Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

LUCKY LUKE 10 – VELKOVÉVODA

08.10.2007, autor: Zarkoff

Lucky Luke je v albu Velkovévoda po hlasové i po fyzické stránce zastíněn mohutnou postavou velkovévody Leonida. Ten přijíždí do Washingtonu, aby jako carův osobní a zplnomocněný zástupce podepsal s americkou vládou významnou obchodní dohodu. Před jejím podpisem si však velkovévoda přeje poznat se vším všudy pověstný Divoký západ…
Recenzi předcházejícího dílu Lovec lidí čtěte zde.




. Státní tajemník za tímto účelem povolá Lucky Luka a svěří mu nelehký úkol: má ukázat velkovévodovi Leonidovi města, dobytek, prérie, bandity, indiány a všechno ostatní a současně se postarat o bezpečnost vzácného hosta. Úloha Lucky Luka je navíc ztížena – aniž to náš hrdina tuší – přítomností ruského anarchisty, který se snaží za každou cenu velkovévodu eliminovat a do jeho cesty mu vytrvale klade balíčky s časovanými bombami.

Něudáča
Zde se dostáváme k prvnímu zdroji frustrací, jimiž je naše album vrchovatě prostoupeno. Ať se totiž ďábelsky prohnaný anarchista snaží sebevíc, náhoda vždy (bez valného přičinění Lucky Luka) velkovévodu zachrání. Další frustraci pravděpodobně zažijí věrní čtenáři série, protože v zájmu bezpečnosti vysoce postaveného politika Lucky Luke všechna možná i nemožná nebezpečí odstraňuje z cesty. Leonid proto poznává jen krotký a značně vylepšený Divoký západ, ve kterém se toho až tak moc zase neděje. Vrcholem je závěrečná absurdní situace, ve které se stateční modrokabátníci převléknou za indiány a zahrají si na „nebezpečné“ přepadení. V našem albu se tak Divoký západ stává jen jakousi Potěmkinovou vesnicí.

. Feďa! Vodka!
Zato po zvukové stránce k nám album promlouvá často a mnohdy i velmi hlasitě. Velkovévodu do Ameriky totiž doprovází jeho pobočník, gardový plukovník Fjodor Michajlovič Bulenkov, tlumočník jeho výsosti, familiérně zvaný Feďa. Zatímco se plukovník Bulenkov vyjadřuje nanejvýš knižní, precizní a květnatou angličtinou (kterou Edda Němcová skvěle přetlumočila do knižní, precizní a květnaté češtiny), velkovévoda pronáší jen holé, maximálně úsporné a nanejvýš čtyřslabičné věty typu „Fredia! Visky!“ nebo „Poker nět!“ apod. Tyto stručné výroky obvykle velkovévoda zařve hromovým hlasem vždy v nejméně očekávanou chvíli, což má za následek, že vylekaní Američané v širém okolí bleskově tasí kolty a jiné ruční zbraně.

Navíc oba Rusové prohodí občas pár slov v mateřštině a jejich krátké dialogy jsou pochopitelně v bublinách zapsány azbukou. Kdo tedy ve škole propásl výuku ruštiny (v mé době byla ruština povinná a povinně se z ní maturovalo), bude mu četba příslušných bublin nejspíš činit potíže.

.

Flegmatický Lucky Luke
Nemalé množství gagů je v příběhu o velkovévodovi pochopitelně založeno na odlišnosti národních povah. Ale ani Lucky Luke nepřijde zkrátka. Na straně 5 sledujeme, jak si během rozhovoru se státním tajemníkem nedokáže – pod vlivem šokujících sdělení – zapálit svou věčnou cigaretu. Na řadě dalších stránek se naproti tomu nestihne ani pořádně vykoupat, neboť jej při této delikátní činnosti neustále někdo vyrušuje.

Fikce a realita
Scenáristu Goscinnyho při tvorbě příběhu (vycházel nejprve na pokračování v číslech 690 až 707 časopisu Pilote a v albu jej pod názvem Le Grand Duc poprvé vydalo nakladatelství Dargaud v dubnu roku 1973) pravděpodobně inspirovala skutečná historická událost, neb roku 1871 velkovévoda Alexis, syn cara Alexandra II., navštívil Divoký západ. Projížděl se po něm ve zvláštním vlaku společnosti Union Pacific a nechal se dokonce vyfotit s generálem Custerem. Komiksového velkovévodu však kreslíř Morris nakreslil podle amerického herce Sydneyho Greenstreeta (1879 - 1954), který hrál např. ve filmech Maltézský sokol a Casablanca.




Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: Lucky Luke 10 - Velkovévoda
Série: Lucky Luke
Scénář: René Goscinny
Kresba: Maurice de Bevere (Morris)
Překlad: Edda Němcová
Žánr: Humor (CZ).
Rok vydání: 2007
Počet stran: 46
Formát: A4
Vydavatel: Egmont
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Související články:


Lucky Luke
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (27) - Lucky Luke - AKTUALIZACE
04.03.2008 MORRIS, MUŽ JEDNÉ SÉRIE
03.03.2008 LUCKY LUKE 12 – TRAMTABUMOVO DĚDICTVÍ






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!