Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

CREW2 Č. 11 ANEB TEXASKÝ MASAKR MOTOROVÝM ČLUNEM

10.01.2005, autor: Yan

V čase vánočním, jenž je časem klidu, míru, lásky a pohody, k nám dorazilo další, speciální, číslo crwavého magazínu. Samozřejmě se dalo očekávat, že na stránkách to zrovna o klidu, míru a těch ostatních zbytečnostech nebude. No a vidíte, nebylo.




.    Postaral se o to slovutný Pan maestro scenario, Garth Ennis. Dočkali jsme se zveřejnění příběhu irského scénáristického mága, jenž se hlásí k sérii Preacher/Kazatel, která se shodou taktéž nedávno objevila na (vánočním) trhu. V této CRWi mají u nás premiéru Hoši z Jihu, příběh dvou záporáků, protivníků Jesseho Custera, ale až z druhého a dosud nevydaného preacherovsého souboru. Jejich delší a uzavřený příběh (44 crwí nasáklých stran) je tím bonusem, který dělá z jedenácté CRWe speciál. Ale ke zdegenerovanému jižanskému buranstvu se ještě dostaneme později…
   Co nám tedy celkově vánoční Crew přináší? Na obálce je, stejně jako tomu bylo u té předminulé, Glen Fabry. (Tedy ne osobně, jen ji nakreslil - nepleťte si to, tamto je irský upír Cassidy.) Zvykem, jenž se stal železnou košilí, je hutná porce publicistiky: aktuality ze tří comicsových regionů, dvě mučírny či informace o comicsech. Další pravidelné rubriky, jako například Muž na pitevním stole, nám vyplnili pánové Sam Kieth, Carlos Equerra a (velký potlesk prosím) Stan Lee. V Comicsových milnících si zdrbneme Storma a konečně v manga koutku nám Ľudovit Plata předhodí užitečné termíny a fráze, které se určitě budou hodit.
 
.    A hurá tedy na Hochy z Jihu. Dva chlapíci z jižanských močálů, T. C. a Jody vám předvedou, že cokoliv řeknou, berou smrtelně vážně. I třeba takové: "Klidně ti můžu utrhnout hlavu a tady T. C. ti nasere do krku." Jody a T. C. opravdu nejsou normální. Zatímco Jody je šlachovitý a pekelně rychlý zabiják, T. C. se vyznačuje především tím, že je schopný ojet jakékoliv zvíře, které vidí. A nejen zvíře... No a tento povedený pár se zaplete do zběsilé honičky, kdy se jeden namyšlený polda a fešná právnička snaží utéct teroristické armádě, vedenou samotným velkým šéfem, Sadámem Hooperem. Výsledkem jsou krvavá jatka, ve kterých naše povedená dvojce používá kvantum způsobů usmrcení protivníků, v nichž významnou roli hraje například lodní šroub na motoru motorového člunu. Hoši z Jihu jsou jinak známí jako protivníci Jesse Custera v sérii Preacher. (Minisérií, věnovaných preacherovským protivníkům nezávisle na hlavním příběhu, vyšlo několik a Hoši z Jihu patří právě k nim. Tento příběh se odehrává o pár let dříve, než to pěkně schytali.) Sledujeme klasický drsný styl vyprávění Gartha Ennise, plný brutálních a násilných situací, které jaksi samozřejmě dokážou čtenáře rozesmát. Včetně nějaké té sexuální náražky a hlášek, které stojí za pamatování. O kresbu se postaral Carlos Esquerra, známý především jako tvůrce Soudce Dredda. Jeho kresbu plné drastických sekvencí trochu sráží kvalita tisku, hlavně barev, které působí poněkud nedoštelovaně. (Že by byl na vině vánoční kvalt, aby se vše stihlo?)
 
   Vrací se zaječí samurajská série, Usagi Yojimbo. Příběh se honosí názvem Usagi a kami z jezírka. Už jsem vychvalolvali příběh z Crwe2 č. 10: scénárista a kreslíř Stan Sakai nám na čtyřech stranách dokázal rozjet skvělé comicsové představení nasáklé atmosférou. Tento díl se vrací do doby, kdy byl ještě mladý Usagi v učení. Učitel vypráví nezbednému žákovi příběh s poučením, které se stává vtipnou pointou celého příběhu. Opět zaujme lehce satirická kresba, která dokáže v pravou chvíli vyzdvihnout ten správný detail…
.    Další comics taktéž s ušatým hrdinou, je ze série Flinch; název mluví jasně: Zaječí úmysle. Ušák se chce stát slavným kytaristou a podepíše lukrativní kontrakt s ďáblem. Do cesty jeho snu se ale postaví liščí Jimmi Hendrix. O příběh této netradiční, roztomilé a krvavé bajky se postaral horrorový veterán Joe R. Lansdale, kterého můžeme znát především díky výtečné Krvavé romanci z Crew2 č. 3. A proč jsem použil termín "roztomilé"? Je to způsobeno především tím, že veškeré dialogy jsou vedeny hustohustým nářečím… Kresbou doplnil Timothy Truman.
   Na dojezd zde máme notorického vraždiče pavouků, Garfielda. V kresbě nikoho jiného než Jima Davise nám nenažraný kocour ukáže, že ty osminohé otrapy opravdu moc nemusí. O klasickou stripovou tečku na závěr se tedy místo Red Meatu postarala slavná kočičí star. To víte, vánoce, klid, mír a tak…
 
   Z výše uvedených řádků je doufám všem jasné, že Ježula byl ke comicsovým čtenářům přeci jen přívětivý. Kvalitní porce crwavé zábavy je tento rok u konce. Ale nemá cenu remcat či skuhrat, i v novém roce na nás čeká plno lákadel, požírajících peníze z našich peněženek. V další CRWi se dozvíme něco o konkrétních připravovaných comicsech, objeví se Sandman, a na scénu se po delší odmlce vrátí Soudce Dredd, opět s Batmanem!




Autor:


Autor článku: Yan

Detaily o komiksu:

Titul: Crew2 č. 11
Série: Crew2
Scénář: Jim Davis
Garth Ennis
Joe R. Lansdale
Stan Sakai
Kresba: Jim Davis
Carlos Ezquerra
Stan Sakai
Timothy Truman
Překlad: Richard Klíčník
Štěpán Kopřiva
Ľudovít Plata
Filip Škába
Lettering: Alena Tejnická (Sarah)
Žánr: Časopis (CZ).
Rok vydání: 2004
Počet stran: 100
Formát: A4
Vydavatel: Crew
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


CREW
29.08.2012 Kůstek 3: Čas zabíjet draky - 100 %
27.03.2012 USAGI YOJIMBO: BEZMĚSÍČNÁ NOC - 90 %
27.12.2011 VĚČNÁ VÁLKA - 100 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!