Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

KOMIKSOVÝ ROK 2007 – ANKETA

02.01.2008, autor: Sakyk

Tři jednoduché otázky, spousty nejrůznějších odpovědí. Na prahu nového roku jsme položili vybraným osobnostem české komiksové scény, autorům, nakladatelům, publicistům i knihkupcům, stejné dotazy a jejich (vždy velmi zajímavé) výpovědi nyní přinášíme. V abecedním pořadí a v nezkrácené a pouze drobnými redakčními zásahy upravené podobě.




Co mě na české komiksové scéně (rozuměno vydanými tituly i událostmi) v roce 2007 nejvíce
1. potěšilo?
2. zklamalo?
3. překvapilo?


. Jiří Buchal (nakladatelství BB Art)

1. Nic.

2. Nic.

3. Nic.



. Jiří Grus (kreslíř a scenárista)
1. Potěšil jsem se dvěma díly Volemana, Nitro vyšlo v cizině, vyšel nový Aargh, spustilo se Komiksarium.cz, Labyrint se Seqencí uspořádali KomiksFEST!, dále mě potěšila zpráva, že BB Art vydá Black Hole od Burnse, výstava Generace nula v Brně, objevily se nové osobnosti – kreslířka Lela Geislerová, Václav Šlajch, teoretik Michal Jareš a Helena Diesing. Dále také činnost komiksové databáze ComicsDB.cz, ještě Pascin od Motu a Bomber od Švejdíka.

2. Pořád je málo původních českých komiksů a málo českých kreslířů. Něco je možná ve vzduchu, ale scéna je velmi malá, neinformovaná, neznalá souvislostí. Je tu spousta šikovných lidí, ale nakonec, i když je komiks zajímá, do toho nejdou, protože se jim vynaložené úsilí nemůže vyplatit. Potom dochází k tomu, ze těch několik osobností z řad mladých teoretiků nemá v podstatě o čem psát a to i přesto, že prostor v médiích by byl. Vychází zde spousta zahraničních profesionálně odvedených komiksů, které však jen variují samy sebe. Ta témata nemohou lidé nad třicet brát vážně, takže spousta článků komiks jako takový donekonečna obhajuje, omlouvá, fňuká nad ním, aby se alespoň něco dělo. Českému komiksu chybí blázni a také pravidelně vycházející časopis, který by jejich snahu zaštiťoval, motivoval, honoroval. Chybí také komiksová galerie, galerista, který by prodával originály a propagoval české autory ve světě.

3. Překvapením je vlastně jakýkoliv náznak nadšení a energie vložené do tak zdánlivě směšné disciplíny, jakou je vytváření a vydávání komiksu. Proč vůbec něco kreslit v době, kdy jde realitu fotit, točit, digitálně jí manipulovat? Je to všechno velice zajímavé a překvapivé. A také pošetilé – asi jako trénovat invalidu na olympiádu. Spadají sem tedy všichni z jedničky.

. Karel Jerie (kreslíř a scenárista, člen o. s. Seqence)
1. S komiksem to jde u nás sice pomalu, ale situace se pořád zlepšuje. Přijde mi, že minulý rok se po všech stránkách opravdu povedl (a to nejen kvůli tomu, že mi vyšla dvě komiksová alba). Nejvíc mě asi potěšil KomiksFEST!, který udělal od prvního ročníku k druhému obrovský skok a doufám, že příští bude zase o něco lepší.

2. a 3. Docela jsem o tom přemýšlel a nakonec jsem zjistil, že mě vlastně nic nezklamalo a ani nepřekvapilo.

. Petr Litoš (nakladatelství Crew)
1. Potěšil mě CRWEcon. Je to bohužel do vlastních řad, ale z té akce jsem měl prostě dobrý pocit a lidem, kteří ji připravili, patří dík (osobně jsem se na přípravách skoro nezúčastnil, tak aspoň neděkuju sám sobě).

2. Pro mě se tenhle rok obešel bez zklamání, podle mého se věci s komiksem u nás ubírají správným směrem.

3. Tenhle článek. Nejsem překvapený těmi informacemi, ale tím, že v zásadě seriózní tisk přetiskuje PR materiály bez toho, aby je jako PR materiály označoval.

. Pavel Mandys (publicista)
1. Nečekaně bohatý přísun "dospělých" komiksů ze zahraničí (od Padoucnice před Persepolis až k reportážím Joea Sacca). Snad to stále občas poněkud pubertální českou scénu bude patřičně kultivovat.

