý záběr, kdy Story nechá létajícího a hořlavého ochránce lidstva (!) Human Torche zlikvidovat naváděnou raketu tím způsobem, že ji navede přímo na loď, která má tu smůlu, že právě pluje a tudíž v ní jsou nějací lidé (proboha!).

. Zvrácené scénáristy a režiséra bohužel nenapravují ani herci: Ioan Gruffudd je v roli Mr. Fantastica naprosto strašný (kdyby byl raději ticho jako v Králi Artušovi), Julian McMahon (Dr. Doom) = podobná zoufalost, Jessica Alba (Sin City) je coby Invisible Woman díky svému vzhledu a scéně, kdy má na sobě jen spodní prádlo, o malinko lepší, Chris Evans (Human Torch) má na starosti ty vtipnější a tím pádem i nejlepší scény, takže to s ním vcelku jde, ale ze všech nejlepší je jednoznačně Michael Chiklis (Thing), který jako jediný kolikrát skutečně hraje a jde mu to i v té kamenné podobě. Komiksáře pak jistě potěší i autor komiksové předlohy, samotný Stan Lee, jenž si tu tradičně střihl svou miniroličku (… a jestlipak si ho všimnete).

 

Fantastická čtyřka je béčko s velkým B! Když dojde na vtipné momenty, kdekdo se ještě zasměje, ale v momentě, kdy šílený režisér přesedlá na hrůznou béčkovou akci a vážnější scény s hlubšími dialogy typu „Oba vás bolelo srdce, dej jí šanci“, nebo „Ó bože, cos mi to provedl“, strhává s sebou celý snímek do takové propasti, kde nenajdete ani takového Batmana a Robina. Škoda, ne vždy se to musí povést…

 

Fantastická čtyřka

Hrají: Chris Evans, Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Laurie Holden, Michael Chilklis, Julian McMahon

Režie: Tim Story

Scénář: Mark Frost, Michael France

Kamera: Oliver Wood

Země a rok výroby: USA 2005

Distributor: Bontonfilm
V kinech od: 4. 8. 2005





Autor:


Autor článku: Ondřej Čížek

Související články:


Komiks na stříbrném plátně
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (26) - Děsivé dějiny - Aktualizace
10.10.2016 Scooby Doo: Bláznivý crossover televizního seriálu - 60 % - Aktualizace
21.04.2014 Sen noci svatojánské: MEGARECENZE divadla, filmu a komiksu - Aktualizováno






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!