Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

96 HODIN U VOKOUNA

29.06.2001, autor: Sakyk

Když jsem tuhle hanil Kakalíkova Tučňáka, netušil jsem, že po čase se mu budu muset omluvit, ba co více, smeknout a prohlásit jeho maniakálně-morbidní, sexuální psychohoror ze sportovního prostředí za dílo jestli ne zrovna vhodné obdivu, tak alespoň čtivé a zajímavé. Nu – a ta doba je tady, takže, milý Kakalíku, omlouvám se a smekám a tak všelijak.
Více o Tučňákovi čtěte ZDE




Proč ta změna, proč ta obrátka o 180 stupňů, ptáte se? Inu, objevil jsem totiž komiks-nekomiks ještě daleko bídnější a odpudivější. Ano, ano, již vidím a slyším, jak nevěřícně koulíte očima a brumláte „to není možné“, ovšem pravda je krutá….

Michala Wimmera dílo 96 hodin (atd.) vypráví příběh… pana Hulíka, . zvláštního stvoření na bázi ozubeného jo-ja, který… se svými kamarády… uf. Dál už vážně nevím. Tak to zkusím vyjádřit jinak. Dadaistická hříčka kreslíře M. Wimmera nás zavádí do snového světa plného roztodivných kreaturek, pidižvíků a pokřivených zvířátek…. do světa, kde nahoře je dole a vpravo zároveň i vlevo… do světa, jehož jediným zákonem je totální chaos… ne, také mi dochází slova. Což tedy třeba takhle? Pokus mladého a nadějného autora surrealistických grafických románů Michala Wimmera o umělecký komiks se poměrně vydařil… . umělec se v něm pokouší nalézt hranice žánru, jako dravá štika se prohání širokým řečištěm, nacházeje po celé jeho délce nejrozpodivnější zátočiny, přítoky ale i slepá ramena… tu si libuje v neuspořádané stránce plné záhadných symbolů, tu se nechá sevřít pevným krunýřem rámečků a bublin, jako věčný pokušitel… otevírá okenice nepoznaného a odvážně se brodí neprozkoumanou černotou… uuf. Jestli teď přestáváte číst, tak jste na tom asi jako já na straně šest, kdy jsem znavený a zpocený sešit zavřel a šáhl po nejnovějším Čtyřlístku.

Nakladatelství Divus tak přivedlo v prvním svazku sešitové edice Dobrodružství (!) na světlo podivný, černobílý výtvor, který snad ani nejde zařadit do škatulky komiks. Se svým popisem je ale pro něj vhodná asi nejvíce. I když – je tu řešení. Vytvořme novou přihrádku: nekomiksový experiment! Spokojeni budeme všichni. Pravověrní komiksoví fanatici i podivní experimentátoři typu Wimmera či Kakalíka, jejichž kusy v takové přihrádce po zásluze zaujmou čelní místo.




Autor:


Autor článku: Sakyk

Detaily o komiksu:

Titul: 96 hodin u Vokouna
Scénář: Michal Wimmer
Kresba: Michal Wimmer
Žánr: Ostatní (CZ).
Rok vydání: 1999
Počet stran: 30
Formát: A4
Vydavatel: Divus
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


Intelektuální komiks
04.04.2012 KDYŽ ZAČALA NOC - 30 %
07.04.2008 MODRÉ PILULKY
26.11.2007 JOE SACCO






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!