Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

VELETRH SVĚT KNIHY PRAHA 2005

13.05.2005, autor: Sakyk

. 6. až 8. května se v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti uskutečnil 11. mezinárodní knižní veletrh Svět knihy Praha 2005. Jelikož k návštěvě lákal několika ostrůvkovitě rozesetými akcemi také příznivce komiksů, nemohli jsme mezi návštěvníky chybět ani my. Výsledkem je následující zevrubná fotoreportáž.




Po několika letech se na veletrhu objevil samostatný stánek knižní distribuce Seqoy specializované na sci-fi, fantasy a komiks. Na nezájem si rozhodně stěžovat nemohl, zvláště když sympatický prodavač nabídl třeba… první kousky Aarghu č. 5.5, vizuálního speciálu, který tady měl premiéru.

. . . .

To stáneček populárního časopisu ABC k návštěvě příliš nelákal a držel se věrně nezáživné podoby papírového originálu.

.

Největší stánek (možná ze všech vystavovatelů) nabídl BB Art. Na tradičním místě, ovšem tentokráte téměř bez komiksů, které dříve tvořily jeho nedílnou součást. Kromě torza z celkové komiksové nabídky nakladatelství se dostalo i na obě čerstvé novinky, Smaxe a Hanu a Hanu. Oběma hrdinkám Gašparecova stripu byla věnována sobotní prezentace ve Velkém sále.

. . .

Nakladatelství Baset vsadilo na souborné vydání Zeleného Raoula, vysmátý ufonek stánku na první pohled dominoval. A k mání bylo pochopitelně za veletržní slevu.

. .

Impozantní stánek nabídl Albatros, jenže tři tintinovská alba se tu nesměle krčila v otočném boxu ukrytá mezi další dětskou literaturou. Co ale více čekat od komiksů, vydaných navíc už loni?

. .

Nezklamal Egmont, lákající návštěvníky na Asterixe a W.I.T.C.H. rotující na obří otočné kostce. Je však pravda, že na samotném stánku dominovaly udatné čarodějky (jednotlivé sešity doslova mizely pod rukama malých čtenářek), chrabrý Gal, společně s dalšími komiksovými tituly nakladatelství, zůstal tentokráte (opět) poněkud v pozadí.

. . . .

Stánek Motu jakoby se na první pohled zahalil do roušky tajemství. Jediným důvodem pro to mohla být absence dopředu avizované Ottovy novinky Cinema Panopticum, jinak si Stableho Comics Circus uchoval punc originality a avantgardy.

. . .

Do komiksového dobrodružství se vydal také Maťa a šéf nakladatelství to svým tričkem propagujícím Basketa Floru hrd(inn)ě dokazoval. Chvíli poté začala autogramiáda tvůrců této neortodoxní komiksové detektivky.

. .

Na rohovém stánku Olympie byla nejzajímavější náhodná přítomnost ředitele Národní galerie Milana Knížáka a neutuchající fenomén Rychlých šípů. Jejich komiksové příběhy neustále táhnou.

. . .

A už se houpá!! Gigantickou slevu Octobriany a originální způsob jejího sdělení předvedl Labyrint. Autor neuvěřitelného příběhu Petra Sadeckého Tomáš Pospizsyl je ovšem na své dítko patřičně pyšný a nedá na něj dopustit. To, že se poličky hemžily Aloisem Nebelem, je asi zbytečné připomínat. O víkendu pak proběhly podpisovky Rudiše, Jaromíra 99 a Pospizsyla.

. . . .

Mladá fronta aneb kdo hledá, ten najde: Eymerikův hněv trvá!

. .

Jediným čistě komiksovým stánkem se tedy ukázala vytříbená prezentace edice Nový komiks. K dostání byly premiérově čtvrté díly Dylana Doga, Mistera No, Nathana Nevera a Texe, naprostým překvapením se pak stala nabídka super packu Tex 1. Svou trochou do mlýna přispěl i neohrožený Gorstian, který na veletrhu odstartoval dlouhodobou slevu prvního dílu Meč krále Gyrha.

. . . .

Kousek vedle se rozkládala miniaturní expozice Tichého Syndikátu aneb Monstrkabaret Freda Brunolda čili Sloni v Marienbadu.

. .

Na veletrhu nemohla chybět ani oficiální francouzská účast, oproti minulým ročníkům s notně ořezanou plochou věnovanou Bande Dessiné, tedy komiksům. Za rok to třeba bude úplně jinak – nechme se překvapit.

. . .




Autor:


Autor článku: Sakyk

Související články:


v Ý s T a V y
02.05.2012 POZVÁNKA NA SVĚT KNIHY 2012
10.09.2007 PŘELOMOVÁ GENERACE NULA
09.05.2007 SVĚT KNIHY 2007 – FOTOREPORTÁŽ






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!