Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

OLIVER TWIST, KOMIKS PODLE ROMÁNU CHARLESE DICKENSE

15.01.2008, autor: OBR

Hej, vy komiksoví šílenci a čtenáři, máte rádi ilustrované vyprávění, kde se občas mihne i nějaká ta bublina? Máte rádi dojemné příběhy o velmi chudých chlapcích z počátku 19. století? Máte rádi i vcelku dobré konce a přitom neznáte vynikajícího spisovatele skvělých románů Charlese Dickense? Tak honem utíkejte do knihkupectví a za relativně levný peníz si domů odnesete KLASIKU – Olivera Twista!




Hlavně mladí čtenáři, kteří nemají zájem o obsáhlé knížky, ale na druhou stranu jsou ochotni přelouskat alespoň nějaký ten komiks, by to měli, a mohli, udělat. Vězte, že nejenom svalnatý Lobo a nebo černý Batman jsou hrdinové a klaďasi. I obyčejný chlapec vyrůstající jako sirotek ve strašlivých poměrech v zavšiveném chudobinci si získá vaše sympatie a náklonnost!

. Vše "stvořil" spisovatel Charles Dickens, který napsal Olivera Twista ve 30. letech 19. století. Tento nejvýraznější představitel anglického kritického realismu prožil ve svých dvanácti letech nesmírně tvrdou dřinu v továrně na leštidla, kde poznal utrpení chudáků a pohrdání bohatými lidmi. Tyto trpké zkušenosti později využil ve svých románech, v nichž otevřeně píše o bídě, nemocech, hladu, vraždách a zlodějnách jak v ubohých čtvrtích Londýna, tak vzdálených místech, kde žila například střední vrstva. Jeho sarkasmus, ironický humor, soucit a nadhled je i v dnešní době milován a obdivován a proto je znova a znova vydáván a čten na celém šišatém světě. Mezi jeho nejpopulárnější díla patří Kronika Pickwickova clubu nebo David Copperfield (což se konec konců na konci knihy také dočtete).

Malam a Gelev
Toho si byl vědom i bulharský ilustrátor Penko Gelev a Angličan John Malam, který román Oliver Twist "převedl" do (ilustrovaného) vyprávění, kteréžto do češtiny přeložil Lukáš Houdek. Pohotově ho vydalo nakladatelství Garamond, jež si celý náklad nechalo vytisknout v zemi nám zaslíbené, v rudé Číně. (Proč tam a proč ne u nás, to jest hádanka na dlouhé zimní večery :-)).

John Malam, narozený roku 1957 ve městě Wolverhampton (Anglie), je především autorem dětských naučných a informačních knih, jehož velikou láskou kromě literatury je archeologie a historie (Dinosaurs and Other Prehistoric Animals, On the Farm, Titanic: Shipwrecks and Sunken Treasure, Jason and the Argonauts atd.). Penko Gelev, narozený v roce 1968 ve městě Assenovgrad (Bulharsko), je, kromě herectví a návrhářství filmových triků, především nezávislým ilustrátorem a komiksovým umělcem (Moby Dick, Dracula, Treasure Island, popřípadě The Hunchback of Notre Dame).

Příběh začíná tím, že matka právě narozeného Olivera umírá a ten je dán do chudobince. Po devíti letech je pak přeřazen do vyššího dětského oddělení, kde se mají všichni ti mrňousové tak dobře, že jim z hladu rostou vodnatá bříška. Když už je hlad zcela nesnesitelný, tak část chlapců vyšle Olivera za strupatým vychovatelem s prosbou, zdali by mu nemohl přidat malou misku řídké ovesné kaše. Ten však vyvalí své dvě vodnaté oči a málem dostane infarkt z toho, že si někdo vůbec dovolil říci o přídavek. Odtáhne tedy provinilce před nižšího úředníka, vyžraného pana Bumbla, který taktéž dostane pomalu zástavu srdce. Utíká na výbor, kde další vyžraní pánové usoudí, že byl spáchán ten nejhorší ohavný zločin, a že jej musí důkladně a jednou pro vždy eliminovat. Takže místo přídavku se malý hříšník ocitne pod zámkem, kde očekává věci příští. Jeho jediným proviněním se přitom stalo to, že jeho maminka umřela při porodu. Co však začíná špatně, může také skončit dobře…

. Dickens komiksový
A jak se tvůrcům podařilo převyprávění klasického románu do komiksové podoby? Můžeme být na rozpacích… Je otázka, jestli je vůbec kdy možné převést Dickensův ironický nadhled, procítěnost s hlavním hrdinou a dramatické zápletky do komiksové knihy, ale dá se říct, že se jim to povedlo asi tak na 75 procent. Při hodnocení vás napadnou slova jako strohost či vlažnost postav. Nepocítíte žádnou velikou lítost, když se ubližuje chudáčkovi Oliverovi a ani někomu jinému. Mně například ukáply do klína pouze dvě slané slzy, když jedna z důležitých postav příběhu, dívka Nancy, umře zbytečnou a hroznou smrtí. Taktéž hlavní záporná postava, Žid Fagin, vůdce zlodějské bandy, je nakreslen a popsán tak přesně, jako neškodný herec Martin Stropnický, který by ani kuřeti neublížil, ale starou slepici by "majznul hnedle".

Kdo však knihu nečetl a "nějakého Dickensona" nezná ani podle názvu, tak pro něj "komiks" může být velikým přínosem do jeho celkových kulturních znalostí a rozhledů. Pro mládež pubertálního věku (i mladší) zcela určitě. Osobně bych to celé zkombinoval se současně vydávaným kusem od Roberta Louise Stevensona s názvem Ostrov Pokladů, který taktéž nakreslil Penko Gelev a napsala Fiona Macdonaldová.

Oliver Twist je tu nyní pro Vás a stojí za to si jej, i přes uvedené drobné výtky, koupit. Přesně jak zpívá Chubby Checker ve své písni: "Come on let's twist again, like we did last summer! Yeaaah, let's twist again, like we did last year!




Autor:


Autor článku: OBR

Detaily o komiksu:

Titul: Oliver Twist
Scénář: John Malam
Kresba: Penko Gelev
Překlad: Lukáš Houdek
Žánr: Historický (CZ).
Rok vydání: 2007
Počet stran: 48
Formát: 175 x 265
Vydavatel: Garamond
Země vydání: Česká Republika
Související články:


Různé
24.10.2012 Simpsonovi Futurama: Simpsorama a Futusonovi útočí na vaše bránice - Aktualizováno
14.04.2008 ŽID FAGIN ANEB ROZPAROVAČ PRAVDY
10.04.2008 KOMIKS LEDEN-BŘEZEN 2008 – TRENDY, PŘEHLEDY, STATISTIKY






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!