Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

MAXX 1 ANEB O STATEČNÉM HOUMLES-MANOVI

17.03.2008, autor: Lukkas

Lidstvo se setkalo s mnoha typy superhrdinů. Se šikanovaným okulárovitým šprtem, kousnutým radioaktivním pavoukem, boháčem bojujícím po nocích v obleku netopýra s celým cirkusovým osazenstvem či s mimozemšťanem nosícím rudé es na své modravé hrudi. Jak často se ovšem setkáme se superhrdinou, jež by pocházel z vrstvy lidí bydlících v papírové krabici? Odpovědí na otázku jest. Ne tak často.




Maximální podivnost
Maxx 1, obálkaMaxx je, jak již bylo výše naznačeno, bezdomovec. Žije si svůj život v temné zatuchlé uličce velkoměsta a poklidně sleduje seriál Na zdraví ve své narušené, zádumčivé mysli, ze které ho většinou vyruší nějaký ten páchaný zločin na poctivém obyvatelstvu. V tu chvíli opouští svůj komfortní domov a veřejně prezentuje světu všechny své přednosti, jež mu byly dány do vínku. Obrovské, bělobou zářící zuby, gargantuovské pletence steroidních svalů s nimiž by se mohl v cukuletu ucházet o výhru v kulturistické soutěži Mr. Olympia, fialový oblek a samozřejmě své žluté rukavice opatřené bodci, jimiž se nijak neomezuje a špendlí jimi zloduchy stejně často, jako vězeň fotky holek z časopisu Maxim na zdi své cely. Prostě hrdina z našich nejdivočejších snů. Škoda, že nežije ve stejně ideálním světě, v jakém žijí i ostatní superhrdinové. Legraci z neřízeného mlácení násilníků mu totiž často překazí policie, anebo propady do jiné reality, v níž se z něj stává velký hrdina s blond hárem, ochraňující Leopardí královnu. Ta je zase ve skutečném světě sociální pracovnicí jménem Julie Wintersová starající se naopak spíše ona o Maxxe, nežli on o ni. Ke všemu neštěstí se navíc musí jak Julie, tak Maxx vypořádat s padouchem cestujícím mezi oběma realitami a zvoucím sám sebe Pan Pryč.

Stvořitelé maximální podivnosti
Maxx 1, ukázkaMaxx nám je představen jako již druhé česky vydané dílo od známého amerického tvůrce Sama Kietha, kteréhožto můžeme znát díky u nás vcelku kladně přijatému komiksu Wolverine a Hulk (vydal Netopejr společně s Crwí). V něm se nám představil svojí specifickou kresbou, kvůli niž ho mnozí velebí, a jiní zase naopak proklínají. V Maxxovi se náš milý kreslíř držel snad ještě méně zkrátka, a tak nám tu jsou předhazovány psychedelicko-surrealistické vize, které budete opět buď milovat, nebo nenávidět. Těžko si dokáži představit, že by k tomuto komiksu mohl někdo mít čistě neutrální postoj – maximálně tak zmatený, ale ne neutrální.
Navíc tentokrát Kieth nezůstal ve svém tvoření sám, a tak na stoličce tvůrců vedle něj usedl i scénárista Bill Messner-Loebs, kterýžto mu vytvořil psycho-scénář, zajisté přesně podle Kiethova gusta. Na příběh se tu musí člověk opravdu soustředit, jinak by mohl v záplavě všech podávaných ingrediencí podivna sám upadnout do nechápavé nálady a komiksem projít jako nůž horkým máslem – tedy bezmyšlenkovitě přečíst, ale zcela nechápat.
A jako bonus nám je kromě Maxxe stvořeného tvůrci Loebsem a Kiethem předveden i krátký minipříběh od stvořitele animované úchylárny pro děti Cow and Chicken Davea Feisse, jenž jasně ukazuje, že rýmující postavičky z animovaných grotesek nejsou tak bezpečné, jak jsme si mysleli.

Maxx 1, ukázkaShrnuto a podtrženo je Maxx komiks s velice zajímavým a dostatečně divným příběhem, aby stačil uspokojit mysl lidí, kteří u komiksu i rádi popřemýšlejí, a ne jen přečtou a zabijí další hodinku příběhem, v němž se v podstatě děje to samé co v desetitisících předchozích číslech. Kresba je navíc dokonalá Kiethovština, takže potěší všechny příznivce alternativního druhu kreslení. Překlad Štěpána Kopřivy je též kvalitní a Netopejřímu vydání bych snad jedině vytknul opravdu škaredou obálku, která dozajista odradí všechny lidi mající tuto část komiksu za fetiš.
Takže, pokud máte rádi Sama Kietha a jeho magoroviny, pak směle do toho. A vy ostatní, co raději spíše mainstream a „normálnější“ věci, tak nejdříve zkuste titul Wolverine a Hulk, a jestli vám to sedne, tak vyzkoušejte i toto.




Autor:


Autor článku: Lukkas

Detaily o komiksu:

Titul: Maxx 1
Série: Maxx
Scénář: Sam Kieth
Kresba: Bill Messner-Loebs
Překlad: Štěpán Kopřiva
Žánr: Akční, superhrdinové (CZ).
Rok vydání: 2007
Počet stran: 144
Formát: 165 x 250
Vydavatel: Netopejr
Země vydání: Česká Republika
Země původu: USA
Související články:


superHRDINOVÉ
10.10.2016 Scooby Doo: Bláznivý crossover televizního seriálu - 60 % - Aktualizace
20.08.2013 Pérák: Český supermuž skáče nacistům do zelí - 100 %
15.05.2013 Iron Man 3: Železomane, přestaň s tímhle vymýváním mozků! - 20 % - Aktualizace






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!