2. Stále zoufalá kvalita českých scénářů. Kreslíře už máme, kde zůstali jejich scenáristé?

3. Mile: že zatím "žije" většina komiksových nakladatelství. Nemile: vlastně nic, pranýřovat tu některé nepovedené české komiksové pokusy nemá smysl. Snad tedy přetrvávající prznění starých Čtyřlístků zvětšeným formátem a Jóviš místo Jupitera v překladech Asterixe.

. Ondřej Müller (nakladatelství Albatros)
1. V roce 2007 mě potěšil očividný (pozitivní) zlom v zájmu o komiksy u nás, a to jak v návštěvnosti KomikFEST!u, tak i v reálně prodaných kusech.

2. Nevybavuji si nic, co by stálo za zmínku....

3. Mile mě překvapila též hojná žeň původních česko-slovenských komiksů, které loni vyšly.

. Jiří Pavlovský (nakladatelství Crew, knižní distribuce Seqoy, scenárista, překladatel a publicista)
1. Že ještě stále existuje nějaká česká komiksová scéna... a že v ní pořád ještě jsme my a že se nám celkem daří. Mně stačí málo.

2. Auto zabiják, nejnovější Tarantinův film. Já vím, s komiksem to nemá nic společného a s českým už vůbec, ale jinak nemám nic, na co bych si mohl stěžovat.

3. Nejvíc překvapil úspěch titulu Simpsonovi: Komiksové extrabuřty. Čekali jsme, že ten titul bude úspěšný, ale nečekali jsme, že až tolik.

. Iva Pecháčková (nakladatelství Meander)
1. Jsem ráda, že se Lucii Lomové konečně dostalo od celé obce komiksářů uznání, jaké si zaslouží.

2. Je mi líto, že se mi nepodařilo vloni vydat de Crécyho Dobu ledovou, snad to zvládnu k letošním Vánocům.

3. Pobavilo mne, jak se z hledání chyb v Tintinovi může stát zábava lepší, než nějaká počítačová hra (a nejen pro děti :-)).

. Tomáš Prokůpek (vydavatel Aargh!u, scenárista a publicista)
1. Potěšilo mě, s jakou vervou se Jirka Grus dál věnuje sérii Voleman. Myslím, že jen potvrzuje pozici vůdčí osobnosti mladé generace.

2. Nejvíc mě zklamala kniha Milana Krumla Comics: Stručné dějiny. Tudy cesta určitě nevede.

3. Mile mě překvapilo, že cenu za krátký komiks získala Lela Geislerová. Její příběh Jednou za život považuju za malý klenot, donedávna jsem si ale v tomto názoru připadal malinko osamělý :). Velmi nemile mě naopak překvapily některé reakce na KomiksFEST!. Přestože se téhle akci stále tak úplně nedaří oslovit tradiční čtenáře komiksu, mnohé z jedovatých anebo naopak bolestínských reakcí v auditoriích dokládají, že jejich autorům chybí schopnost vnímat věci v širších souvislostech.

. Martin Přibyl (vydavatel Zkratu a Komiksarium.cz)
1. Potěšil mne Jirka Grus se svým Volemanem. Když už jsem si liboval, že jsme tu schopni dosáhnout hranice světového průměru – to může znít někomu urážlivě, ale je to velká pochvala – tak přišel Voleman se svým originálním pojetím a jedinečnou atmosférou. No a laťka se posunula zase o něco výš.

2. Zklamal mě přístup Comics Centra a Milana Krumla ke knize Comics: Stručné dějiny. Takhle odfláknutý titul se jen tak nevidí. Bohužel.

3. Překvapil mne Jirka Grus se svým Volemanem. Takhle dobrý komiks jsem opravdu nečekal. Voleman prostě předefinoval pojem český komiks.

. David Zack Zachoval (vydavatel Comx.cz a ComicsDB.cz)
1. Stálý růst comicsové scény.

2. KomiksFEST!

3. Vůbec mě nic nenapadá, ona ta scéna není zas tak dynamická, aby člověka s alespoň základním přehledem mohla něčím zvlášť překvapit.




Autor:


Autor článku: Sakyk

Související články:


Různé
24.10.2012 Simpsonovi Futurama: Simpsorama a Futusonovi útočí na vaše bránice - Aktualizováno
14.04.2008 ŽID FAGIN ANEB ROZPAROVAČ PRAVDY
10.04.2008 KOMIKS LEDEN-BŘEZEN 2008 – TRENDY, PŘEHLEDY, STATISTIKY






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!