Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

JUNG - PORTÁL DO HLUBIN PSYCHE

07.08.2002, autor: Hibi

Archetypy. Kolektivní nevědomí. Individuace. Das selbst. Synchronicita. Hlubinná psychologie. Všechna ta kouzelná slůvka mají společného jmenovatele: Carla Gustava Junga. A ten má zase svoji komiksovou knihu – první z této řady v nakladatesltví Portál...

Profil komiksových knih z Portálu čtěte ZDE





S knihou Jung však nezůstaneme u „pouhé“ reprodukce díla, ale budeme jej nacházet v kontextu jeho vlastního života a poznatků doby; autoři . předvádějí Junga takovým, jakým opravdu byl – renesančním člověkem s obrovským rozhledem, který v pátrání po kořenech lidské psychiky sestoupil až ke kořenům lidské kultury, ne-li lidstva vůbec. Ve svém díle integroval poznatky a rozbory jak křesťanské mystiky, tak věšteckých projekcí čínského I-ťingu, alchymickou a astrologickou symboliku i „primitivní“ šamanismus; na přetřes se dostávají tarotové archetypy i čerstvě objevovaná kvantová fyzika, a nepočítaje v to poznání a odvržení freudovské psychoanalýzy (neboť Jung byl Freudovým nejnadanějším žákem) je jedním z nejsilnějších kořenů hlubinné psychologie Jungovo vlastní zhroucení: Nekyia neboli pouť nočním mořem (řečeno v intencích jeho mytopoetického jazyka).

Autorská dvojice Maggie Hydeová (text) a Michael McGuiness (kresba) se nespokojila s pouhým prokládáním textu půlstránkovými kolážozměťmi, jako některé další publikace této řady; jejich spolupráce je mnohem těsnější, litery s obrazy svázanější, plynulejší; a v neposlední řadě vtipnější... McGuinessova hustě šrafovaná, ve stínech skrývaná perokresba skvěle ladí s mýtickým nádechem jungovské psychologie; antagonisticky strohé a hranaté rámování políček a bublin zase naopak dodává na komiksovém vzhledu, a občasný odskok ke koláži zejména s gotickým dřevorytem celkový dojem příjemně oživuje. Natolik se McGuiness Jungova odkazu nebojí, že neváhá si pouštět pero na špacír – a Jung coby lžička od medu, na níž se chytají včely-jeho milenky, postupná redukce postavy psychologa v pouhé hláškařící brýle nebo osobní nevědomí jako autíko ve tvaru Jungovy hlavy, to jsou jemné vychytávečky, jimiž McGuiness osobitě glosuje psychoanalytickou legendu.

.

Méně bublinofilním, zato studijnějším typům přijde vhod i slovníček, rejstřík a bibliografie, jejichž šíře je nevelká, zato ve srovnání s některými dalšími publikacemi řady poměrně šikovná. Jung byl první knihou této portálovské (www.portal.cz) edice; jak dlouho ještě vydrží, a s kterými díly ze sáhodlouhé originální produkce se ještě setkáme, to už záleží jen na čtenářích a jejich zvídavosti – komiksové i „studijní“...

.




Autor:


Autor článku: Hibi

Detaily o komiksu:

Titul: Jung
Scénář: Maggie Hydeová
Kresba: Michael McGuiness
Žánr: Ostatní (CZ).
Rok vydání: 2000
Počet stran: 177
Vydavatel: Portál
Země vydání: Česká Republika
Související články:


Komiksofie aneb věda v komiksech
15.09.2006 FILOZOFIE - HVĚZDNÉ NEBE NADE MNOU A KOMIKSOVÝ ZÁKON VE MNĚ
05.10.2005 EINSTEIN - JE SUPERMAN RYCHLEJŠÍ NEŽ SVĚTLO?
06.04.2005 ETIKA, ETIKA - TA SE NÁS NETÝKÁ?






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!