Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

FREUD, ANEB A CO KDYŽ TI HO PAN DOKTOR UŘÍZNE, ČÍM BUDEŠ ČURAT?

11.06.2004, autor: - was -

Freude, Freude, Freude – vždycky na tě dojde. Známý popěvek z dílny pana Vodňanského upozorňuje na nepřehlédnutelné místo tohoto muže v dějinách. Bez něj by například surrealismus přišel o svého ideového proroka, sexuální revoluce let šedesátých by se možná o nějaký ten pátek pozdržela, filmům Woodyho Allena by chyběl jeden z charakteristických motivů… a tak by šlo ve výčtu pokračovat. Uvelebte se tedy na terapeutické pohovce a v lehce hypnotickém stavu při četbě freudovské portálovky vydolujte ze svého podvědomí odpověď na palčivou otázku, zda nejste na svou sbírku komiksů tak trochu análně fixováni...




.    Nakladatelství Portál rozšířilo svou populárně-naučnou řadu knih představující řadu vědeckých oborů a zajímavých osobností o nový přírůstek. Kniha se stručným názvem Freud používá podobné výrazové prostředky jako ostatní svazky: typická je lehká nadsázka (viz hláška v nadpisu) a obrázky, které se podstatným způsobem prolínají s nepříliš rozsáhlou textovou složkou. To ale v žádném případě neznamená hrubé zjednodušování nebo opomíjení důležitých informací. Námluvy písma a obrázků došly u téhle knížky dál, než u většiny předešlých dílů. Její nepřehlédnutelnou část totiž lze označit za čistokrevný comics, čímž se spolu s portálovkou Roberta Crumba o Kafkovi liší od ostatních dílů.
 
.    Publikace nejprve seznamuje čtenáře s prostředím Vídně devatenáctého století, kde slavný moravský rodák vyrůstal. Dále se zmiňuje o jeho studiu medicíny, během kterého se zabýval průkopnickým studiem nervových buněk. Zásadním přelomem byla ale Freudova metoda léčení duševních potíží (zejména neuróz), známá jako psychoanalýza. Popis potíží pacientů a trnitá cesta k jejich uzdravení patří k nejsilnějším místům knihy. Ztvárnění vnitřních problémů je často přiblíženo symbolicky, třeba v podobě různých démonů, čímž se kniha se tak dostává do pochmurných poloh nápadně podobných Padoucnici Davida B. Bez zajímavosti nejsou ani zmínky o lidech kolem Sigmunda Freuda,  například o jeho stoupencích z psychoanalytického hnutí. Nejslavnějšímu z nich, Carlu Jungovi, je ostatně věnován jeden ze starších dílů série. Užitečnou pomůckou pro čtenáře je poměrně obsáhlý slovníček pojmů, rejstřík a doporučená literatura pro další studium.
   Co se týče faktografických údajů, trochu zamrzí nevinně vyhlížející první věta dílka: 6. května 1856: Sigmund Freud se narodil ve Stříbře na Moravě. V čem je problém? Podle Kroniky medicíny a dalších zdrojů se malý Sigmund narodil v městě Příbor na Moravě - nesprávně uvedené Stříbro ostatně leží na západ od Plzně, takže se nedá považovat ani za typicky moravské město.
 
.    Na Freudovi (rozuměj knize) se podílely dvě osobnosti, výrazně spojené s původní edicí Introducing anglického nakladatelství Icon Books. Jako autor textu (nebo se už dá mluvit spíše o scénáristické práci?) je uveden redaktor zmíněné edice Richard Appignanesi (u nás od něj vyšel svazek Postmodernismus pro začátečníky). Obrázky dodal Oscar Zarate (toho zas můžete znát z dílů Evoluční psychologie a Stephen Hawking). O jeho ilustrátorských kvalitách svědčí například spolupráce na comicsu A Small Killing, za který získal v roce 1994 cenu Willa Eisnera za nejlepší ilustrovaný román roku. Scénář k  A Small Killing napsal jistý Alan Moore, jehož jméno může být pravidelným čtenářům Komiks.cz povědomé… svět je opravdu taková malá globální vesnice, nemyslíte?
 
   … čím budeš čurat? … Zadečkem! (malý Hans zrazovaný od masturbace - str. 85)
 
.    P.S.  Fixace anální - ulpívání na slasti z análních výkonů i ve starším, popř. dospělém věku. Dle psychoanal. se stává základem pro obsedantní neurózu, kt. se stává obranou proti impulzům análního erotizmu. (P. Hartl a H. Hartlová: Psychologický slovník, Portál 2000)
   Řečeno lidskou řečí, je to vlastně neurotická sublimace sexuální roviny prožívání do sociálně akceptovatelnější sféry - např. chorobnou pořádkumilovností, velikášským sběratelstvím a podobně.




Autor:


Autor článku: - was -

Detaily o komiksu:

Titul: Freud
Scénář: Richard Appignanesi
Kresba: Oscar Zarate
Žánr: Ostatní (CZ).
Rok vydání: 2004
Počet stran: 184
Vydavatel: Portál
Související články:


Komiksofie aneb věda v komiksech
15.09.2006 FILOZOFIE - HVĚZDNÉ NEBE NADE MNOU A KOMIKSOVÝ ZÁKON VE MNĚ
05.10.2005 EINSTEIN - JE SUPERMAN RYCHLEJŠÍ NEŽ SVĚTLO?
06.04.2005 ETIKA, ETIKA - TA SE NÁS NETÝKÁ?






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!