Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

MONSTRKABARET FREDA BRUNOLDA 2 – ZA VŠÍM HLEDEJ DOKTORA ŽENU

29.01.2007, autor: Hibi

Další hra se slony – tak zní podtitul druhé knihy klopotných osudů Monstrkabaretu Freda Brunolda. Mnohé se vyjasní, ale další odkryje; neuchopitelný kabaretiér dále splétá své prapodivné historky, a skutečnost je nezachytitelná jako kouř včerejší cigarety. Další hra se čtenáři…




. Chladnokrevný jatka, přísně utajený zvěrstva z trezoru, no jen pojďte, pojďte…
„Východoněmecký Werich“ Fred Brunold, to zosobněné kalné ráno po prohýřené noci světa, otevírá svou laskavou náruč dalším ztraceným duším; v druhé knize přibývají postavy, které známe z představení v Divadle Nablízko (Krpatec, Klíště a Chiméra), a kromě toho řada dalších, jejichž osobní příběhy nás zřejmě čekají v dalších knihách. Mimo jiné poznáváme členy Tichého syndikátu i postranní vazby jistých osob, vedoucí až k samotnému Báťuškovi Stalinovi; dozvídáme se nelehké odpovědi na spletité otázky, jako například kam se poděl skladatel Stroganov a proč jisté melancholické kuře skládá tak dobrou hudbu.

… zato tapíři vypovídali celkem bez větších průtahů…
Nakolik se první kniha zdála být trochu liknavým úvodem, druhá s peripetiemi vpravdě nešetří: kočovný Monstrkabaret nacházíme na slovensko-ukrajinské hranici, kde se principál podrobuje výslechu kapitána Štulce, a celá kniha je tak prokládaným sledem dějů, útržků, vyprávění a prostřihů; celé to panoptikum tu více, tu méně pochybných individuí se do sebe zapouzdřuje a zavíjí, a přestává být zřejmé, kdo je čí loutka a kdo je čí výmysl. Doktor Žena má tisíce tváří a tisíce úmyslů; snadnost, s jakou se byť i sebelepší úmysly postav zvrhávají do absurdních konců, dostává až charmsovský nádech. Obrázky jako by se jen ztěžka draly na povrch černého podkladu; útržky reality – známé fotografie, obrázky z filmů, městská panoramata – se pod rukama výtvarníka mění ve vřící, znepokojivé koláže, stejně jako se poklidná, ba samozřejmá každodennost mění Brunoldovým vyprávěním v paranoidní skluzavku do noční můry. Na příkladě Damiána Chobota vidíme, jak snadno se může poklidný úřednický život změnit v chobotizované vyhnanství… Nebo je to naopak? – není to právě ona spokojená, láskyplná a finančně zajištěná existence, co je oním přeludem?

. Co ste vlastně zač? Promovanej liliput?
Za vším hledej doktora Ženu navazuje a dále rozvíjí témata ze Slonů v Marienbadu; ochuzen by ale byl, kdo by se soustředil jen na tyto dvě knihy. Divadlo Nablízko uvedlo v sezóně 2004/2005 Monstrkabaret na svých prknech, a dodnes hostí neposedný seriál poloinscenovaných čtení Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát. Ta mapují – podobně jako kreslené stripy Hovory z rezidence Schlechtfreund z týdeníku A2 – vrtkavá, leč výživná setkání existenciálně rozechvělého poety a žurnalisty Jožky Lipnika s nakladatelským veteránem a autorem legendární Poetiky nesmyslu Herrmanem Schlechtfreundem. (Ten je ostatně autorem předmluvy k druhé knize, i když jisté indicie naznačují, že zase Lipnik by mohl být autorem celé knihy.) A nejnověji můžeme nahlédnout do Brunoldova moderátorského mládí v krátkém filmu Rádio Kebrle; dlužno říci, že scénáristicky jsou pod všemi výše uvedenými projekty uvedeni pánové Džian Baban a Vojtěch Mašek, zde.

Brunold, ty si vo mně myslíš, že jsem asi úplnej idiot, co? Tendle blábol ti mám věřit?
Pocit po dočtení poslední stránky připomíná dobře mířenou existenciální kocovinu; nutkavou touhu zakopnout knihu do rohu, stejně jako se nedočkavostí chvět na roz(h)řešení v dalších dílech. Padnout do osidel Monstrkabaretu je stejně snadné, jako je obtížné je z hlavy vypudit. Na mysl se jen vtírá otázka, kdy do brunoldovské paranoie zapadnou sami autoři…





Autor:


Autor článku: Hibi

Detaily o komiksu:

Titul: Za vším hledej doktora Ženu aneb Další hra se slony
Série: Monstrkabaret Freda Brunolda
Žánr:
Rok vydání: 2006
Počet stran: 152
Formát: 165 x 230
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


Intelektuální komiks
04.04.2012 KDYŽ ZAČALA NOC - 30 %
07.04.2008 MODRÉ PILULKY
26.11.2007 JOE SACCO






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!