Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

GRADUS - ZAČÁTEK NEBO KONEC?

20.11.2000, autor: Sakyk

Vždy, když vyjde nějaký nový český komiks, s napětím otevírám první stránku a jsem nesmírně zvědav, co uvidím. V případě prvního dílu pop comicsu Gradus mám pocit, že to je podobný dort, jaký vařili pejsek s kočičkou a z kterého nehezky bolelo břicho.




„…nepřibližovat se! Může to být cokoliv!“
Vždy, když vyjde nějaký nový český komiks, s napětím otevírám první stránku a jsem nesmírně zvědav, co uvidím. V případě prvního dílu pop comicsu Gradus mám pocit, že to je podobný dort, jaký vařili pejsek s kočičkou a z kterého nehezky bolelo břicho.
 
„…pomocí neznámých technologií genového inženýrství a lékařské vědy bytosti z jiné civilizace sešívali a spájeli zbytky částí těla jednoho z astronautů…“
Autoři měli nejprve asi velké cíle. Pop comics. . První český superhrdina. První český hrdinský komiksový seriál. Název evokující Hvězdné války. Nový formát. Poprvé v Čechách. Počítačová kresba. Možná v lecčem předčí i podobné projekty z USA. Lepší než Superman. Godzilla. Ufoni. Rosswell. Střílečky. Technomonstra. Supersoutěž o supercenu. Problém bude možná v tom, že český čtenář na něco takového ani není připraven – vždyť kdo vlastně, vyjma opravdových znalců a fandů, zná a četl kreslené Supermanovy příběhy? Kdo tady ví, jak vypadá současná špičková produkce ve Spojených státech? Co pro českého čtenáře znamená pojem pop comics? Ocení vůbec kresbu digitaiserem? Není toho na něj trochu moc?
 
„…mělo to být obyčejné úterý!“
Pokud někdo vydá komiks na pokračování, celkem logicky předpokládá, že každý díl bude fungovat jako jakási návnada pro díl následující. Čtenář bude nedočkavě čmuchat kolem novinových stánků či v knihkupectvích, aby se konečně dozvěděl, jak se příběh, minule tak napínavě zakončený, bude vyvíjet. Nu, nevím, jestli poslední obrázek a slova „tahle hromada rezavého šrotu vypadá jako opravdová hollywoodská Godzilla!“ v Gradusu jsou tou správnou návnadou. On vůbec celý příběh nijak nepřekypuje napínavostí a přílišnou kreativitou. A přitom námět sám o sobě podle mého mínění zas tak špatný není.
 
„kovový obr, složený z desítky bagrů…“
Také si myslím, že i vlastní kresba musí být na určité úrovni a v každém případě se musí líbit. Vždyť to je to, co čtenáře zaujme na první pohled. Bohužel, v případě Gradusu to zas tak úplně není pravda. Ne snad proto, že by Tiulkinn byl špatný kreslíř, ale pro jeho snahu montovat všechno možné dohromady. Různé způsoby kresby postav, takže pak vedle sebe jednotlivé postavy vypadají téměř k nerozeznání, nepříliš čitelné pozadí, místy dost odfláknuté, obrázky vytvořené digitaiserem spíše narušující koncepci stránky, než aby navozovaly atmosféru reality. Některé části obrázků jsou ostré, jiné rozmazané, různě se mezi sebou prolínají a … nelíbí se mi.
 
"Haw! Haw!“
Od kdy takhle štěká pes? Nebo už jsme s amerikanizací postoupili tak daleko (tomu ale neodpovídá počet komiksů US provenience vydaných v Čechách)? Co to znamená VOP? Takový zvuk vydává člověk padající na zem?! Splash? Fuck off!! O, my god?! Flup? Krawngg!! Boom!!! „zatim nejsou žadne ověřené zprávy… vice lidi uterpělo popáleniny…“ Kolik najdete gramatických chyb? Pět? – tak to je správně. Ještě více než podezřelé zvuky mě otrávily vlastní texty. Tolik pravopisných chyb, méně či více závažných, špatné dělení slov, chybná dělení odstavců… a navíc, používání opravdu osobitých slovních spojení: „Střecha se roztrhla a ven se jako novinový list vytrhlo „technomonstrum““ Mluvíme takhle?
 
„…dirou duk naž fatka you?“
Neporozuměl jsem ani celkové úpravě dílka. Ne příliš lákavá obálka, zbytečné promrhání místa dvoustránkovou upoutávkou na č.2, poslední stránka úplně prázdná…
 
„…sejdeme se v pekle“
Přejme autorům Graduse vše nejlepší a ještě spoustu dalších dílů jejich novoformátového dobrodružství. Nemají to u nás tvůrci komiksů lehké. Když už se někdo k vydání něčeho odváží, sežene někoho schopného kreslit, námět, peníze na tisk, distribuci atd, najde se nakonec vždy někdo, kdo mu to s chutí naschvál zkritizuje. Gradus. Amen.




Autor:


Autor článku: Sakyk

Detaily o komiksu:

Titul: Gradus 1
Scénář: Teofil Tiulkinn
Kresba: Teofil Tiulkinn
Žánr: Akční, superhrdinové (CZ).
Rok vydání: 2000
Počet stran: 28
Formát: 170 x 253
Vydavatel: Saturn Publishing
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


superHRDINOVÉ
10.10.2016 Scooby Doo: Bláznivý crossover televizního seriálu - 60 % - Aktualizace
20.08.2013 Pérák: Český supermuž skáče nacistům do zelí - 100 %
15.05.2013 Iron Man 3: Železomane, přestaň s tímhle vymýváním mozků! - 20 % - Aktualizace



Česko
19.06.2022 Generál Fajtl: Český Exupéry pád přežil, ten francouzský ne - Aktualizováno
05.11.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (8): Kalousek maluje ošklivé charismatiky - AKTUALIZOVÁNO
15.10.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (7): Kalousek kreslí charismatické tváře - AKTUALIZOVÁNO






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!